Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФП (шпоры).doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.01 Mб
Скачать

1.Фінансове право:поняття,предмет,метод.

Фін.право- це сукупність пр.норм,що регулюють відносини в галузі мобілізаії,розподілу і використання централіз.та децентраліз.фондів коштів з метою забезпечення виконання завдань і функцій держави.

Предметом ФП є відносини,що виникли в процесі фін.діяльності Д.

Класифікація змісту фін.права:за фін.-прав.інститутами відн.,що складають предмет ФП:

-бюджетні відносини;

-з приводу фінансів держ.п-ств;

-податкові;

-з кошторисно-бюджетного фінансування;

-бюджетних кредитів;

-з держ.страхування;

-з грош.обігу і розрахунків;

-з валютного регулювання;

Метод ФП - це сукупність засобів впливу на учасників фін.правовідносин,що х-ся юр.фактами,пр.статусом їх S-ів,видами санкцій за порушення приписів Д-ви та порядку їх застосування.

Метод владних приписів є осн.методом ФП(б.-я.питання фін.діяльн.вирішується волею однієї сторони).Цей метод має такі ознаки:-в фін.пр.регулюв.переважвють позитивні зобовязання,а не дозволи,бо заборони;-може бути охарактеризований як імперативний.ДО не користуються свободою волі,як і ін.S-ти ФП.;-конформіський х-ер(S-ти не можуть вступати за своїм бажанням у фін.правовідн.,крім податкових відносин.);-нерівність S-ів ФП-частина S-ів ФП має держ.владні повноваження до відн.до ін.

Метод рекомендацій-при взаємовідн.представ-х органів різних рівнів;

Метод узгодження- між ДО одного рівня.

2.Система фін.Права.

Система фін.права-це обєктивно обумовлена його внутр.будова,обєднання і розміщення фін.-прав.норм у певному звязку і послідовності.Загальна і особлива частини.

Загальна частина ФП-норми,що визначають його поняття;зміст;принципи;методи;форми фін.діяльності Д-ви;с-му і прав.статус ДО,що здійсн-ть упр-ня фін.діяльн.Д-ви;предмет і метод ФП;фін.-прав.відносини;ф-п норми;пр.прложення S-ів ФП і фін.правовідн.;фін.контроль;фін.відповідальність.

Особлива частина ФП-розділи,які обєднують пр.норми,що регул.відн.в сфері держ.бюджету,держ.доходів,держ.видатків,окремі види банківськ.регулювання грош.обігу і валютного регулювання.

3. Суб`єкти фінансового права.

Фінансове право регулює відносини, які включаються до його предмета, визначає права і обов'язки їх учасників, тобто юридичних і фіз.осіб, які беруть участь у фінансовій діяльності.Ось ці учасники і є суб'єктами фінансового права і як правило, вони ж стають суб'єктами фінансових правовідносин.

Але не завжди суб'єкти фінансового права стають суб'єкта­ми конкретних фінансових правовідносин.

Суб'єкт фінансового права — це особа, учасник фінансо­вих відносин, яка за своїми особливостями фактично може бути носієм суб'єктивних прав і обов'язків. Так, в силу статті 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, установлених законом. Отже, кож­ний громадянин є суб'єктом фінансового права і потенційно він може бути суб'єктом фінансових правовідносин. Кожний громадянин може бути носієм суб'єктивних юридичних прав і обов'язків, він реально здатний брати участь у податкових бюд­жетних та інших фінансових правовідносинах в силу приписів Конституції України.

Властивість юридичної або фізичної особи бути носієм юри­дичнихправ і обов'язків в силу юридичних норм називається правосуб'єктністю. Правосуб'єктність у фінансовому праві включає в себе два елементи: можливість мати права і нести обов'язки (правоздатність) і можливість до самостійного здій­снення прав і обов'язків (дієздатність).

Правосуб'єктність у фінансовому праві поняття більш ши­роке, ніж суб'єкти фінансових правовідносин.

Суб'єкти фінансового права — це юридичні і фізичні осо­би, які мають Правосуб'єктність, тобто можуть потенційно бути учасниками фінансових правовідносин, а суб'єкт фінансових правовідносин - це реальний учасник даних правових відносин.

Суб'єктами фінансового права є держава, адміністративно-територіальні утворення; юридичні особи — підприємства і організації усіх форм власності, установи, громадські організації, тобто колективні суб'єкти і громадяни, як індивідуальні суб'єкти.

Держава виступає, як правило, в особі уповноваженого нею свого органа — Верховної Ради, Президента, Кабінета Міністрів, Міністерства фінансів, Національного банку (а в міжнародних фінансових відносинах держава виступає суб'єктом відносин). Суб'єктами фінансового права виступають адміністративно-те­риторіальні одиниці — Автономна Республіка Крим, області. міста, райони, селища, села.

Держава і адміністративно-територіальні утворення висту­пають у бюджетних правовідносинах, бо вони Конституцією України наділяються правом на бюджет, а звідси витікає їх право на одержання доходів і фінансування видатків, які пов'язані із здійсненням функцій, покладених на них Конституцією.

Ці суб'єкти беруть участь і у правовідносинах, пов'язаних із державним кредитом, бо їм надане право випуску державних і місцевих позик.

До колективних суб'єктів фінансового права належать органи законодавчої і виконавчої влади — Верховна Рада, Рахункова палата, Кабінет Міністрів, Міністерство фінансів, Державне казначейство. Ці державні органи не тільки можуть, але й зо­бов'язані брати участь у фінансових правовідносинах, оскільки це покладається на них Конституцією.

У фінансових правовідносинах беруть участь органи місцевого самоврядування та їх виконавчі органи. Вони збирають податки, фінансують видатки, наповнюють і витрачають поза­бюджетні фонди тощо.

Велике коло учасників фінансових правовідносин склада­ють підприємства різних форм діяльності і форм власності. Господарюючі суб’єкти юридичні особи — активні учасники фінансових правовідносин, бо вони є платниками податків, користувачами банківських позичок, учасниками торгів на біржах тощо.

Некомерційні установи одержують з бюджету асигнування для своєї діяльності, але вони змушені добувати грошові засо­би для свого фінансування і вступають у інші види фінансових правовідносин. Суб'єктами фінансового права виступають сімейні приватні п-ства,селянські(фермерські) господарства, які є самостійними господарюючими одиницями. Вони сплачують податки в бюджет, придбавають облігації державних позик, одержують фінансову підтримку з бюджету.

І, нарешті, індивідуальними суб'єктами фінансового права є громадяни. Стаття 67"Конституції України покладає на всіх громадян обов'язок сплачувати податки і збори в порядку і роз­мірах, встановлених законом, щорічно подавати декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік. Громадяни всту­пають у правовідносини з державою.

Соседние файлы в предмете Финансовое право