Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
47____2013__ / Конспект з БЖ 2013 укр скор..doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
700.93 Кб
Скачать

Тема 1. Категорійно-понятійний апарат з безпеки життєдіяльності, таксономія небезпек. Ризик як кількісна оцінка небезпек.

План:

1.Модель життєдіяльності людини.Головні визначення – безпека, небезпека, надзвичайна ситуація, ризик.

2. Таксономія, ідентифікація та квантифікація небезпек.

3. Класифікація НС за причинами походження і територіального поширення.

4. Державний нагляд за ОП.

5. Трудовий договір і ОП.

6. Навчання й інструктаж з ОП.

7. Положення по розслідуванню й обліку нещасних випадків.

8. Небезпечні і шкідливі виробничі фактори.

9. Праця жінок і неповнолітніх.

10. Відповідальність за порушення законодавства про працю і ОП.

1.Модель життєдіяльності людини.Головні визначення – безпека, небезпека, надзвичайна ситуація, ризик.

З моменту своєї появи на Землі Людина перманентно живе і діє в умовах постійно змінюються потенційних небезпек, тобто діяльність Людини потенційно небезпечна . Перефразовуючи аксіому про потенційну небезпеку, можна констатувати - життєдіяльність людини потенційно небезпечна.Аксіома зумовлює, що всі дії людини і всі компоненти середовища існування, насамперед технічні засоби і технології, крім позитивних властивостей і результатів, мають здатність генерувати травмуючі і шкідливі фактори. При цьому будь-яка нова позитивна дія або результат неминуче супроводжується виникненням нових негативних факторів. В даний час перелік реально діючих негативних факторів значний і нараховує більше 100 видів. До найбільш поширених відносяться шкідливі виробничі фактори: запиленість і загазованість повітря, шум, вібрації, електромагнітні поля, іонізуючі випромінювання, підвищені або знижені параметри атмосферного повітря (температури, вологості, рухливості повітря, тиску), недостатнє і неправильне освітлення, монотонність діяльності, важка фізична праця та ін. Реалізуючись у просторі та часі, небезпеки спричиняють шкоду здоров'ю Людини. У свою чергу, люди є складовою частину тієї чи іншої соціальної групи, суспільства, держави. Отже, небезпеки - це те, що загрожує не тільки Людині, але й суспільству та державі в цілому. Значити, профілактика небезпеки і захист від них - найактуальніша гуманна і соціально-економічна проблема, у вирішенні якої Держава не може не бути зацікавленим.Забезпечення безпеки діяльності - задача першочергового пріоритету для особистості, суспільства держави. Абсолютної безпеки не буває. Під безпекою розуміється такий рівень небезпеки з яким на даному етапі наукового і економічного розвитку можна змиритися. Безпека - це прийнятний ризик. Як досягти цю мету? Єдиний спосіб полягає в освіті Людини. Іншого шляху просто немає.Безпека життєдіяльності- область наукових знань, що вивчає небезпеки і способи захисту від них людини в будь-яких умовах її проживання.Здоров'я - природний стан організму, що характеризується його врівноваженістю із навколишнім середовищем та відсутністю будь-яких хворобливих змін. "Здоров'я - це стан повного фізичного, духовного і соціального благополуччя" - Статут Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ).Небезпека- явище, процеси, об'єкти, властивість предметів, здатні за певних умов завдавати шкоди здоров'ю людини.Безпека- стан діяльності, при якому з певною ймовірністю виключено прояв небезпек, або відсутність надмірної небезпеки, або, безпека - стан об'єкта захисту, при якому вплив на нього всіх потоків речовини, енергії та інформації не перевищує максимально допустимих значень.

Надзвичайна ситуація (НС)— обстановка на певній території, що склалася в результаті аварії, небезпечного природного явища, катастрофи, стихійного або іншого лиха, які можуть спричинити або спричинили за собою людські жертви, збиток здоров'ю людей або навколишньому природному середовищу, значні матеріальні втрати і порушення життєдіяльності людей.

Ризик- кількісна оцінка небезпеки. Визначається як частота або імовірність виникнення однієї події при настанні іншої події. Зазвичай це безрозмірна величина, що лежить в інтервалі від 0 до 1 (або від 0 до 100%).Ризик (R) визначається як відношення кількості подій з небажа­ними наслідками (п) до максимально можливої їх кількості (N) за конкретний період часу:

R= n/N.

Наведена формула дозволяє розрахувати розміри загального та групового ризику. При оцінці загального ризикувеличина N визначає макси­мальну кількість усіх подій, а при оцінцігрупового ризику —максималь­ну кількість подій у конкретній групі, що вибрана із загальної кількості за певною ознакою. Зокрема, в групу можуть входити люди, що належать до однієї професії, віку, статі; групу можуть складати також транс­портні засоби одного типу; один клас суб'єктів господарської діяльності тощо.