Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
o_p_vse_vse.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
136.21 Кб
Скачать

14.Вивчення питань охорони праці в закладах освіти

Навчальні плани закладів освіти всіх рівнів передбачають вивчення пит.з оп .Плани і тимчасові навчальні програми затверджує Мін.Освіти.

У дошкільних закладах вихованці вивчають питання охорони життя здоровя та норми поведінки згідно плану роботи дошкільного закладу.

У середніх закладах освіти учні вивчають питання охорони здоровя та безпеки праці за навчальними програмами і планами навч.закладів.Результати записують у журнал.

У дошкільних закладах освіти передбачено вивчення питань життя здоровя та безпеки праці пов’язані з профілем позашкільного закладу.

Учні професійно-технічн.закладів освіти вивчають дисципліну оп.

У вищих закладах освіти незалежно від рівня акредитації студенти вивчають комплекс нормативних навчальних дисциплін Бжд оп в галузі.

У закладах післядипломної освіти незалежно від рівня акредитації та освітньо-кваліфікаційного рівня слухачів передбачається вивчення дисципліни з оп.

15.Служба охорони праці підприємства.

Згыдно з Законом Укр про охорону праці ст.23 служба охорони праці створюється власником або уповноваженими ним органом на підприємстві.

Власник опрацьовує та затверджує положення про служби охорони праці підприємства.

Працівники служби охорони праці мають право видавати керівникам установ,підприємств,організацій ті їхнім структурним підрозділам.

16.Завдання служби охорони праці підприємства.

Служба охорони праці виконує такі завдання.:

-забезпечення безпеки виробничих процесів,устаткування,будівель і споруд.

-забезпечення праці засобами індивідуальної та колективного захисту

-професійної підготовки і підвищення кваліфікації працівників

-вибору оптимальних режимів праці і відпочинку.

17.Функції служби охорони праці підприємства.

Служба охорони праці виконує такі функції :

-опрацьовує ефективну ціліснц систему управління охороною праці.

-проводить оперативно-методичне керівництво роботою з охорони праці

-складає камплексні засоби щодо нормативів нормативів безпеки

-проводить для працівників вступний інструктаж з питань оп

- організовує забезпечення працюючих правилами,стандартами,нормами,положеннями щодо вимог оп

-бере участь у розслідуванні несчасних випадків та аварій

-розгладає листи та заяви та скарги працюючих з питань оп

-надає медичну допомогу керівникам структурних підрозділів

-розглядає факти наявності виробничих ситуацій,небезпечних для життя.

18.Взяття на облік нещасних випадків що сталися на підприємстві.

За результатами розслідування на облік беруться несчассні випадки я кі сталися:

1.під час викон.трудов.обовязків в томучислі під час відрядження

2.на робочому місці,на території підприємства або в іншому місті роботи протягом роб.часу аба встановленої перерви.

3.протягом часу необх.для приведення в порядок знарядь,виробів,засобів ,одягу перед та після роботи.

4.під час проїзду на роботу або з роботи на транспорті підпр.а також на власному транспорті який викор в інтересах виробн.

5.під час аварій поже а також під час ліквідації на виробн обєктах.

6.на транспортному засобі,стоянці транспортного засобу,порту,заходу судна.

7 .у робочий час при прямуванні пішки ,аба на власному транспорті коли робота повязана з переміщенням між обєктами переіщення.

8.під час прямування пішки або на власному транспорті при прямування на роботу або назад за разовим завданням власника без посвідчення.

Рішення про складання акту про нещасні випадки взяття його на облік приймається комісією з рослідування я факт самогубства або звичайною сметрю,або одерження травми під час крадвжки акт про несч.випадок не складається і не береться на облік.

19.Причини виробничого травматизму та захворювань.

Причини виробн.травм.

1.організаційні-відсутність або неякісне навчання з оп,відсутність контролю,порушення вимог,правил інструкцій,порушення правил експлуатацій,обладнення інструменту використання іх не за призначенням.

2.технічні-несправність виробн.обладнання,недосконалість тех.проц.конструктивні недоліки устаткування відсутність зах.загорожень,запобіжних пристроїв,засобів організації сигналізацій та блокування.

3.санітарно-гігієнічні-підвищенний вміст шкідливих речовин,недостатє або не раціональне освітлення,підвищенні рівні шуму,вібрації,незадовільні мікрокліматичні усови,порушення правил особистої гігієни.

4.присофізіологічні-помилки в наслідок втоми працівника,монотонність праці,хворобливий стан працівника,необережність,невідповідність анатомічних даних працівника у використов.техніці чи виконуваній роботі.

20.Методи аналізу травматизму.

Метою аналізу травматизму є розробка заходів щодо потреб несщасн.випадків.Для цього необхідно аналізувати і виявляти причини що їх зумовили.основними методами є:

1.статистичний метод-базується на аналізі статистичних дотримань з травматизму вихідними даними ,ці матеріали містяться в актах за формою н1 який складається при несщасн.випадках.

2.Монографічний-вивчає обставини несщ.випадків при цьому роблять експертизи.

3.Економічний –полягає у визначенні економ.втрат від виробничого травматизму з метою визн.економічної діяльності ,розробки та впровадження заходів оп.

4.ергономічний-вивчення системи людина-машина-система.цей метод вивчає зміну діяльності людини під впливом різних факторів та умов зовн.середовища.Цей метод дозволяє дослідити причини нещасн.випадків від індив.особи.

5.прамористичний –базується на передбаченні нещ.випадків га основі вивч.і виявленні небезпек.Аналізує всі облікаві і звітні матеріали про нещ.випадки проф.захворювання.

21.Розслідування нещасних випадків на виробництві

Розслідуванню підлягають травми отримані в наслідок тілесних ушкоджень заподіяною іншою особою,теплові удари,утоплення,ураження струмом,при контакті з твариною.

Про кожний нещасний випадок треба повідомляти керівника осіб.,а той у всою чергу повинен забовязаний:

1.організувати медичну допомогу потерпілому попередньо повідомити власника підпр.і проф.спілкову орг.

2.зберігти до прибуття комісії обстановку на роб.місті якщо це не загрожує життю інших працівників.

Власник одержавши пов.про нещ.випадок організує його розлідування комісією до складу якої входить:спеціаліст служби оп,керівник структурного підрозділу,представник проф спілки.

Комісія повинна протягом 3-ох діб :1)обстежити місце нещасного випадку 2)опитати свідків 3)одержати пояснення потерпілого.4)розглянути і оцінити відповідність умов праці вимогам нормативних актів про оп. 5)встановити обставини та причини нещасного випадку і розробити заходи щодо запобігання подібних випадкам.6)скласти акт за формою н1 у 5 примірниках і передати на затвердження власнику.

Власник повинен розглянути і затвердити акти протягом доби і протягом 3-діб надіслати:*потерпілому або особі яка пердставляє його інтереси*керівнику структурного підрозділу де стався нещ.виподок

Акт Н1 зберігається на підпр.протягом 4-5 років.Нещасн.випадок про який своєчасно не повідомили розслідуються протягом місяця.

22.Заходи попередження і усунення причин виробничого травматизму.

Шляхи попередження травматизму .Для забезпечення безпеки праці застосовіють засоби захосту,котрі поділяються на колективні тв ііндивідуального захисту.

Засоби колективного захисту включають вплив на травмуючого-виробничого фактору що зумовлений рухом або приміщенням матеріального тіла.Засоби індивідуального захисту застосовують в тих випадках коли безпека робіт не може бути забезпечена конструкцією обладнання,організацією виробн.процесів.

23.Засоби колективного захисту для забезпечення безпеки праці.

Включають вплив на працюючих небезпечно-виробничого фактору що зумовлений рухом або приміщенням матеріального тіла.

До засобів колективного захисту відносять:

-огороджувальні пристрої.

-запобіжні заходи призначені для ліквідації небезпечного виробн.фактору у джерелі його утворення.

За характером дії вони поділяються на блокувальні та обмежувальні

Блокувальні-призначені для виникнення або запобігання огороджувальному пристрою.

Обмежувальні пристрої призначені для сповільнення або зупинки виробничого устаткування під час виникнення небезпечної виробничої роботи.

24.Засоби індивідуального захисту для забезпечення безпеки праці.

Застосовують в тих випадках,коли безпека робіт не може бути забезпечена конструкцією,обладнання,організацією виробн.процесів.

Для захисту прицюючих від впливу вологи застосовують спец.одяг.

-Засоби захисту органів дихання та слуху забезпечують ефективність захисту людей від шкілдивого впливу різних забруднень.

-Засоби ураження елект.струмом до них відносять делектричні рукавиці,чоботи.

За порушення нормативних актів про оп не виконання розпоряджень посадових обовьязків керівники можуть присягатися до відповідальності.

25.Відповідальність за порушення законодавства про оп.

Відповідно до статті 49 ЗУпро оп за порушення законодавчих та інших нормативних актів про оп винні працівники притягаються до дисциплінарної,адміністративної,матеріальної і кримінальної відпровідальності згідно з законодавством.

Дисциплінарна відповідальність полягає у накладання стягнень:

-догана

-звільнення з роботи

Адміністративна відпов.накладається на посадових осіб за порушення закону про оп у вигляді штрафу.

Матеріальна відпов.включає відповідальність як працівника так і власника підприємства за шкоду заподуяну підпр.заподіяну через порушення правил оп.Це відповідне обмеження зп яке не повинно перевищувати повного розміру заподіяної шкоди.

Кримінальна відпов.настває якщо порушення вимог законодавства про оп створило небезпеку для життя або здоровя громадян .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]