Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
makro / 12 Rozdil.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
472.58 Кб
Скачать

Розділ 12. Фіскальна політика

12.1. Дискреційна фіскальна політика

В розділі 11 ми визначили, що дискреційна фіскальна політика — це політика у сфері урядових витрат та оподаткування. Відповідно з основними цілями стабілізаційної політики фіскальна політика здійснюється з метою цілеспрямованого впливу на обсяг національного виробництва, рівень безробіття та інфляції. Пригадаємо також, що інструментами дискреційної фіскальної політики є державні закупівлі, податки і трансферти. При цьому останні два інструменти об’єднуються в категорію чисті податки. Змінюючи державні закупівлі, держава безпосередньо впливає на сукупний попит і ВВП. Змінюючи компоненти чистих податків, держава впливає на сукупний попит і ВВП опосередковано — через наявний дохід приватної економіки, від якого безпосередньо залежить споживання.

Вплив державних закупівель на ВВП. Припустімо, що уряд збільшив державні закупівлі. Згідно з рівнянням рівноважного ВВП зростання державних закупівель означає збільшення автономних витрат. Як показано на рисунку 12.1, за умов зростання державних закупівель на , на таку ж величину крива автономних витрат переміщується вгору від положенняв положення. Внаслідок цього рівновага в економіці переміщується з точкив точку, а ВВП зростає віддо. Рис. 12.1 свідчить також про те, що приріст ВВП складає більшу величину, ніж приріст державних закупівель, тобто. Це означає, що державні закупівлі впливають на ВВП мультиплікативно, а відношенняє мультиплікатором витрат.

Виникає питання — чому збільшення державних закупівель викликає мультиплікативне зростання доходу? Для відповіді на це питання пригадаємо, що будь-яке зростання автономних витрат збільшує дохід на величину, що перевищує приріст автономних витрат за рахунок виникнення індуційованих витрат. В змішаній закритій економіці в рівнянні

Рис. 12.1. Вплив державних закупівель на ВВП у кейнсіанському хресті

рівноважного ВВП автономними видатками є державні закупівлі, тобто , а індуційованими — споживання. При цьому індуційоване споживання визначається так:або. Використовуючи другу формулу, приріст рівноважного ВВП, викликаний збільшенням державних закупівель, можна визначити за допомогою наступного рівняння:

(12.1)

Розв’язавши рівняння (12.1) відносно , отримаємо:

(12.2)

В рівнянні (12.2) коефіцієнт є мультиплікатором витрат у змішаній закритій економіці. Це дає підстави записати таку формулу:

(12.3)

Якщо в знаменнику формули (12.3) розкрити дужки, то отримаємо: . Оскільки, то формулу мультиплікатора витрат можна записати інакше:

(12.4)

Формула (12.4) показує, що мультиплікатор витрат у змішаній закритій економіці є величиною оберненою до суми вилучень з економічного кругообігу, що охоплюють заощадження та податки. Це означає, що мультиплікатор витрат у змішаній закритій економіці нижче, ніж у приватній закритій економіці. Тому збільшення автономних витрат на 1 грн. У змішаній закритій економіці викликає менший приріст доходу, ніж збільшення автономних витрат на 1 грн. у приватній закритій економіці.

Вплив чистих податків на ВВП. Як відомо, чисті податки визначаються так: . Це означає, що чисті податки знаходяться в прямій залежності від валових податківі в оберненій від трансфертів. Але при цьому потрібно враховувати, що чисті податки можуть змінюватися не лише дискреційно, а й автоматично.

Під дискреційною зміною чистих податків слід розуміти таку їх зміну, яка відбувається на підставі спеціальних державних рішень щодо рівня оподаткування і трансфертів. Тому автоматична зміна валових податків відбувається без державного втручання, а у зв’язку із зміною ВВП, який на макрорівні характеризує зміни в величині податкової бази. Автоматична зміна трансфертів відбувається в наслідок змін в умовах, які визначають їх рівень. Так, виплати у зв’язку із безробіттям збільшуються при скороченні обсягів ВВП, яке свідчить про зростання безробіття.

Припустімо, що уряд знизив рівень податкових ставок і/або підняв трансфертні платежі суб’єктам приватної економіки. Це проявляється через дискреційне зменшення чистих податків . На таку ж величину збільшується наявний дохід приватної економіки, тобто. Внаслідок цього збільшуються автономні витрати на споживання:. Графічна інтерпретація наслідків такої фіскальної політики представлена на рисунку 12.2.

Як видно з рис. 12.2, лінія автономних витрат переміщується вгору на відстань, яка дорівнює приросту автономних витрат на споживання, а економічна рівновага — від точки в точку. При цьому приріст доходу

Рис. 12.2. Зменшення чистих податків у кейнсіанському хресті

перевищує приріст автономних витрат на споживання у зв’язку з виникненням додаткових витрат на споживання, індуційованих зростанням доходу, тобто або. Якщо замістьпідставити, то можна записати рівняння, яке відображає обернену залежність між зміною рівноважного ВВП і дискреційною зміною чистих податків:

(12.5)

Розв’язавши рівняння (12.5) відносно , отримаємо:

(12.6)

Із рівняння (12.6) випливає формула мультиплікатора податків:

(12.7)

Мультиплікатор за формулою (12.7) показує на скільки одиниць обернено змінюється ВВП при зміні чистих податків на одиницю. Мультиплікатор податків менше мультиплікатора витрат пропорційно граничній схильності до споживання. Оскільки — це мультиплікатор витрат, то мультиплікатор податків можна виразити наступним рівнянням:

(12.8) Використовуючи мультиплікатор витрат і податків, вплив окремих інструментів фіскальної політики на ВВП можна визначити за такими формулами:

В наведених формулах слід звернути увагу на знаки. Вони свідчать про те, що державні закупівлі і трансферти впливають на ВВП прямо, а податки (валові або чисті) — обернено.

Оскільки , то це означає, що зростання державних закупівель на одиницю викликає більший приріст доходу, ніж зменшення чистих податків на одиницю. Тому для досягнення цільового приросту доходу державні закупівлі потрібно збільшити на меншу величину, ніж та, на яку слід зменшити чисті податки.

Крім автономного застосування фіскальних інструментів держава може застосовувати їх одночасно. За цих умов зміна доходу визначається за формулою:

(12.9)

Результати спільного впливу державних закупівель і чистих податків на ВВП залежать від напрямів зміни цих інструментів та співвідношення між їх зміною. Але слід враховувати, що крім ВВП дискреційна фіскальна політика впливає і на державний бюджет. При цьому державні закупівлі і трансферти впливають на витрати державного бюджету, а податки — на його доходи. Стимулююча фіскальна політика має збільшувати державні закупівлі і/або зменшувати чисті податки. Перший захід збільшує витрати, інший — зменшує доходи, що негативно впливає на державний бюджет, тобто викликає або збільшує бюджетний дефіцит.

В макроекономіці окремо виділяється такий варіант фіскальної політики, коли державні закупівлі і чисті податки змінюються в одному напрямі і на однакову величину, тобто на умовах збалансованого бюджету. Цьому варіанту відповідає тотожність між зміною державних закупівель і зміною чистих податків:

(12.10)

В рівняння (12.10) зміна чистих податків дорівнює сумі дискреційних та автоматичних змін чистих податків, тобто. Оскільки, то зміну чистих податків можна визначити за формулою:

(12.11)

Особливість збалансованого варіанту фіскальної політики полягає в тому, що він породжує мультиплікатор збалансованого бюджету, який точно дорівнює одиниці. Щоб в цьому переконатися, спочатку запишемо рівняння, яке відображає зміну рівноважного ВВП, викликану застосуванням як державних закупівель так і чистих податків:

(12.12)

Розв’яжемо рівняння (12.12) відносно :

(12.13)

Тепер, враховуючи, що , у рівняння (12.13) замістьпідставимо:

(12.14)

Після скорочення отримаємо, що . Оскільки державні закупівлі і чисті податки змінюються в одному напряму і на однакову величину, тобто, то на цю ж величину змінюється державний бюджет (витрати і доходи), тобто. Як свідчить формула (12.14), на таку ж величину змінюється і ВВП. Звідси мультиплікатор збалансованого бюджету можна визначити як відношення між рівнозначними величинами — між приростом ВВП (наслідок) і приростом державного бюджету (причина):

(12.15)

Отже, якщо абстрагуватися від впливу фіскальної політики на процентну ставку і як наслідок на інвестиції, то мультиплікатор збалансованого бюджету дорівнює одиниці. Це означає, що зростання державних закупівель і чистих податків на однакову величину обумовлює збільшення ВВП на таку ж величину. Тому у підсумку випливає таке рівняння:

(12.16)

Соседние файлы в папке makro