Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
files (1) / Стадченко Л. КПІ.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, Молоді та спорту України

НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ УКРАЇНИ

«КИЇВСЬКИЙ ПОЛІТЕХНІЧНИЙ ІНСТИТУТ»

Факультет менеджменту та маркетингу

Кафедра промислового маркетингу

Наукова робота

на конкурс:

«Молодь опановує маркетинг»

на тему: «Оцінка доцільності впровадження упаковки «Tetra Recart» підприємствами плодово-овочевої консервації»

Студентки групи УМ-82 Стадченко Людмили Миколаївни _____________

Керівник роботи ст.викладач Черненко О.В. _____________

Київ 2013

Анотація

Актуальність теми. У сьогоднішній ринковій ситуації, коли кожен виробник намагається виділити свою продукцію, посилити свою конкурентоспроможність та зменшити свої витрати, роль упаковки значно зростає, адже зараз вона виконує багато інших функцій, окрім основної, захисту та збереження продукції: комунікація зі споживачем, привертання уваги. ДП «Тетра Пак Україна» - лідер ринку асептичної картонної упаковки для харчових продуктів, що потребують тривалого зберігання. Підприємство приділяє багато уваги інноваціям та науковим розробкам, що дозволяє створювати нові види упаковок, тим самим підвищувати свою конкурентоспроможність на ринку і виходити на нові ринки. З цією метою групою компаній «Тетра Пак» у 2003 році була розроблена упаковка «Tetra Recart» для ринку плодово-овочевої консервації. Український ринок плодово-овочевої консервації активно розвивається (середньорічні темпи росту до 15%) і є значний потенціал, так як споживання плодово-овочевої консервації сьогодні в Україні в 5 разів менше, ніж у Європі, тому цей ринок є привабливим. Перед підприємством постала маркетингова управлінська проблема, що полягає у виході на сегмент виробників для плодово-овочевої консервації шляхом впровадження у виробництво упаковки «Tetra Recart».

Метою цієї роботи є розроблення рекомендацій стосовно доцільності переходу підприємств плодово-овочевої консервації на нову упаковку «Tetra Recart».

Об’єктом дослідження є маркетингова діяльність ДП «Тетра Пак Україна» на українському ринку асептичної картонної упаковки та ринок плодово-овочевої консервації.

Суб’єктами дослідження є власне ДП «Тетра Пак Україна», конкуренти («Elopak» та «SIG Combibloc»), виробники плодово-овочевої консервації України, її кінцеві споживачі, товари-субститути (жерсть, скло).

Предмет дослідження – оцінка доцільності впровадження упаковки «TetraRecart» в товарний асортимент ДП «Тетра Пак Україна».

Були поставлені такі задачі маркетингового дослідження:

  1. Аналіз існуючихспоживчих вподобань щодо упаковки консервованої плодово-овочевої продукції.

  2. Виявлення відношення споживачів до упаковки «Tetra Recart».

  3. Оцінка потенційного рівня попиту на упаковку «Tetra Recart».

  4. Визначення цільової аудиторії кінцевих споживачів.

  5. Визначення наявних можливостей у ДП «Тетра Пак Україна» для впровадження у виробництво упаковки «Tetra Recart».

  6. Аналіз потенційних конкурентів.

  7. Аналіз окупності впровадження на підприємства плодово-овочевої продукції лінії для упаковки «Tetra Recart».

Методологія дослідження. В ході дослідження планується використовувати первинну та вторинну інформацію. Необхідна вторинна інформація буде отримана шляхом проведення кабінетних досліджень методом традиційного аналізу, що включає в себе аналіз внутрішніх даних (звіти) і зовнішніх даних. Джерелами зовнішньої інформації є огляди в спеціалізованих періодичних виданнях (статті про діяльність підприємства, тенденції в галузі тощо), в Інтернет-ресурсах (динаміка галузі, статистика, дані про діяльність підприємства та його конкурентів); книги та наукові посібники (методологічні основи). Первинна інформація буде отримана шляхом проведення фокус-групи таопитуваннякінцевих споживачів. Обробка даних відбувалась за допомогою пакету програм Microsoft Office 2007, зокрема Microsoft Office Excel 2007.