Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИНДЗ-Воз.2011-12.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
122.37 Кб
Скачать

ІНДЗ З ВІКОВОЇ ПСИХОЛОГІЇ

1. Дайте розгорнуту відповідь на запитання, у якій сформулюйте власні думки та наведіть цитати з опрацьованої літератури (з повним посиланням!) для їх підтвердження.

Деякі вчені стверджують, що невикористані можливості, які закладені в організмі, досить швидко згасають.

Висловіть своє відношення до цього судження. Наведіть приклади, які підтверджують Вашу точку зору.

Література до опрацьювання:

1. Крайг Г. Психология развития. - СПб: Питер, 2000 – 992 с.

2. Вікова та педагогічна психологія: Навч. посіб. / О. В. Скрипченко, Л. В. Долинська, З. В. Огороднійчук та ін. — К.: Просвіта, 2003. — 416 с.

2. Дайте розгорнуту відповідь на запитання, у якій сформулюйте власні думки та наведіть цитати з опрацьованої літератури (з повним посиланням!) для їх підтвердження.

Ручки новонародженого, міцно стиснуті в кулачки, наприкінці 2х місяців починають розслаблюватися. Розкрита долоня – орган пізнання. Тепер дитина може взяти іграшку, яку протягає дорослий, може обрати найцікавішу й зайнятися нею – схопити, вертіти, обмацувати, підносити ближче до обличчя, спробувати “на зуб”.

В чому психологічний смисл подібних дій дитини? Обґрунтуйте відповідь.

Література до опрацьювання:

1. Кулагина И.Ю. Возрастная психология (Развитие ребенка от рождения до 17 лет): Учеб. пос. / М.: УРАО, 1999. - 176 с.

2. Кутішенко В. П. Вікова та педагогічна психологія: Навчальний посібник. / К.: Центр навчальної літератури, 2005. - 125 с.

3. Дайте розгорнуту відповідь на запитання, у якій сформулюйте власні думки та наведіть цитати з опрацьованої літератури (з повним посиланням!) для їх підтвердження.

Мама Наталки (1 місяць) весь час – і на прогулянці, і вдома – розмовляє з дочкою, наспівує їй пісні. Сусідка помітила це й каже: “Ну що ти з нею розмовляєш? Вона все одно нічого не розуміє!”

Чому так вчиняє мама Наталки? Як впливає мова дорослого на розвиток психіки дитини?

Література до опрацьювання:

1. Савчин М. В., Василенко Л. В. Вікова психологія. - К. : Академвидав, 2005. - 360с.

2. Обухова Л.Ф. Возрастная психология. - М.: Российское педагогическое агентство, 1996. - 374 с.

4. Дайте розгорнуту відповідь на запитання, у якій сформулюйте власні думки та наведіть цитати з опрацьованої літератури (з повним посиланням!) для їх підтвердження.

Американський психолог Ю. Бронфенбреннер вивчав дві групи розумово відсталих дітей, які жили в притулку. 13 трирічних малюків з експериментальної групи були передані під опіку жінок, що також знаходились в закладі для розумово відсталих, причому в різних палатах. Контрольна група (13 осіб) залишилась в притулку та виховувалась так, як це прийнято.

За півтора року коефіцієнт інтелекту дітей, що виховувались жінками, збільшився на 28 балів, а в контрольній – знизився на 26 балів. По закінченні експерименту дітей, яких виховували розумово відсталі жінки, всиновили психічно повноцінні батьки. Але найбільш вражаючи результати були отримані через 30 років після експерименту. Анкетування виявило, що всі вищезгадані діти закінчили середню школу, навіть вчились в коледжі, всі стали повністю самостійними. В контрольній групі багато хто помер, а інші знаходились в закладах для розумово відсталих.

Як можна пояснити результати цього експерименту?

Література до опрацьювання:

1. Крайг г. Психология развития. - сПб: Питер, 2000 – 992 с.

2. Обухова Л.Ф. Детская (возрастная) психология. Учебник. - М.: Российское педагогическое агентство, 1996. - 374 с

5. Дайте розгорнуту відповідь на запитання, у якій сформулюйте власні думки та наведіть цитати з опрацьованої літератури (з повним посиланням!) для їх підтвердження.

В дитячому віці відбувається поляризація функцій між лівою та правою півкулями . В цьому процесі поляризації велике значення належить дитячий грі. Гра розвиває моделююче мислення та інші психічні функції. Процес їх поляризації знаходить поетапне відображення в зміні характеру дитячих ігор.

Що відбувається з дітьми, коли вони не грають в звичайні для свого віку ігри? Наведіть приклади.

Література до опрацювання: