Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pidruchnik_Ekonomika_11_klas_Riven_standartu.doc
Скачиваний:
213
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.64 Mб
Скачать

1.5. Що тане виробництво та чим сучасні технології виробництва відрізняються від тих, що Існували раніше

Виробництво - це діяльність людей, спрямована на створення про­дуктів. речей і послуг для задоволення потреб. Ця діяльність перед­бачає поєднання певних елементів виробництва. Коли немає хоча б одного з них, то виробництво стає неможливим. Логіка виробничого процесу та його елементи проілюстровані схемою 1.3.

Схема 1.3

Пояснення до схеми:

До елементів виробництва передусім належить власне праця - діяльність, що передбачає певну кваліфікацію працівників і на­вички. Крім того, до елементів виробництва належать засоби праці та предмети праці. Засоби праці - це машини, обладнання, інстру­менти, виробничі споруди, транспортні засоби, нафто- та газе гони, канали, мости, за допомогою яких людина обробляє (виде змінює) предмети праці. До предметів праці належить усе те, н що спрямована виробнича діяльність, - земля, сировина, енергс носії, продукти, що вже пройшли первинну переробку, наприклад метали, деревина, пластмаси тощо. Разом засоби та предмет праці формують засоби виробництва.

Елементи виробництва певним чином поєднуються. Спосіб їх пс єднання називається технологією виробництва. У результаті поєднання праці людей, засобів і предметів праї створюється продукт.

Для ілюстрації елементів виробництва звернімося до приклад гончарного виробництва. Ця діяльність здійснюється на теренах наш< країни щонайменше 5-7 тисяч років - з часів трипільської культури.

Праця гончара - це особлива діяльність, яка передбачає не тільк фізичні зусилля, але й художні здібності. Вона спрямована на ствс рення таких речей домашнього вжитку, які забезпечують комфорт т прикрашають житло. Засобами праці в гончарному виробництві особливий верстат - гончарне коло - та піч, в якій вироби зазнают термічної обробки.

Основним предметом праці гончара є глина, з якої створюють ВV роби - глечики, келихи, миски тощо.

У наведеному нами прикладі гончарного виробництва йшлося пр найпростішу технологію, яка називається ремісничою 3 викору станням ремісничої технології працює ювелір, що створює каблучки т ланцюжки, годинникар, який ремонтує годинники, тощо. Реміснич технологія була провідною до промислової революції на межі XVIII XIX століть. Сьогодні вона є, скоріше, винятком, аніж правилом дл економік розвинених країн.

З XIX до середини XX століття панівною стає технологія машин ного виробництва. Суспільство, що послуговується такою техноло гією, називають індустріальним.

Із середини XX століття вирішальна роль поступово переходить д технологій автоматизованого виробництва. Суспільства з перева жанням технології автоматизованого виробництва називають пост індустріальними.

Кожна зі згаданих технологій має свої особливості (визначальк риси), які ми навели в табл. 1.1

.Розділ 1 Основи економічного життя суспільства

Таблиця 1.1

Визначальні риси виробничих технологій

Технологія виробництва

Визначальні риси технологій

Реміснича

  • ґрунтується на ручній праці

  • передбачає універсальні засоби праці

  • як рушій використовується енергія м'язів людини або тварин

Машинне виробництво

  • вплив людини на предмети праці здійснюється з ви­користанням системи машин

  • як рушій використовується парова, а пізніше - елект­рична енергія

  • розвиваються спеціалізація працівників і поділ праці, що передбачає складну систему управління вироб­ничими колективами

Автоматизоване виробництво

  • як засоби виробництва використовуються автомати та комп'ютери

  • збільшується частка людей, зайнятих створенням ін­формації, підтримкою засобів комунікації

  • основними в забезпеченні економічного зростання стають наукомісткі (такі, що передбачають постійні наукові розробки) виробництва - електронна про­мисловість. програмне забезпечення, телекомуніка­ції, обчислювальна техніка

  • використовується атомна енергія та розробляються нетрадиційні джерела з використанням енергії сон­ця, земельних надр, біопалива, морських припливів тощо

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]