Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финансы экзамен.docx
Скачиваний:
62
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
77.06 Кб
Скачать

83. Необхідність, сутність і принципи фінансового контролю.

Фінансовий контроль – одна з найважливіших функцій державного управління. Його призначення полягає у сприянні реалізації фінансової політики держави, забезпечення, формування і ефективність використання фінансових ресурсів.

Контроль за суспільним виробництвом і розподілом продуктів, раціональним використанням трудових, матеріальних, грошових ресурсів є об’єктивною необхідністю. Однією із форм контролю є фінансовий контроль.

Необхідність фінансового контролю обумовлена дією економічних законів, товарно грошових відносин.

В процесі фінансового контролю здійснюється перевірка виконання господарських і фінансових планів-прогнозів, дотримання режиму економії, стану збереження власності, раціональності і ефективності використання засобів, які є в господарстві.

Фінансовий контроль зводиться до виконання таких задач:

1) виявлення результатів і якості роботи організацій (підприємств).

2) Сприяння на організації (підприємства) усунення надостатків в господарсько-фінансовій діяльності.

Головним у фінансовому контролі є не виявлення, фіксування порушень, незаконних витрат засобів і безгосподарності, а попередження запобігання.

Види фінансового контролю:

– внутрівідомчий фінансовий контроль;

– внутрігосподарський контроль.

84. Види, методи і форми фінансового контролю.

В залежності від суб'єктів, що здійснюють фінансовий контроль, розрізняють такі його види:

- Державний фінансовий контроль проводять державні органи влади і управління. Весь державний контроль поділяється на загальнодержавний і відомчий.

- Відомчий фінансовий контроль застосовується тільки по відношенню до підвідомчих підприємств та організацій і проводиться контрольно-ревізійними підрозділами міністерств і відомств.

-Громадський фінансовий контроль здійснюють громадські організації

-Аудит новий вид фінансового контролю. Це незалежний зовнішній фінансовий контроль, заснований на комерційних засадах. Поява і розвиток аудиту в сучасних умовах переходу до ринку обумовлені наступним:1) відмиранням неефективного відомчого контролю; 2) наявністю підприємств нових форм власності, для яких немає поняття «вищестояща організація».

форми фінансового контролю:

попередній, що проводиться до здійснення фінансових операцій;

поточний, в процесі фінансових операцій

наступний, що проводиться після закінчення певних періодів, за підсумками місяця, кварталу.

85. Зміст, функції, основні принципи організації фінансів суб’єктів господарювання.

Функції:1. Регулювання грошових потоків.Результат -Забезпечення збалансованості грошових та матеріальних потоків й формування фінансових ресурсів, необхідних для здійснення статутної діяльності, виконання всіх зобов’язань. 2.Формування фінансових ресурсів- Забезпечення збалансованості руху грошових та матеріальних потоків, фінансової незалежності та фінансової стійкості. 3. Розподіл та вико-ристання доходів й фінансових ресурсів- Забезпечення розвитку організації, інтересів трудового колективу, власників та держави. 4. Контрольна- Забезпечення оптимізації процесів формування та використання фінансових ресурсів з точку зору фінансової стійкості та ефективності.

Основні принципи організації фінансів підприємств.1). Принцип повної самостійності. 2). Відповідальність за результати господарської діяльності. 3). Фінансове планування. 4. формування фінансових резервів для будь-якого підприємства.5). Фінансова дисципліна. 6). Самоокупність підприємства. 7). Розподіл коштів, що беруть участь в обслуговуванні обороту підприємства, на власні та позикові. 8). Розмежування основної і інвестиційної діяльності підприємства.