Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety_OP_ekzamen (1).doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
318.46 Кб
Скачать

31. Фізіологічні особливості різних видів діяльності.

Трудову діяльність людини можна поділити на 3 основні стадії:

1)ручна;

2)механізована;

3)автоматизована;

Трудова діяльність супроводжується значними витратами нервово-емоційної та розумової енергії, тому важливе значення має вивчення протікання фізіологічних та психічних процесів. Трудову діяльність людини умовно поділяють на фізичну і розумову.

Фізична діяльність визначається в основному роботою м ̓ язів, до яких посилено припливає кров, цьому сприяє активна робота серця і дихання, при цьому відбувається витрата енергії. За величною енерговитрат роботи поділяють на такі категорії:

І.Легкі:

1.а) – це роботи, які виконуються сидячи, та супроводжуються незначним фізичним напруженням – 120 ккал/год.

1.б) – це роботи, які сидячи, або пов̓ язані з ходінням і супроводжуються деякими фізичними напруженнями – 150 ккал/год.

ІІ.Середньої важкості:

2.а) – це роботи, які пов ̓ язані з постійним ходінням, переміщенням один до одного кг виробів, в положенні стоячи або сидячи, і які потребують незначного фізичного напруження – 200 ккал/год.

2.б) – це роботи, які пов ̓ язані з ходінням і переміщенням вантажів до 10 кг – 250 ккал/год.

ІІІ.Важкі роботи: – це роботи, які пов ̓ язані з постійним переміщенням значних вантажів понад 10 кг, вимагають фізичних зусиль – понад 250 ккал/год.

Розумова діяльність людини визначається, в основному, участю центральної нервової системи та органів чуття. Уповільнюється частота серцевих скорочень, підвищується кров̓ яний тиск, послаблюються обмінні процеси, збільшується кровопостачання мозку у 8-10 разів, зростає напруження органів чуття, зору та слуху, але з розвитком науки і техніки поділ трудової діяльності на фізичну та розумову втрачає свій зміст, оскільки межа між ними згладжується.

32. Гігієнічна класифікація праці.

Оцінка умов праці проводиться на підставі “ Гігієнічної класифікації умов праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу ”.

Умови праці розподіляються на 4 класи:

1.Оптимальні умови праці, при яких зберігається не лише здоров̓ я працюючих, а й підтримується високий рівень працездатності.

2.Допустимі умови праці. Характеризуються такими рівнями факторів, які не перевищують встановлених нормативів, а зміни стану організму відновлюються за час відпочинку до наступної зміни, а не впливають на стан здоров ̓ я працюючих і їх потомства.

3.Шкідливі умови праці. Характеризуються наявність шкідливих виробничих факторів, що перевищують гігієнічні норм і здатні чинити несприятливий вплив на організм працюючих та його потомство.

4.Небезпечні (екстремальні) умови праці. Характеризується такими рівнями факторів виробничого середовища, вплив яких створює високий ризик виникнення важких форм, гострих професійних уражень, отруєнь, загроз для життя.

33.Мікроклімат виробничих і вплив його параметрів на самопочуття людини

Мікроклімат визначається діючою на організм людини сукупністю температур, вологістю, руху повітря та теплового випромінювання нагрітих поверхонь. Мікроклімат виробничих приміщень впливає на тепловий стан організму людей та тепловий стан організму людини та її теплообмін з навколишнього. Для того щоб всі процеси в організмі відбувалися нормально, тепло що виділяється людиною повинно повністю відводитись в навколишнє середовище. Порушення теплового балансу може призвести до перегрівання або переохолодження і зрештою і зрештою може призвести до втрати працездатності, свідомості або теплової смерті.

Теплообмін між людиною і навколишнім середовищем здійснюється конвекцією внаслідок обтікання тіла повітрям, теплопровідністю через одяг, випромінюванням на оточуючі поверхні та в процесі тепло-масообміну при випаровуванні вологи яка виводиться на поверхню потоковими залозами і при диханні.

Зниження температур може зумовити переохолодження організму. При підвищенні температури понад 30 C працездатність людини починає падати, а недостатня вологість призводить до пересихання слизових оболонок, пересихання та розтріскування.

Зневоднення організму на 6% викликає порушення розумової діяльності і зниження гостроти зору. А зневоднення на 15,20% призводить до смертельного наслідку.

Для відновлення водного балансу рекомендується вживати підсолену воду або чай з розрахунку 30 мл на 1 кг тіла.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]