Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГiгiєнаВся.doc
Скачиваний:
148
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
674.82 Кб
Скачать

(Правильні відповіді - а) Пропедевтика гігієни, радіаційна гігієна

15956 За якими показниками можна дати комплексну оцінку природного освітлення в класі середньої школи розміром 4,0 х 12,0 м, трьома вікнами розмірами 1,8 х 2,2 м кожне, верхній край яких знаходиться на відстані 2,5 м від підлоги, висота підвіконня 0,8 м.

A. Кут падіння

B. Коефіцієнт природної освітленості, кут падіння

C. Світловий коефіцієнт, коефіцієнт заглиблення

D. Кут падіння, коефіцієнт заглиблення

E. Світловий коефіцієнт, коефіцієнт заглиблення, коефіцієнт природної

освітленості

16872 В радіологічному відділенні лікарні для лікування злоякісних новоутворень використовують закриті джерела іонізуючих випромінювань. Які із перелічених заходів треба використовувати для захисту персоналу при роботі з ними?

A. * Скорочення часу роботи та екранування джерела

B. Герметизація установок та організація вентиляції приміщення

C. Екранування джерела та використання засобів індивідуального захисту органів дихання

D. Збільшення відстані до джерела та виконання правил індивідуальної гігієни

E. Систематична очистка поверхонь від радіоактивних забруднень та скорочення часу роботи

17286 На території міста відмічено підвищений рівень марганцю в атмосферному повітрі, питній воді та продуктах харчування сільсько-господарського походження. Яка дія вказаних чинників на здоров'я населення?

A. * Комплексна

B. Комбінована

C. Поєднана

D. Синергічна

E. Роздільна

17493 Лікарю необхідно визначити інтенсивність ультрафіолетової радіації біологічним методом. Біодозиметр закріпили в області нижньої третини живота дитини, що приймала сонячну ванну. Тривалість опромінення шкіри у першому віконці складала 2 хв., у другому — 3 хв., у третьому — 4 хв., у четвертому — 5 хв., у п'ятому — 6 хв., у шостому — 7 хв. Через 8 годин після опромінення медична сестра виявила на шкірі дві червоні смужки. Вкажіть біологічну (еритемну) дозу ультрафіолетового опромінення.

A.* 6 хвилин

B. 30 секунд

C. 3 хвилини

D. 5 хвилин

E. 10 хвилин

17494 Для забезпечення оздоровчого впливу ультрафіолетової радіації лікарю необхідно визначити профілактичну дозу. Біодозиметр був закріплений в області нижньої третини живота дитини, що приймала сонячну ванну. Тривалість опромінення шкіри у першому віконці складала 1 хв., у другому - 2 хв., у третьому - 3 хв., у четвертому - 4 хв., у п'ятому - 5 хв., у шостому - 6 хв. Через 8 годин після опромінення медична сестра на шкірі в ділянці нижньої третини живота виявила три червоних смужки. Вкажіть профілактичну (антирахітичну) дозу ультрафіолетового опромінення.

A.* 30 секунд

B. 60 секунд

C. 2,5 хвилини

D. 5 хвилин

E. 10 хвилин

18104 У 67-річної хворої на неспецифічний поліартрит напередодні різкої зміни погоди в умовах стаціонару з'явились додаткові скарги на задишку, набряк суглобів, головний біль та біль у ділянці серця, шкірні висипання, білок та кров у сечі, підвищення температури тіла. Який клінічний симптом, крім задишки, серцевих та головних болей, найбільш метеозалежний?

A.* Набряк суглобів

B. Шкірні висипання

C. Білок у сечі

D. Підвищення температури тіла

E. Гематурія

18175 Під час обслідування гігієнічних умов навчання у технічному ВУЗі виникла необхідність оцінити умови роботи зорового аналізатору студентів, що навчаються з 9.00 до 15.00. Який показник природнього освітлення буде найбільш інформативним та адекватним завданню?

A.* Коефіцієнт природної освітленості

B. Світловий коефіцієнт

C. Коефіцієнт заглиблення

D. Час інсоляції кімнати

E. Наявність сумісного (верхньо-бокового) освітлення

19741 Спортсмен з групи альпіністів, які щойно повернулися після сходження на снігову вершину гори, звернулися до лікаря зі скаргами на відчуття “піску” в очах, неможливість дивитися на яскраве світло. Об’єктивно спостерігається гіперемія та набряк кон’юнктиви очей. Захисні окуляри спортсмен загубив на початку сходження. Поставте діагноз захворювання та вкажіть, який фактор спричинив дане захворювання.

A. *Фотоофтальмія. Ультрафіолетове випромінювання.

B. Фототоксикоз. Білий сніг.

C. Фотоалергія. Ультрафіолетове випромінювання.

D. Катаракта. Інфрачервоне випромінювання.

E. Кон’юнктивіт. Яскраве сонячне світло.

19801 Для створення радіаційної безпеки медичного персоналу рентгендіагностичного кабінету використані захисні засоби типу екранів: просвинцьоване скло на екрані рентгенапарата, велика і мала пересувні захисні ширми, запона та захисні рукавиці з просвинцьованої гуми. Які ще засоби екранування необхідні?

A. * Нагрудний фартух з просвинцьованої гуми

B. Гумові чоботи з додатком свинцю

C. Обмеження тривалості робочого дня

D. Дистанційне управління рентгенапаратом

E. Вказаних заходів досить

19805 У радіологічному відділенні для внутрішньопорожнинної терапії використовується гама-установки типа “Агат”, джерелом випромінювання якої є ізотоп кобальту, що знаходиться в стальній ампулі. Який з перелічених способів захисту персоналу від впливу іонізуючого випромінювання необхідно використовувати в першу чергу з урахуванням типу джерела?

A. * Екранування джерела

B. Герметизація установки

C. Заходи планувального характеру (зонування приміщення)

D. Устаткування приміщень ефективною вентиляцією

E. Використання засобів індивідуального захисту та санітарна обробка персоналу

20115 Студенту запропоновано оцінити параметри мікроклімату навчальної кімнати. Який з перерахованих показників при цьому немає необхідності визначати, тому що він не відноситься до параметрів мікроклімату?

A. * Освітленість приміщення

B. Вологість повітря.

C. Температура повітря

D. Швидкість руху повітря

E. Радіаційна температура поверхонь

20328 Пацієнт у стані алкогольного сп’яніння після декількагодинного перебування у сніговому заметі був доставлений до лікарні з діагнозом „Загальна гіпотермія”. Який шлях тепловіддачі переважав у пацієнта за вказаних умов?

A. * Кондукційний.

B. Конвекційний.

C. Радіаційний.

D. Потовиділення.

E. Випромінювання.

20338 Величина біодози ультрафіолетового опромінення пацієнта виміряна у хвилинах. Яким приладом визначалася біодоза?

A. * Приладом Горбачова.

B. Ультрафіолетметром.

C. Актинометром.

D. Радіометром.

E. Кататермометром.

20596 Мікроклімат відповідного приміщення характеризується наступними його параметрами: температура повітря – 400С; відносна вологість – 70%; швидкість руху повітря – 0,1 м/с; радіаційна температура – 80-900С. Позначте найбільш вірогідний патологічний стан організму, який може виникнути в даних мікрокліматичних умовах:

A. * Загальна гіпертермія (тепловий удар)

B. Зниження працездатності

C. Зрушення фізіологічного стану в системі кровообігу

D. Зрушення фізіологічного стану з боку дихальної системи

E. Місцева гіпертермія

20597 Для визначення впливу мікроклімату на функціональний стан організму досліджувались наступні фізіологічні показники напруження функцій органів і систем, які приймають участь в теплообмінних процесах: пульс, артеріальний тиск, кількість дихань за хвилину, температура шкіри чола та кисті руки, величина потовиділення за хвилину, швидкість зорової та слухової реакцій. Назвіть показник, що найбільш об’єктивно відображає напруження процесів терморегуляцій організму:

A. * Температура шкіри чола та кисті руки

B. Пульс і артеріальний тиск

C. Кількість дихань за хвилину

D. Потовиділення за хвилину

E. Швидкість зорової та слухової реакції

20866 Для освітлення приміщень використовують різноманітну освітлювальну арматуру. Який вид освітлювальної арматури найбільш доцільно використовувати для освітлення учбових приміщень?

A.* Арматуру відбитого світла

B. Арматуру прямого світла

C. Арматуру напіввідбитого світла

D. Арматуру розсіяного світла

E. Арматуру комбінованого світла

20950 При дозиметричному контролі приміщення терапевтичного стаціонару, що будується, потужність дози зовнішнього гама-випромінюванна дорівнює 0,6 мкЗв/год (60 мкР/год). Оцініть рівень опромінювання в порівнянні з допустимим для приміщень з постійним перебуванням людей.

A.* Перевищує в 2 рази.

B. Перевищує в 3 рази.

C. Перевищує в 4 рази.

D. Перевищує в 6 раз.

E. Не перевищує.

20951 Індивідуальна ефективна доза лікаря-рентгенолога складає 30 мЗВ/рік (3 Бер/рік). Для гігієнічної оцінки виберіть ліміт річної дози індивідуального опромінення, встановлений для даної категорії опромінюваних осіб.

A.* 50 мЗв (5 Бер)

B. 100 мЗв (10 Бер)

C. 200 мЗв (20 Бер)

D. 300 мЗв (30 Бер)

E. 400 мЗв (40 Бер)

20955 На території міста N протягом доби спостерігалось підвищення частоти загострення ішемічної хвороби серця при зміні погоди (посилення вітру – до 10 м/с, зміни температури та атмосферного тиску – на 80С та 12 мм.рт.ст. відповідно; коливання електромагнітного поля). Визначте тип дії даної погоди.

A.* Гострий.

B. Дратівний.

C. Спастичний.

D. Гіпоксичний.

E. Нестійкий.

21466 Вкажіть ліміт ефективної дози за рік для категорії А (особи, які постійно або тимчасово працюють безпосередньо з джерелами іонізуючих випромінювань) відповідно до норм радіаційної безпеки України (НРБУ–97)

A. * 20 мЗв/рік (2 Бер/рік)

B. 40 мЗв/рік (4 Бер/рік)

C. 2 мЗв/рік (0,2 Бер/рік)

D. 10 мЗв/рік (1 Бер/рік)

E. 5 мЗв/рік (0,5 Бер/рік)

21538 В результаті аварії на АЕС, яка супроводжувалась викидом радіаційного палива в атмосферу, відбулося забруднення великої території радіонуклідами, що призвело до підвищення радіаційного фону. Збільшення частоти яких захворювань слід очікувати у населення цих територій?

A. * Злоякісні новоутворення

B. Захворювання шлунково–кишкового тракту

C. Серцево–судинні захворювання

D. ЛОР – захворювання

E. Очні хвороби

22821 Військовий підрозділ після тривалого маршу зупинився на 3 доби для відпочинку поряд з населеним пунктом. За даними санітарно-епідеміологічної розвідки виявлено декілька джерел води. Необхідно вибрати джерело, яке найбільше відповідало б гігієнічним вимогам до питної води в польових умовах.

A. *Вода артезіанських свердловин

B. Вода джерельна

C. Вода річна

D. Дощова вода

E. Вода шахтного колодязя

22822 З метою вивчення впливу мікроклімату на організм людини необхідно організувати систематичне спостереження за температурою повітря протягом 3 діб. Оберіть прилад, який дозволить найбільш точно зареєструвати температуру:

A. *Термограф

B. Спиртовий термометр

C. Ртутний термометр

D. Психрометр Августа

E. Психрометр Ассмана

Соседние файлы в предмете Гигиена