Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pidruchnik_Ekonomika_11_klas_Riven_standartu.doc
Скачиваний:
214
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.64 Mб
Скачать

Тема 6. Загальні результати національного виробництва

Після вивчення теми ви знатимете

—- що таке національне багатство;

з чого складаються та як між собою пов'язані сукупні доходи та витрати в національній економіці;

& як визначається обсяг узагальнювального показника національ­ного виробництва - валового внутрішнього продукту (ВВП);

о чому важливо оцінювати продукт національної економіки не в номінальних, а в реальних показниках.

Раніше здобуті знання, які треба використати для засвоєння матеріалу теми

перелік основних суб'єктів економічних відносин;

<-» особливості формування доходів у ринковій економіці; структура виробничих витрат;

— зміст поняття «капітал».

6.1. Що тане національно багатство

Економіка може вивчатися на рівні окремого суб'єкта - домаш­нього господарства, підприємства, а може аналізуватись і на рівні всього національного господарства країни. Перший підхід до вивчен­ня економіки називається мікроекономічним, а другий - макроеко- номічним

У цій та наступних темах буде використано саме макроекономіч- ний підхід до пояснення економіки.

Перше, що характеризує національну економіку, - це її національ­не багатств

о

Національна економіка як ціле

Обсяг і структура національного багатства визначають потенціал усієї економіки. Потенціал - це здатність економіки виробляти речі та послуги, задовольняти потреби власних громадян, іноземців, які купують вітчизняні товари, та конкурувати з економіками інших країн на зовнішніх ринках.

У структурі національного багатства країн світу, визначеній за методикою Світового банку, виокремлюють три основні елементи (складники). Кількісне їх співвідношення, що склалося наприкінці XX століття, ілюструє схема 6.1.

Схема 6.1 Структура національного багатства

Пояснення до схеми

Основними елементами національного багатства будь-якої країни є людський, природний та фізичний капітал. За даними Світового банку середня для 192 аналізованих країн світу частка людського капіталу в структурі національного багат­ства наприкінці XX ст. становила 64%. Частка природного капіталу (природних ресурсів, залучених до виробничої діяльності) досяга­ла 20%, фізичного капіталу - 16%. Для окремих розвинених країн, таких як Франція, Швейцарія, частка людського капіталу в струк­турі національного багатства є ще вищою і наближається до 80%.

Дані Світового банку про структуру національного багатства роз­винених країн переконливо свідчать, що основним складником і пере­думовою успіху в досягненні добробуту власних громадян та гідного місця у світі є людський капітал. Його відтворення та нагромадження має бути основною турботою і урядів країн, і окремих громадян.

Розділ З

90 ]

Тема 6 Загальні результати національного виробництва

6.2. З ного складаються та яи між собою пов'язані сунупмі доходи та сунупиІ витрати в національній економіці

Наявність економічного потенціалу - національного багатства країни - є необхідною, але не достатньою умовою для нормального функціонування економіки як єдиного цілого. Однією з таких умов стає відповідність (баланс) сукупних доходів та сукупних витрат.

Доходи, так само як і витрати, мають не тільки окремі економічні суб'єк­ти, а й економіки в цілому. Доходи і витрати в межах усієї економіки нази­вають сукупними. Саме вони виявляють те, що економіка є єдиним цілим.

Важливість досягнення відповідності (балансу) сукупних доходів та сукупних витрат пояснимо на прикладі.

Приклад. Нехай для спрощення пояснення вся економіка країни обмежується виробництвом одного товару - цукру. Єдиний ресурс, який використовується для його виробництва. - це праця. А відносини в економіці складаються лише між двома економічними суб'єктами - домашніми господарствами та підприємцями-виробниками. Еконо­мічний кругообіг для такої економіки ілюструє схема 6.2.

Зарплата (дохід)

і

Праця

-і !

Підприємці

Домогосподарства

1 ^

Цукор

і

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]