Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
биохимия. шпори.doc
Скачиваний:
125
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
77.82 Кб
Скачать

Білет №40

  1. Вітаміни як незамінні фактори харчування людини; екзогенні та ендогенні причини вітамінної недостатності. Водо- та жиророзчинні вітаміни.

  1. Вітаміни – органічні сполуки, які є необхідною складовою їжі, але присутні в ній в дуже малій кількості в порівнянні з іншими компонентами, та забезпечують нормальний перебіг фізіологічних і біохімічних процесів в організмі.

Авітаміноз – відсутність вітамінів.

Гіповітаміноз – недостатнє поступлення вітаміна, загальна слабкість, недомагання.

Гіпервітамінози – передозування вітаміна. Якщо харчування недостатнє або неповне це є причиною екзогенних авітамінозів. Але є ще ендогенні авітамінози. Причиною їх є:

  • Підвищена потреба у вітамінах при деяких фізіологічних і патологічних станах(вагітність, лактація. Тиреотоксикоз, тахексичне захворювання).

  • Посилений розклад вітамінів в кишківнику внаслідок розвитку в ньому мікрофлори;

  • Порушення процесу всмоктування при захворюванні шлунково-кишкового тракту;

  • Хвороби печінки, підшлункової залози, що викликають закупорку загальної жовчної протоки і супроводжується порушенням всмоктування жирів, продуктів їх розпаду, жирних кислот і жиророзчинних вітамінів.

Класифікація вітамінів:

Водорозчинні

В1 (антиневритичний) – тіамін

В2 (вітамін росту) – рибофлавін

В6 (антидерматичний) – піридоксин

В12 (антианемічний) – кобаломін

РР (антигеморагічний) – ніацин

В0 (антианемічний) – фолієва к-та

В3 (антидерматитний) - пантотенова к-та

Н (анти себорейний, фактор росту бактерій, дріжджів, грибів) – біотин

С (анти скорбутний) аскорбінова к-та

Р (капіляроукріплюючий) – біофлавоноїди

Жиророзчинні

А (антиксерофталмічний)

Д (антирахітний) – кальциферол

Е (анти стерильний, вітамін розмноження) – токоферол

К(антигемфрагічний) - нафтохінони

Ще є окрема група вітаміноподібних вітамінів, яка синтезується в організмі частково або поза ним: холін, ліпоєва к-та, вітамін В15 (пангамова к-та), оротова к-та, інозит, ібіхінон, параамінобензойна к-та, карні тин, лінолева і ліпоєва к-ти, вітамін Н (проти виразковий фактор)

  1. Тиреоїдні гормони: структура, біологічні ефекти т3 та т4. Порушення метаболічних процесів при гіпо- і гіпертиреозі.

2.Гормони – фізіологічно активні сполуки, біорегулятори, що продукуються залозами внутрішньої секреції (ендокринними залозами) або іншими спеціалізованими клітинами і діють як регулятори метаболічних процесів та фізіологічних функцій в організмі. Тиреоїдні гормони синтезуються в спец. Епітеліальних клітинах фолікулів щитовидної залози – тиреоцитах. До цієї групи належать похідні амінокислоти- L- тирозину-3,5, 3,5 – тетрайодтиронін (тироксин) та 3,5,3 –трийодтиронін. Біосинтез гормонів потребує наявності йодидів, що вибірково накопичуються в щитовидній залозі, яка поглинає їх із крові. В тілі людини міститься 20-30 мг йоду, а 10-15 мг акумулюють ся в колоїді фолікулів щитовидної залози.

Біологічні функції тиреоїдних гормонів полягають у контролі процесів енергетичного обміну, біосинтезу білка та морфогенезу.

  1. Стимуляція біоенергетичних процесів у тканинах при дії гормонів щитоподібної залози позначається із збільшенням швидкості тк4анинного дихання (поглинання кисню), під збільшенням рівня катаболізму вуглеводів, ліпідів, амінокислот.

  2. Тироїдні гормони є потужними стимуляторами процесів морфогенезу, неонатального закладення і розвитку тканинних структур так органів. Патологія щитоподібної залози

Гіпотиреоз- патологічний стан, який розвивається внаслідок дефіциту в організмі вільних Т3, Т4 або неадекватної реакції тканин –мішені на дію гормонів. Це відбувається внаслідок:

  • Порушення акумуляції йодидів залозою;

  • Порушень у ферментних системах, що використовують йодиди для утворення гормонально активних молекул Т3, Т4.,

  • Порушень у рецепторних та трансдукуючих системах, які трансформують гормональний сигнал в спеціальні ефекти тифоїдних гормонів (ендемічний зоб).

Гіпертиреоз – патологічний стан, що пов»язаний із надлишковим утворенням залозою тиреоїдних гормонів. (базедова хвороба, хвороба Грейвса).

Соседние файлы в предмете Биохимия