Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_EP_ekzamen.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
995.84 Кб
Скачать

78. Тарифна система та її призначення

Тарифна система являє собою основу для диференціації ЗП, відповідно до кваліфікації, умов та швидкості праці, інтенсивності та характеру праці, сукупності норм та нормативів. За змістовою характеристикою тарифна система — це сукупність нормативних матеріалів, за допомогою яких визначається рівень заробітної плати працівників залежно від складності роботи (кваліфікації, відповідальності) та умов праці.

До основних елементів тарифної системи відносять тарифні сітки, тарифні ставки, посадові оклади, довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників, надбавки й доплати до заробітної плати.

Тарифна сітка — сукупність кваліфікаційних розрядів і відповідних тарифних коефіцієнтів, за допомогою яких установлюється безпосередня залежність заробітної плати працівників від їхньої кваліфікації. Тарифна ставка — виражений у грошовій формі абсолютний розмір заробітної плати за одиницю робочого часу (годину, день, місяць). На основі тарифної сітки і тарифної ставки робітника першого розряду розраховуються тарифні ставки кожного наступного розряду. Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників — це систематизований за видами економічної діяльності збірник описів професій, що включені до чинного класифікатора професій.

Для оплати праці керівників, професіоналів, фахівців і технічних службовців використовуються посадові оклади. Їхні розміри встановлюються залежно від посад, зазначених категорій працівників, їхньої кваліфікації, умов праці, масштабів і складності виробництва, обсягів і складності робіт. Кількість кваліфікаційних розрядів і коефіцієнтів визначається складністю виробництва й робіт, що виконуються. Абсолютне й відносне зростання тарифних коефіцієнтів — основа диференціації заробітної плати працівників залежно від тарифних розрядів.

79. Форми і системи оплати праці

Форми оплати праці:

Погодинна форма оплати праці застосовується в разі неможливості або недоцільності встановити кількісні параметри праці; за цієї форми оплати праці працівник отримує заробітну плату залежно від кількості відпрацьованого часу і рівня його кваліфікації. Розрізняють такі різновиди погодинної форми оплати праці:

o проста погодинна;

o погодинно-преміальна;

o окладна;

o контрактна.

Заробітна плата при простій погодинній системі нараховується на підставі тарифної ставки працівника певного розряду за фактично відпрацьований час. Погодинно-преміальна система є поєднанням простої погодинної оплати праці з преміюванням за виконання кількісних і якісних показників за спеціальними положеннями про преміювання працівників. При окладній системі оплата праці здійснюється не за тарифними ставками, а за встановленими місячними посадовими окладами.

За відрядної форми оплати праці заробіток працівника прямо залежить від кількості та якості виготовленої продукції або обсягу виконаних робіт.

Розрізняють такі різновиди відрядної форми оплати праці:

o пряма відрядна;

o відрядно-преміальна;

o відрядно-прогресивна;

o непряма відрядна;

o акордна;

o акордно преміальна;

o колективна відрядна тощо.

При прямій відрядній системі праця оплачується за відрядними розцінками безпосередньо за кількість виробленої продукції (операцій). При відрядно-преміальній системі робітникові понад заробіток за прямими відрядними розцінками виплачується премія за виконання і перевиконання заздалегідь установлених кількісних і якісних показників роботи. Відрядно-прогресивна система є оплатою праці за відрядними розцінками в межах установленої норми, а виконання роботи понад норму - за прогресивно зростаючими відрядними розцінками. Непряма-відрядна система застосовується зазвичай для оплати праці допоміжних робітників, які обслуговують основне виробництво (наладчики, кранівники, стропальники тощо.). При акордній системі загальна сума заробітку визначається до початку виконання роботи за нормами, що діють, і відрядних розцінок. При колективній відрядній системі заробіток кожного працівника поставлений у залежність від кінцевих результатів роботи всієї бригади, дільниці тощо.

80. Контрактна форма оплати праці Контракт має юрид.форму і в ньому передбачається: 1.Обсяги пропонованої роботи 2.Вимоги до якості і термінів її виконання 3.Термін дії контракту(від 1міс.до 5років) 4.Права,обов'язки і взаємна відповідальність сторін 5.Умови оплати і організації праці 6.Підстави для розірвання контракту 7.Соц.побутові та ін.умови,необхідні для виконання взятих на себе сторонами зобов'язань з урахуванням специфіки роботи,проф.особистостей і фінансових можливостей під-ва,орг-ції чи роботодавця. Одним з видів оплати праці за контрактом є комісійна форма.Вона встановлює залежність заробітку працівника від одного з основних показників роботи під-ва на величину якого справляють вплив результати труд.діяльн.працівника: -обсяг виробленої продукції -обсяг продажу -прибуток,тощо Величина комісійного заробітку працівника визнач.за встановленими на під-ві нормативами у %до прийнятого за основу показника.

81.Оплата праці керівників та спеціалістів Схема посадових окладів застосов.рівень"вилки"(min i max розмір окладу). Праця керівників,спеціалістів оплачується погодинно з урахуванням розміру визначеного їм посадового окладу і фактично відпрацьованого цасу. ЗП нараховується за формулою: ЗП= Ток. : tп.ф. х tф.в. Ток. - посадовий оклад працівника tп.ф. - номінальний місячний фонд роб.часу працівника в годинах tф.в. - фактично відпрацьов.час працівником Окрім нарахованої ЗП керівників і спеціалістів їм можуть нарахов.преміальні доплати,а також різного роду надбавки. Основні види надбавки: -за високу проф.майстерність робітників -за високі досягнення в праці спеціалістів -за виконання особливо важливої роботи та термін її виконання -за знання і використання в роботі інозем.мов Величина ЗП при безтарифній сист.оплати праці залежать від ряду факторів: * кваліфікаційного рівня працівника * коефіцієнта трудової участі * фактично відпрацьованого часу Послідовність розрахунку ЗП за бальним методом: 1) Визначення к-сті балів,зароблених кожним робітником(Бі) Бі = К х t К-кваліф.рівень t - к-сть фактично відпрац.годин Бі- бали зароблені працівником  2) Визначення част.фонду оплати праці,яка припадає на оплату 1го бала: d = ФОП/Б Б- загальна к-сть балів ФОП- фонд оплати праці Загальна сума балів(Б),набраних усіма працівниками під-ва: Б= (знак сумы, типа буквы Е)Бі 3)Визначення Заробітку кожного працівника за минулий місяць(Зі): Зі = Бі х d

82.  Бригадна форма оплати праці

Бригадна форма оплати праці Види робіт,які передбачають бригадну оплату: -спільне обслугов.агрегатів,габаритного устаткування -збірка і монтаж великих об'єктів,а також ін.важкі роботи,які неможуть виконуватись окремими робітниками -роботи на конвеєрах -роботи пов'язані з обслугов.технологічного процесу і його контролю При відрядній оплаті бригада мають забезпечуватись: 1)Розрахунки кількісних показників виробітку і виконання робіт 2)встановлення колективних норм виробітку,оцінка їх виконання і розрахунок відрядних розцінок 3)точний облік фактично виконаних робіт 4)виробничі умови для збільшення виробітку продукції Погодинну форму оплати праці бригада найчастіше застосов.: -якщо працівники безпосередньо не впливають на зростання обсягів випуску продукції - коли відсутні кількісні показники виробітку - якщо здійснюється облік фактично відпрац.часу -якщо чітко регламентується норми праці Загально-відрядний заробіток бригади включає: -Заробіток за відрядними розцінками -Премії - Доплати за викон.понаднормованих робіт -Оплату браку і простоїв не з вини робітників Загально-погодин.заробіток бригад включає: -Тарифну частину заробітку за фактично відпрац.час  -Премії -Доплата за суміщення професій -Доплата за тимчасове викон.обов'язків відсутніх робітників за умови викон.бригадою встановленого обсягу робіт. До загального заробітку бригади не включають: - разові премії окремим працівникам -доплата за освоєння нової техніки -доплати за виготовлення продукції на експорт - за економію ресурсів -за оплату відпусток та ін. Колективна відрядна розціна визнач.за

формулоюлою:

, грн. за виріб

83. Сутність податків та їх характеристика Податки - це сист.обов'язкових платежів, які оплачуються фіз.і юоидич.особами до централізованого фонду фін.ресурсів України. З точки зору економ.теорії податки-це частина фін.відносин,яка пов'язана з процесом перерозподілу частини вартості ВВП і формув.в фонду коштових коштів країни. Умови виникнення податків: 1)Утворення держави 2)Суспільний поділ праці 3)Формування товарно-грошових відносин Три види обов'язкових платежів -плата -відрахування -податки Ф-ії податків: | Фіксальна  а)контролююча(к-сне відображ.надходжень) б)розподільча(розподіл вартості) || Соціальна ||| Регулююча: а)стимулююча(акцизи на окремі товари:тютюн,горілка) б)стимулююча в)відтворювального призначення(плата за воду,тощо) Класифікація податків: #За економ змістом: -на доходи(прямі податки,пов'яз.з отрим.ЗП;податок на доходи під-ва) -на споживання(не прямі податки,залежать не від доходів,а від витрат) -на майно(реальні податки,не залеж.від доходів) #За формою взаємовідносин платника податків і держави: -прямі(їх сплачує і несе на собі 1особа;нарахов.і сплачується за тарифами;їх сплата залеж.від доходу/прибутку податкоплатника): а)особисті(залеж.від доходів платника) б)реальні(залеж.від оподаткування майна платника) -не прямі(сплачує 1особа,а несе на собі-інша;вони входять в ціну товару;їх сплач.за послуги або споживання; їх назив.ще універсальними акцизами(ПДВ,акцизний податок)) #За рівнем запровадження: -загальнодержавні -місцеві #За способом нарахування -регулюючі  -закріплюючі #За методом стягнення: -розкладні -окладні  Основними елементами податків є: 1)Об'єкт податку(дохід,прибуток,ціна товару) 2)Суб'єкт(хто є платником) 3)Джерело сплати 4)Ставка податку 5)Одиниця оподаткування 6)Податкові пільги 7)Норма оподаткування

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]