Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

6,7 laba / Лекция 7

.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
44.54 Кб
Скачать

Лекція № 3 Тема: Створення і використання таблиць

Для створення таблиць необхідно відкрити вкладку Вставка і знайти групу команд Таблицы. Після клацання по кнопці Таблица відкриється меню з параметрами створення таблиці. З меню можна вибрати один із варіантів створення таблиці. Після додавання в документ таблиці Word переходить в спеціальний режим перегляду Таблица. При цьoму з’являються три нові вкладки: Параметры стилей таблиц, Стили таблиц, Нарисовать границы.

Способи створення таблиць:

Створення простої таблиці. Використовують команду Экспресс – таблицы із меню Таблицы. Це спосіб коли вибирають таблицю із раніше створених форматів і встановлюють її в документ.

Намалювати таблицю. В меню Таблицы вибрати команду Нарисовать таблицу. Натисніть ліву кнопку миші і, не пускаючи її, протягніть вказівник по екрану, щоб створити зовнішній контур таблиці. З допомогою курсора намалювати лінії рядків і стовпців.

Створення таблиці із заданими розмірами. Вставити таблицю в документ можна за допомогою сітки, що відображається в верхній частині меню Таблица. Необхідно перемістити вказівник миші по цій сітці, щоб добавити таблицю з таким числом рядків і стовпців,яке вибрали при виборі в цій сітці.

Якщо використати більш точний метод створення таблиці необхідно вибрати з меню Таблицы команду Вставить таблицу та в діалоговому вікні задати кількість рядків і стовпців.

Таблицю можна перетворити на текст. Необхідно клацнути в таблиці, відкрити вкладку Макет. В групі команд Таблиця вибрати команду ВыделитьВыделить таблицу. В групі Данные клацнути на кнопці Преобразовать в текст - Ок.

Текст можна перетворити на таблицю. Для цього слід виділити цей текст. В меню Таблица вибрати команду Преобразовать в таблицу - Ок . У діалоговому вікні команди необхідно вибрати кількість стовпців і роздільник тексту, за допомогою якого текст поділяється на стовпці, а також ширину стовпців.

Виділяти можна за допомогою миші чи клавіатури або відкрити вкладку Макет знайти групу команд Таблица, натиснути на кнопку Выделить та зі списку вибрати

відповідний варіант;

Видалити зайві рядки (стовпці) можна так: відкрити вкладку Макет знайти групу команд Строки и столбцы, натиснути на кнопку Удалить та натиснути на кнопку з чотирьох пропонованих варіантів .

Додавати до таблиці додаткові рядки (стовпці) можна як в середині таблиці, так із будь – яких її чотирьох сторін для цього призначені чотири кнопки коман, розміщених в групі команд Строки и столбцы.

Змінюють висоту рядків чи ширину стовпців відкривши вкладку Макет,вибрати групу команд Размер ячейки з подальшим вибором у діалоговому вікні необхідної висоти рядка чи ширини стовпця.

Вирівнюють висоту рядків чи ширину стовпців можна відкривши вкладку Макет,вибравши групу команд Размер ячейки, вибрати кнопки Выровнять висоту строк чи Выровнять ширину столбцов.

Окремі комірки таблиці можна об'єднувати або поділяти. Щоб об'єднати кілька комірок в одну, необхідно виділити їх за допомогою миші чи клавіатури,потім із вкладки Макет вибрати групу команд Обьединить і клацнути по кнопці Объединить ячейки. Для поділу комірки необхідно виділити її, потім із вкладки Макет вибрати групу команд Обьединить і клацнути по кнопці Разбить ячейки з подальшим вибором у діалогово­му вікні кількості стовпців і рядків, на яку їх треба поділити.

При друкуванні таблиць, що не вміщуються на одну сторінку, можна автоматично повторювати перший рядок таблиці (шапку заголовка) на наступних сторінках. Для цього необхідно виділити перший (чи кілька перших) рядок таблиці відкрити вкладку Макет, вибрати групу команд Данные та натиснути на кнопку Повторить строки заголовка .

Занесені в таблицю дані можна відсортувати автоматично. Для цього необхідно виконати команду Макет - Данные - Сортировка, а потім у діалоговому вікні вибрати такі параметри сортування:

  • номер стовпця, за яким відбуватиметься сортування (першого і наступних);

  • тип даних;

  • порядок сортування (збільшення чи зменшення);

  • наявність чи відсутність заголовка таблиці.

Сховати допоміжні лінії таблиці, що розділяють її стовпці та ряд­ки, потрібно виділити таблицю і із меню Границы вибрати команду Нет границы .А щоб показати сітку таблиці необхідно в меню Границы вибрати команду Отобазить сетку.

За допомогою таблиць можна виконувати арифметичні обчислення, записуючи в окремі комірки таблиці формули за допомогою команди Макет - Данные - Формула. Формули можуть містити адреси комірок, що складаються з адрес стовпця й рядка.

Адресу стовпця формують у вигляді літери латинського алфавіту (від А до Z). Як адресу рядка використовують її порядковий номер у таблиці. Наприклад, адреси комірок можуть мати вигляд А4, D7, СЗ. Для опису прямокутного діапазону комірок задаються верхній лівий і нижній правий кути прямокутника (наприклад, B2:F7). Аналогічно можуть бути задані й частини стовпця чи рядка. Для обчислень можна використовувати:

  • арифметичні операції"+" (додавання), "-" (віднімання), "*" (множення), "/" (ділення) і адреси комірок як змінні (наприклад, D4-E2*A3)/C2);

  • стандартні функції AVERAGE() — середнє значення вказаного списку елементів, COUNT( ) — кількість елементів у списку, PRODUCT() — добуток значень зі списку, SUM() — сума значень зі списку та ін. (наприклад, SUM(A2:E6)).

Часто в обчисленнях треба підсумовувати значення рядків або стовпців. Якщо формула розташована у правому стовпці рядка, сума рядка має вигляд SUM(LEFT). Сума стовпця для комірки, розташованої в останньому рядку стовпця, має вигляд SUM(ABOVE).

Соседние файлы в папке 6,7 laba