Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

фин.менеджмент

.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
316.42 Кб
Скачать

Звіт про сукупні доходи

(

в тис. гривнях)

Показники

Примітки

Рік, що закінчився 31 грудня

2013

2012

Чисті зароблені страхові премії

21

146 936

137 135

Зміна страхових резервів

21

(87 381)

(102 934)

Чисті зароблені страхові премії

21

59 555

34 201

Інвестиційні доходи

22

67 029

54 256

Інші операційні доходи

22

11 031

2 172

Чисті доходи

137 615

90 629

Страхові виплати

23

(36 705)

(7 260)

Витрати по розірванню договорів страхування

23

(13 247)

(12 494)

Аквізиційні витрати

(35 694)

(19 562)

Витрати на управління

24

(25 618)

(28 939)

Інші операційні витрати та витрати на маркетинг

25

(18 488)

(4 291)

Витрати

26

(129 752)

(72 546)

Результат від операційної діяльності

7 863

18 083

Витрати за податком на прибуток

20

(2 357)

(802)

Прибуток (збиток) за рік

5 506

17 281

Інші сукупні доходи

2 383

9 839

- Уцінка основних засобів

(192)

96

-

Переоцінка цінних паперів, наявних для продажу, за

46 407

31 482

вирахуванням відповідного відстроченого податку

-

Рекласифікація іншого сукупного доходу при вибут-

(43 832

(9 907)

ті цінних паперів, наявних для продажу

СУКУПНИЙ ДОХІД

7 889

27 120

Зазначена фінансова звітність була підготована у відповідності з Міжнародними стандартами фінансо-вої звітності (МСФЗ), виданими Радою з міжнародних стандартів бухгалтерського обліку (РМСБО).

Відтак головними завданнями забезпечення формування повноцінного страхового та перестрахового ринку в Україні є розробка та реалізація дієвої державної політики у сфері страхування та перестрахування, приведення чинного законодавства у відповідність за вимогами ЄС, забезпечення умов для розвитку конкуренції, вдосконалення державного страхового нагляду. Тому, для якнайкращого майбутнього компанії вбачаю такі пропозиції:

- підготувати проект програми реформування галузі;

- провести парламентські слухання: «Страхування та перестрахування в Україні: стан, проблеми, перспективи»;

- переглянути перелік видів обов'язкового страхування з метою його оптимізації і приведення у відповідність із нормами ЄС, унормувати визначення страхових тарифів у цій сфері;

- прийняти закони України «Про перестрахування», "Про регулювання взаємовідносин страхових посередників";

- розробити пропозиції щодо вилучення з оподаткування коштів, які спрямовуються на розвиток механізмів розширеного відтворення клієнтської бази, підвищення професійного рівня страхової діяльності та страхової культури населення;

- розглянути питання про випуск спеціальних інвестиційних інструментів під розміщення довгострокових страхових резервів;

- підготувати методичні рекомендації з технології здійснення страхових і перестрахових операцій й переглянути порядок та форми їх звітності;

- розробити методику оцінки обсягу страхового ринку за показником нетто-премій;

- створити незалежний інститут експертизи договорів страхування та перестрахування, страхових випадків; посилити службу страхових експертів;

- сформувати дієву систему попереднього, поточного та наступного контролю за фінансовим станом СК;

- переглянути положення з формування та розміщення страхових резервів; розробити методику аналізу діяльності СК;

- стимулювати створення в СК служб внутрішнього контролю та аудиту;

- уточнити вимоги стосовно здійснення щорічного обов'язкового аудиту СК;

- розширити обсяг, підвищити якість і прискорити публікацію відомостей про стан страхового та перестрахового ринку;

- перевести страховий ринок на міжнародні стандарти бухобліку;

- розробити механізми впровадження електронного документообігу;

- популяризувати страхування;

- систематично оприлюднювати інформацію про виплати страхових відшкодувань, практику розміщення СК своїх коштів тощо.

Дійсно, деякі пункти повинні проходити довгий щлях до покращення фінансовго стану в цій сфері перестрахування, тому потрібно вирішувати всі проблеми, які пов’язані з цією послугою та покращувати роботу з фінансовими ризиками, так як цей вид діяльності дійсно допомагає покращувати фінансовий стан компанії. Страхова компанія «ТАС» має великі перспективи стати найкращою з найкращих компаній країни і мати великі шанси стати однією з найкращих компаній світу тому, що мають зв’язки по всім відділам із світовими компаніями, які мають «гарне ім’я» на світовому ринку страхування і до яких рівняються майже всі страховики світу. В Україні ще є велика кількість відсотків а страховому ринку, яка може прийняти в себе страхові послуги по всім різним аспектам життя і можливо через деякий час люди почнуть розуміти, що страховування – це надзвичайно важлива частина нашого життя, якщо ми турбуємось про себе, свою відповідальність, рідних, своїх речей.

Аналіз статей

Неодмінною умовою успішного функціонування компанії є побудова ефективної стратегії управління, формування якої залежить від особливостей організації. У 80-х на початку 90-х років стратегія стала невід'ємною частиною управління бізнесом практично у всіх країнах з ринковою економікою. Глобалізація економічних процесів, зростання конкуренції, збільшення впливу іноземних компаній обумовили широке визначення стратегічного мислення як єдиного правильного підходу до управління підприємством, а в сучасному кризовому періоді питання стратегічного управління набуває все більшої актуальності.

Аналіз останніх досліджень та публікацій у науковій та навчальній літературі пропо­нуються різні погляди щодо місця стратегічного аналізу фінансових ризиків в системі стратегічного менеджменту підприємства. Заслуговують на особливу увагу праці з стратегічного аналізу І.Д. Фаріона [6], П.Л. Гордієнко [3], К.І. Редченко [5] та ін., які розкривають місце стратегічного аналізу в системі стратегічного управління підприємством та його методологію. І.Т. Балабанов [1], І.А. Бланк [2], Б.І. Гусаков[4], А.М. Поддєрьогін, М.Д. Білик [7] значну увагу приділяють питанням сутності фінансових ризиків, методам їх оцінювання та мінімізації. Однак, сьогодні питання стратегічного аналізу фінансових ризиків з метою мінімізації їх негативних наслідків недостатньо висвітлені у науковій літературі, що підтверджує необхідність подальших наукових досліджень у цій галузі.

Формування цілей статті. Метою статті є спроба розкрити сутність стратегічного аналізу фінансових ризиків з погляду їх впливу на формування фінансової стратегії підприємства.

Виклад основного матеріалу. Стійка діяльність підприємства залежить як від внутрішніх можливостей ефективно використовувати наявні ресурси, так і зовнішніх умов, до яких належать: податкова, кредитна, цінова політика держави, а також ринкова кон' юнктура. Функціонування підприємства багато в чому залежить від того, наскільки якісно і швидко воно обере собі ділових партнерів, і бажано, щоб це були іноземні кампанії з потужними інвестиційними можливостями. При цьому аналіз процесу стратегічного управління набуває особливої ваги. Разом з вітчизняними та перевіреними аналітичними методами використовують і запозичені методи з практики західних країн. Нові умови господарювання зумовили виникнення різноманітних завдань у галузі марке­тингу, матеріально-технічного забезпечення, фінансової, виробничої та іншої діяльності, від своєчасності, точності та ефективності планування яких залежить конкурентоспроможність та стійкість підприємств як на внутрішньому, так на зовнішньому ринках. Стратегічне управління організацією спирається переважно на людський фактор, орієнтує діяльність на запити споживачів, на їх смаки та уподобання, гнучко реагує і здійснює своєчасні зміни в організації, які відповідають запитам з боку оточення, дають змогу досягати конкурентних переваг, що в сукупності дає можливість виживати організаціям у довгостроковій перспективі, досягаючи поставлених цілей. Втілення концепції стратегічного управління підприємствами дасть їм змогу не тільки своєчасно адаптуватись до мінливості зовнішнього середовища, знівелювати його негативний вплив, використовувати нові можливості, які відкриваються, а й зосередитись на недоліках в організації їх діяльності. Тобто, стратегічне управління підприємств має превентивний характер, що дає змогу їм прогнозувати потенційні загрози (небезпеки), які можуть виникнути у майбутньому, і передбачати та використовувати можливості, які з'являються.

Проблеми управління фінансовими ризиками:

Актуальність теми дослідження визначається тим, що ризики виникають в діяльності будь-якого підприємства, незалежно від виду його діяльності, організаційно правової форми та термінів існування на ринку, і вимагають постійного аналізу, контролю та пошуку оптимальних рішень в галузі управління ними.На Заході, навіть у відносно стабільних економічних умовах, суб'єкти господарювання приділяють пильну увагу питанням управління ризиками. У той же час, в російській економіці, де чинники економічної нестабільності і без того ускладнюють ефективне управління підприємствами, проблемам аналізу й управління комплексом ризиків, що виникають у процесі їх економічної діяльності, приділяється явно недостатня увага.

Безумовно, ризиком можна керувати, тобто вживати заходів до прогнозування настання ризикової події і далі розробляти комплекс заходів, що дозволяють знизити ступінь ризику або зменшити його негативні наслідки. Особливістю фінансового ризику є імовірність настання збитку в результаті проведення яких-небудь операцій у фінансово-кредитній і біржовій сферах, здійснення операцій з фондовими цінними паперами, тобто ризику, який витікає з природи цих операцій.

Розкриваючи сутність статей, які мають логічне пояснення управлінню фінансовими ризиками, можна побачити, що автори не мають дійсно правильних рішень щодо покращення компаній свого фінансового стану за допомогою правильного управлінню фінансовими ризиками. Фінансові ризики мають постійне місце в страховій компаній, бо без них неможливо вичисляти якісь нарахування по страховим випадкам, неможливо спрогнозувати наступні плани компанії, щоб зробити висновки та пропозиції щодо покращення своїх можливостей в наступні звітні періоди.

Маючи можливість, здійснити перевірку фінансового стану, страховики повинні чітко виявляти порушення та швидко виправляти ці помилки,щоб не зробити неминучої загрози для свого капіталовкладення в бізнес. Так як автори називають як не інше всі фінансові установи, компанії і т.д. – бізнесом. Тому в першу чергу бізнесмен має на меті задовільнити в першу чергу свої матеріальні потреби, а потім потреби споживачів. Хоча я не згодна з авторами, які мають таку думку, мені здається, що потрібно створювати так бізнес і вести так свою звітність, щоб в першу чергу стояли клієнти власного бізнесу та їх потреби. Не беручи до уваги, слова, які були написані авторами, я можу від себе додати, що потрібно мати кваліфіковано підібраний персонал, який буде чітко виконувати свої обов’язки щодо врегулювання фінансових ризиків у страховій компанії. Тому, зробивши аналіз статей, можна побачити як відрізняються погляди тих чи інших авторів, як можуть мати різні бачення на одну і ту ж тему. І я зробила багато висновків щодо цих авторів, які мали змогу охарактеризувати надзвичайно складну тему для компаній та фінансових установ, які стикаються з нею кожного разу «заглядаючи до своєї фінансової скриньки».

  1. Балабанов И.Т. Основы финансового менеджмента: Учеб. пособие. 2-е изд., доп. и перераб. - М.: Фининсы и статистика, 1999. - 512 с. 2.

  2. Бланк И. А. Финансовый менеджмент: Учеб. курс. — Изд. 2-е, перераб. и доп. — К. : Эльга; Ника Центр, 2005. — 653с.

  3. Гордієнко П.Л. Стратегічний аналіз: Навч. посібник. - К.: Алеута, 2006. -404 с.

  4. Гусаков Б.И., Сидорович Ю.М. Управление риском средствами внутреннего аудита // Финансы и кредит. - 2001. - №4 (76). - С.54-56.

  5. Редченко К.І. Стратегічний аналіз у бізнесі: навч. посіб. /К.І.Редченко. - 2-е вид., доп. - Л. : Новий Світ-2000, 2003. - 272 с. 

  6. Фаріон І.Д. Стратегічний аналіз: Навчальний посібник для студентів і аспірантів. - Тернопіль: ТНЕУ, 2009. - 635 с.

  7. Фінанси підприємств: Підручник/ А. М. Поддєрьогін, М. Д. Білик, Л. Д. Буряк та ін.; Кер. кол. авт. і наук. ред. проф. А. М. Поддєрьогін. - 5-те вид., перероб. та допов. - К.: КНЕУ, 2004. - 546с.