Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Анатомія модульні питання.docx
Скачиваний:
1198
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.12 Mб
Скачать

11. Шийка матки: частини, особливості будови слизової оболонки;

Частини: Шийка матки має довжину 3 – 4 см і поділяється на 2 частини – над піхвову і піхвову. Верхні дві третини шийки матки розташовані вище піхви, називаються над піхвовою частиною шийки (portio supravaginalis cervicis). Піхвова частина шийки (portio vaginalis cervicis) розташована в піхві і охоплена її склепінням.

Слизова оболонка каналу шийки матки утворює одну велику поздовжню складку, від якої в обидва боки відходять під гострим кутом дрібніші пальмоподібні складки (plicae palmatae).

12. Маткова труба: топографія, частини, будова стінки, відношення до очеревини, функції. Рентгенанатомія маткових труб.

Топографія: Маткова руба розташована майже горизонтально в порожнині малого таза біля верхнього краю широкої маткової зв’язки, збоку від матки.

Частини: Маткова труба має 4 частини:

- Початковою, розширеною її частиною є лійка маткової труби (infundibulum tubae uterinae);

- Найдовша частина – ампула маткової труби (ampulla tubae uterinae);

- Найкоротша частина – перешийок маткової труби (isthmus tubae uterinae)

- Кінцевим відділом маткової труби є маткова частина (pars uterina).

Стінка маткової труби складається з трьох оболонок – слизової, м’язової і серозної. Слизова оболонка (tunica mucosa) утворює розгалужені поздовжні трубні складки (plicae tubariae). М’язова оболонка (tunica muscularis), що складається з внутрішнього колового (stratum internum circulare) і зовнішнього поздовжнього (stratun externum longitudinale ) шарів. Зовні маткова труба вкрита серозною оболонкою (tunica serosa) з підсерозним прошарком (tela subserosa). Маткова труба вкрита очеревиною з усіх боків – інтраперитонеально.

Маткова труба виконує функції транспортування яйцеклітини і сперматозоїдів, створення сприятливого середовища для процесу запліднення яйцеклітини.

13. Піхва: топографія, склепіння, будова стінки;

Топографія: Піхва розташована в порожнині малого таза, простягається від матки до соромітної щілини, проходячи через сечо – статеву ділянку промежини.

Верхня частина, що охоплює піхвову частину шийки матки, називається склепінням піхви () і має передню, задню і дві бічні частини.

Стінка піхви складається зх. 3 оболонок: слизової, м’язової і зовнішньої – губчастої, у якій відсутні залози. Слизова оболонка (tunica mucosa) – зростається з м’язовою і утворює численні поперечні піхвові зморшки (rugae vaginales). М’язова оболонка(tunica muscularis). Зовнішня оболонка піхви побудована з пухкої сполучної тканини, в ній розташоване потужне піхвове венозне сплетення (plexus venosus vaginalis), тому її називають губчастою оболонкою.

14. Рудиментарні додатки яєчника: над’яєчник, прияєчник, їх топографія і утворення.

Над’яєчник і при яєчник є залишками канальців первинної нирки і мезонефральної протоки.

Над’яєчник (epoophoron) – розміщений між листками широкої маткової зв’язки в бічній ділянці брижі маткової труби і складається з поздовжньої протоки – протоки Партнера – поперечних проточок (ductuli transversi)

Прияєчник (paraophoron)має вигляд невеликого жовтуватого вузлика і розташований при середньо від над яєчника між листками широкої маткової зв’язки. Прияєчник складається з невеликих покрученихі замкнутих з кінців трубочок.

Соседние файлы в предмете Анатомия. Остеология. Миология.