Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Звіт Сивопляс

.docx
Скачиваний:
146
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
20.57 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Вищий комунальний навчальний заклад Сумської обласної ради

«Лебединське педагогічне училище імені А.С. Макаренка»

Звіт

про педагогічну практику «Перші дні дитини в школі» студента-практиканта 141 групи

ВКНЗ СОР «Лебединське педагогічне училище імені А.С. Макаренка»

Сивопляса Євгена Миколайовича

Тривалість практики

З 01.09.2014 р. по 14.09.2014 р.

Місце проходження практики Лебединська ЗОШ № 7

Вчитель класу Сергієнко Г.С.

Керівник практики: Мандрико Т.В.

Лебедин

Педагогічну практику проходила у 7-й школі м. Лебедин Сумської області. У школі було створено всі умови для проходження практики. Вчитель має великий стаж роботи, високу фахову й методичну підготовку. Шкільний кабінет для дітей достатньо обладнаний засобами навчання, дуже гарна атмосфера для праці. Протягом усього перебування в школі я мав змогу отримувати консультації як від учителя так і від адміністрації школи. Потрібно сказати, що уроки проходять у доброзичливій атмосфері рівноправної співпраці і взаємодії зі сторін як вчителя, так і учнів. Вчителька стимулювала процес навчання використовуючи різні форми роботи, що дуже зацікавлювало дітей.

Для підвищення інтересу учнів до предмету вчитель розучує з дітьми на уроці вірші та пісні, приказки та прислів’я. Зважаючи на перевантаження дітей в школі, вчителі намагаються вивчати весь необхідний матеріал на уроці, чого вони з успіхом і досягають, виконуючи майже все домашнє завдання в класi.

На уроках використовувала наочні посібники для успішного проведення уроків:

  • трафарети для виконання аплікації на уроці трудів;

  • таблички з іменами та прізвищами учнів;

  • картки з невідомими словами до тексту;

Які ж труднощі були під час практики?

  • Важко встановлювати зв'язок уже знайомого дітьми матеріалу (з дитсадка) з тим, що вивчається, а також показувати перспективу практичного його використання.

  • Встановлення мети уроку було не завжди вдалим, хоча протягом уроку забезпечувався на достатньому рівні.

  • Не завжди враховувався психічний і фізичний стан дітей на уроці й вчитель намагався утримувати увагу зауваженнями до класу.

Адаптація в першому класі - особливий і складний період у житті дитини: він освоює нову соціальну роль учня, новий вид діяльності - навчальну, змінюється соціальне оточення - з'являються однокласники, вчителі та школа як велика соціальна група, в яку входить дитина, змінюється уклад життя. Найважливіше завдання, що стоїть перед системою дошкільного виховання - всебічний розвиток особистості дитини і підготовка до школи.

Для мене були цікаві всі аспекти практики. Під час спостереження за вчителем і учнями відкривається завіса таємниці шкільного життя. Позиція студенту на деякий час змінюється на позицію вчителя. Я вважаю, що 2 тижні практики мало для одержання повного комплекту знань. Після цих днів виникає на ряд більше питань.

Враження про практику залишилися хороші. Дуже сподобалася класний керівник, як учитель і як людина. Вона компетентна, добра і справедлива. Діти досить розумні і спілкуються з вчителькою спокійно і не конфліктно. Основна частина вже вміла читати і вважати, тому з ними не було складно працювати, з легкістю вступають в контакт.

Я повністю згодний з нинішнім підходом навчання дітей у перші шкільні дні. Можу лише додати, що слід враховувати індивідуальні особливості кожної дитини, його стадію розумового розвитку. Можна навіть подумки розділити клас на групи, залежно від розвитку мислення. І працювати з групами, щоб більш розумні учні не стояли на місці.

На мою думку вчитель повинен робити все, щоб учні не «засинали» на заняттях, тобто повинен застосовувати активні методи навчання, а потім оцінювати знання, і якщо потрібно-виправляти і доповнювати. Необхідно також приділяти увагу самостійній роботі учнів. Застосування активних методів навчання: дискусій, ділових ігор, зацікавить учнів ще більше. Паралельно з вивченням теоретичних питань, учні повинні вирішувати задачі, тим самим розвиваючи логічне мислення.

Результатом більшості уроків був не тільки добрий настрій і задоволення , а й нові знання, які викладач передавав своїм учням, і стимул до продовження спілкування на такому ж високому рівні.

Найголовніше це зрозуміти кожного з дітей у класі, знайти спільну мову з ними, на що потрібен індивідуальний підхід до кожної дитини. Також я помітив, що вчителю важко навчати дітей за новою, прискореною програмою, і провини педагога у цьому немає. Важко сконструювати хід уроку і встигнути подати весь матеріал учням за новими підручниками і новою програмою.

Мені дуже сподобався даний вид практики, так як завдяки їй я багато що зрозумів. У мене було дуже багато питань, на які я нарешті зміг знайти відповіді. Ні яка література не замінить справжню практику в школі. Потрібно бути впевненим в собі, у тому що говориш і робиш, спілкуватися з дітьми.

Практика залишила у мене лише позитивні моменти. Майже всі діти слухняні, дружелюбні, старанні, працелюбні, виховані. Вчителька проводила уроки дуже добре, проявляючи на найвищому рівні свої педагогічні здібності та досвід.

На перервах діти розповідають різні історії про себе, про інших дітей. Так само дарують вчителю свої малюнки.

Педагогічна практика подарувала мені велику кількість емоцій і вражень.

Висновки:

  1. Педагогічна практика «Перші дні дитини в школі» поглибила, закріпила знання з дисциплін, які були здобуті в училищі, та дала змогу побачити складність адаптаційного періоду.

  2. Надала знання про проведення різні типів уроків з учнями-першокласниками, застосовувати різні методи й форми роботи, які активізують пізнавальну діяльність учнів.

  3. Дала змогу протягом двох тижнів спостерігати за навчально-виховною роботою в школі, аналізувати її й робити висновки.