Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БИЛЕТ 4ФВ 2013.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
780.29 Кб
Скачать

Билет №1

1. Теорія і методика фізичного виховання як наукова і навчальна дисципліна.

Теорія і методика фізичного виховання як профілююча наукова і учбова дисципліна формує систему фундаментальних знань, яка визначає рівень професійної діяльності в області фізичного виховання. Глибока теоретична підготовка дозволяє вчителеві направлено освоювати нові відомості, критично сприймати ті або інші положення, правильно оцінювати роль суміжних наукових дисциплін в реалізації завдань фізичного виховання. Створювати основу для особистої педагогічної творчості.

Кожна область знань, як конкретна наукова і учбова дисципліна володіє своїм, тільки їй властивим предметом вивчення, тобто об'єктом і суб'єктом дослідження. Накопичені в результаті вивчення зведення формуються в певну систему і утворюють певну учбову дисципліну – предмет викладання.

У науці про фізичне виховання під об'єктів дослідження розуміється той або інший педагогічний чинник (система фізичних вправ, метод навчання і так далі), що вивчається, а під суб'єктом – людина, його реакція на виконання фізичних вправ. Таким чином в педагогічному дослідженні об'єкт вивчення не може існувати ізольовано від суб'єкта, і навпаки.

Предметом вивчення теорії фізичного виховання є встановлення загальних закономірностей фізичного виховання як педагогічного процесу. Під загальними закономірностями розуміються такі, які властиві в рівній мірі фізичному вихованню будь-яких контингентів населення: дітей і дорослих; початківців займатися фізичними вправами і кваліфікованих спортсменів.

Предметом вивчення методики фізичного виховання є встановлення приватних закономірностей фізичного виховання і реалізації загальних закономірностей в педагогічному процесі, що має конкретну спрямованість (методики загальної професійної фізичної підготовки, методика спортивної підготовки). Усередині кожної методики існують приватні методики. Різноманітність їх відповідає типовим різновидам контингенту тих, що займаються: їх віку, підлозі, професійній приналежності і спортивній спеціалізації (методика фізичного виховання дітей шкільного віку; методики фізичного виховання жінки і так далі). Методики окремих спортивно-педагогічних дисциплін (методики викладання гімнастики, спортивних ігор і ін.) утворюють самостійні наукові і учбові дисципліни.

Як теорія, так і методика не можуть існувати і розвиватися ізольовано. Теорія фізичного виховання є динамічною системою найбільш сучасних наукових положень, що відображають суть фізичного виховання. Вона створює фундамент для вдосконалення процесу фізичного виховання, узагальнюючи приватні закономірності і роблячи їх надбанням конкретних методик.

Методики у свою чергу створюють базу для теоретичних узагальнень, а реалізовуючи закономірності у вигляді систем педагогічних рекомендацій, перетворюють загальні теоретичні положення на описи конкретних дій вчителя і учнів. Через методики фізичного виховання здійснюється перетворення суспільного надбання (загальних теоретичних положень) на особисте (зміцнення здоров'я, придбання умінь і так далі). Таким чином, кожна методика не тільки використовує загальні закономірності для розробки конкретних рекомендацій, але і встановлює приватні закономірності, властиві педагогічному процесу з даним контингентом тих, що займаються.

Все це зумовило існування обох учбових дисциплін під однією назвою – теорія і методика фізичного виховання. По характеру предметів вивчення вони входять в систему педагогічних наук і як будь-яка педагогічна дисципліна обгрунтовує свої положення соціальними, психологічними і біологічними чинниками.

Резюме:

1. Теорія фізичного виховання є наука про загальні закономірності, що визначають зміст і форми побудови фізичного виховання як педагогічно організованого процесу, органічно включеного в загальну систему виховання людини.

Вона пізнає загальні закономірності, по яких в системі виховання відбувається управління фізичним розвитком людини і його фізична освіта. Це і визначає специфіку предмету теорії фізичного виховання. Разом з тим вона вивчає закономірні зв'язки фізичного виховання з інтелектуальним, етичним, естетичним, трудовим вихованням.

2. А методика фізичного виховання реалізує загальні закономірності в конкретному педагогічному процесі професійній фізичній підготовці і так далі

3. Теорія фізичного виховання прагне розкрити закономірне, відокремивши істотне від неістотного, необхідне від випадкового, прогресивне від віджилого з тим, щоб озброїти практику науковим керівництвом до дії.

2. Завдання та особливості організації позашкільної роботи в системі фізичного виховання школярів.

ЗАВДАННЯ

  • залучити якомога більше школярів в систематичне заняття фізичними вправами;

  • сприяти організації корисного дозвілля;

  • сприяти зміцненню здоров'я;

  • підвищувати рівень фізичної підготовки;

  • визначати спортивну класифікацію;

  • формувати інструкторські і суддівські навики.