Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
files (1) / Скороход К.О. КПІ.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
200.81 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, Молоді та спорту України

НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ УКРАЇНИ

«КИЇВСЬКИЙ ПОЛІТЕХНІЧНИЙ ІНСТИТУТ»

Факультет менеджменту та маркетингу

Кафедра промислового маркетингу

Наукова робота

на конкурс:

«Молодь опановує маркетинг»

на тему: «Оцінка можливостей комерціалізації технології прямого відновлення заліза на ринку»

Студентка групи УМ-82м Скороход Катерина Олександрівна ________

Керівник роботи доц., к.е.н. Зозульов О. В. ________

Київ 2013

План

АНОТАЦІЯ 3

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ОЦІНЮВАННЯ МОЖЛИВОСТЕЙ КОМЕРЦІАЛІЗАЦІЇ ТЕХНОЛОГІЇ 5

РОЗДІЛ 2. РЕАЛІЗАЦІЯ МАРКЕТИНГОВОГО ДОСЛІДЖЕННЯ ДЛЯ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕННЯ ПРО ДОЦІЛЬНІСТЬ КОМЕРЦІАЛІЗАЦІЇ ТЕХНОЛОГІЇ 12

РОЗДІЛ 3. ВИСНОВКИ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ДОСЛІДЖЕННЯ 24

ЛІТЕРАТУРА 29

ДОДАТОК А 34

ДОДАТОК Б 36

ДОДАТОК В 38

ДОДАТОК Г 41

ДОДАТОК Д 43

ДОДАТОК Е 44

ДОДАТОК Ж 45

Анотація

Актуальність теми. Металургійний комплекс є базовою галуззю економіки України, оскільки забезпечує понад 25 % промислового виробництва, 34 % загального експорту товарів. Окрім того, Україна є великим світовим виробником, адже входить у 10-ку країн за обсягом виробництва сталі. Тому реалізація ідей, впровадження нових технологій, направлених на підвищення конкурентоспроможності металургійного комплексу є актуальним для економіки України.

Однією із таких технологій є технологія прямого відновлення заліза на основі вугілля, що була розроблена японською компанією Kobe Steel Limited. Унікальність цієї технології полягає в тому, що вона дозволяє отримувати високоякісну металургійну сировину з низькоякісної залізної руди, забезпечуючи значну економію енергоносіїв та низький вплив на навколишнє середовище.

Проте не відомо на скільки ці переваги є суттєвими для металургійних підприємств України, які є споживачами сировини для виплавки сталі. Більше того, використання гранульованого чавуну призводить до зміни технологічного процесу виробництва сталі, адже дозволяє усунути доменний процес. Тому неможливо спрогнозувати попит на нього без виявлення потреб підприємств. Окрім того, комерціалізація є високо затратною: за попередніми оцінками вартість будівництва заводу становить $150 млн, що значно підвищує ризики для інвестора. Тому МУП полягає у оцінюванні можливостей комерціалізації технології прямого відновлення заліза на ринку.

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є виявлення ринкових можливостей для комерціалізації технології прямого відновлення та виявлення передумов для використання цих ринкових можливостей. Для досягнення поставленої мети необхідно виконати наступні завдання дослідження:

  • виявити потенційних споживачів сировини, виготовленої на основі технології прямого відновлення заліза та визначити їх мотиви при виборі сировини;

  • оцінити конкурентоспроможність товару, виготовленого на основі технології прямого відновлення заліза з урахуванням виявлених мотивів;

  • проаналізувати рівень забезпеченості ринку сировиною необхідною для виплавки сталі з метою виявлення існування дефіциту зараз чи у найближчому майбутньому;

  • розрахувати потенційний рівень попиту з боку цільової аудиторії на гранульований чавун;

  • провести економічну оцінку доцільності виходу на ринок в існуючих умовах і на її основі прийняти рішення про комерціалізацію технології;

  • запропонувати маркетингові заходи для підтримки комерціалізації.

Об’єктом дослідження є процедура комерціалізації технології на ринку. Предметом – оцінювання можливостей комерціалізації технології прямого відновлення заліза на ринку сировини для металургійної промисловості України.

Методологія дослідження. Теоретико-методологічною основою проведеного дослідження послугували положення технологічного аудиту, загальнонаукові та специфічні методи пізнання, зокрема аналіз та синтез, індукція і дедукція, узагальнення, моделювання, методи математичної статистики тощо.

Новизна отриманих результатів. Новизна отриманих результатів полягає у розробці покрокового алгоритму здійснення оцінки можливостей комерціалізації, адаптованого до вимог гірничо-металургійного комплексу України.

Обсяг роботи становить 30 сторінок. Робота містить 4 таблиці, 3 рисунка та 7 додатків.

Ключові слова: комерціалізація, технологія, технологічний аудит, ITmk3, технологія прямого відновлення заліза, алгоритм здійснення оцінки можливостей комерціалізації технології, аналіз конкурентоспроможності, гранульований чавун.

Публікації. Елементи наукової новизни цієї наукової роботи викладені у статті «Процедура оцінювання можливості комерціалізації технології (на прикладі технології прямого відновлення заліза)».