Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pidruchnik_Ekonomika_11_klas_Riven_standartu.doc
Скачиваний:
213
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.64 Mб
Скачать

На основі даних табл. 2.4 побудуємо графік.

0 2 4 6 8 10 12 Обсяг картоплі, кг

Графік 2,5

Залежність граничного продукту від кількості зайнятих працівників

Пояснення до графіка

Лінія графіка відбиває залежність граничного продукту праці від обсягів виробництва. До досягнення певного обсягу виробництва, що становить 18 одиниць продукції, які створюються трьома пра­цівниками, граничний продукт зростає. Починаючи з четвертого . працівника граничний продукт зменшується.

.і 2 Раціональна економічна поведінка споживача та виробника

, Якщо зі зростанням масштабів (обсягів) виробництва відбувається зростання граничного продукту, то це є ефект економії від масштабу. Коли граничний продукт починає зменшуватися, то вважається, що цей ефект утрачається.

Підсумки теми

В Раціональним є той споживач, який здатний свідомо оцінювати корисність речей та послуг; прагне досягати максимальної корис­ності в задоволенні всієї сукупності потреб та вважає дохід обме­жувальним чинником у задоволенні потреб.

  • ' Потреба - це необхідність, яку відчуває людина у певних речах,

послугах; бажання володіти ними. Це - коли людина усвідомлює, що їй бракує якихось речей та послуг. Потреби можна класифіку­вати на базові й такі, що породжені розвитком цивілізації, мате­ріальні та нематеріальні, індивідуальні та колективні.

И Потреби задовольняються споживчими благами. Задовольняючи свої потреби, людина керується суб'єктивними оцінками спожив­чих благ. В економіці, де звичайним явищем є наповнення ринку споживчими благами, діє правило зменшення граничного спожив­чого блага, а також діє закон спадної граничної корисності.

у) Виробничі ресурси є обмеженими. Обмеженість ресурсів зумов­лює пошук способів раціонального їх використання та аналіз альтернативних варіантів цього використання. Сукупність альтер­нативних варіантів виробництва двох товарів за цілковитого ви­користання ресурсів відображається кривою виробничих можли­востей.

  • і Альтернативними витратами виробництва називають кількість ви­

робів одного виду, від яких треба відмовитися для створення додаткової одиниці іншого виробу за обмежених виробничих ре­сурсів. Альтернативна вартість - це альтернативні витрати в разі відмови від найліпшого (якому надається перевага) варіанта ви­робництва.

И Закон спадної граничної продуктивності (віддачі) ресурсів (фак­торів виробництва) означає, що після досягнення певних масш­табів виробництва залучення додаткових одиниць виробничих ре­сурсів спричиняє зменшення граничного продукту.

МОЖЛИВОСТІ ПРАКТИЧНОГО ЗАСТОСУВАННЯ - ^ ЗНАНЬ, ЗДОБУТИХ ПІСЛЯ ВИВЧЕННЯ ТЕМИ

^ Розуміючи, що таке потреби та чому вони змінюються, ви змо­жете прогнозувати зміни у споживанні своєї родини, близьких чи просто знайомих вам людей.

> Розрахувавши структуру споживання (частку витрат на задо­волення окремих потреб) і порівнявши її зі структурою раціо­нального (рекомендованого фахівцями) споживання, ви зможе­те обгрунтувати необхідні зміни.

і Зрозумівши, що таке альтернативне використання ресурсів, ви зможете побудувати власну криву виробничих можливостей і визначити різні варіанти прийнятного розподілу власного часу.

Контрольні запитання та завдання

Ц> У темі розглянуто класифікацію потреб та наведено приклади по­треб, що належать до тієї чи іншої групи. Спробуйте доповнити ці приклади. Цілком можливо, що ви зможете запропонувати власну класифікацію потреб, що підтвердить глибоке розуміння вами ма­теріалу теми.

Я Проаналізуйте ситуацію. До вітрини крамниці підходять два по­купці, які мають однакову заробітну плату й однакову суму грошей у гаманцях. Дивлячись на ціну розкладеного на вітрині товару, пер­ший із них каже: «Занадто дорого». Другий зауважує: «Цілком до­ступна ціна». Чим, на ваш погляд, можуть бути зумовлені такі різні оцінки?

Я Крива виробничих можливостей змістилася праворуч. Що могло спричинити таке зрушення? Виберіть правильну відповідь:

  • зросло виробниче споживання електричної енергії на одиницю створеного продукту;

  • розпочато й успішно здійснено впровадження нових прогресив­них технологій у провідних галузях економіки;

  • унаслідок недбалого використання земельних ресурсів зменши­лася врожайність зернових;

  • виробничі ресурси з галузей, що виробляють засоби виробницт­ва, спрямовано в галузі, які створюють предмети споживання.

Д Побудуйте криву виробничих можливостей, скориставшисьдани- ми про діяльність кондитерського цеху, в якому виробляють тістеч­ка та торти. Визначте альтернативні витрати на вироблення партії з

Вироби

200

160

80

0 ЗО

десяти тортів у разі переходу від другого до третього варіанта ви­робництва.

Варіанти виробництва кондитерського цеху

1

Тістечка

II

Іомл 2

10

Торти

20

Заповнивши останній стовпчик таблиці, зробіть висновок, за якого обсягу виробництва починає діяти закон спадної віддачі (продук­тивності) виробничих ресурсів:

Кількість зайнятих працівників

Виробництво продукції, од.

Граничний продукт

1

25

2

52

3

90

4

*—

142

5

189

РОЗДІЛ 2

РИНКОВА ЕКОНОМІКА

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]