Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
files (1) / Боровський А.М. КПІ.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.6 Mб
Скачать

86

Міністерство освіти і науки, Молоді та спорту України

НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ УКРАЇНИ

«КИЇВСЬКИЙ ПОЛІТЕХНІЧНИЙ ІНСТИТУТ»

Факультет менеджменту та маркетингу

Кафедра промислового маркетингу

Наукова робота

на конкурс:

«Молодь опановує маркетинг»

на тему: «Дослідження можливостей оптимізації товарного асортименту підприємства»

Студента групи УМ-82Боровського Андрія Миколайовича _____________

Керівник роботидоц., к.е.н. Язвінська Н.В. _____________

Київ 2013

РЕФЕРАТ

Дипломна робота на тему «Дослідження можливостей оптимізації товарного асортименту підприємства». Обсяг роботи 40 сторінок.

Метою роботи було розроблення ефективної процедури оптимізації товарного асортименту підприємства. Для досягнення мети роботи було використано емпіричні та теоретичні методи наукового пізнання. Серед маркетингових методів було використано експертне інтерв’ю та лабораторний експеримент. В ході дослідження було проаналізовано теоретичні відомості про асортимент та методи управління ним.

Результатами роботи є розроблення процедури оптимізації товарного асортименту підприємства. Її дієвість та економічна ефективність були перевірені й підтверджені в ході дослідження.

Ключові слова: товарний асортимент підприємства, асортиментна політика, управління асортиментом, оптимізація асортименту, АВС-аналіз, економічний аналіз, ранг прибутковості, ранг покриття витрат, ранг перспективності, загальний ранг привабливості товарної одиниці, оцінення ефективності.

Реферат

Дипломная работа на тему «Исследование возможностей оптимизации товарного ассортимента предприятия». Объем работы 40 страниц.

Целью работы была разработка эффективной процедуры оптимизации товарного ассортимента предприятия. Для достижения цели работы были использованы эмпирические и теоретические методы научного познания. Среди маркетинговых методов было использовано экспертное интервью и лабораторный эксперимент. В ходе исследования были проанализированы теоретические сведения об ассортименте и методы управления им.

Результатами работы является разработка процедуры оптимизации товарного ассортимента предприятия. Ее действенность и экономическая эффективность были проверены и подтверждены в ходе исследования.

Ключевые слова: товарный ассортимент предприятия, ассортиментная политика, управление ассортиментом, оптимизация ассортимента, АВС-анализ, экономический анализ, ранг доходности, ранг покрытия расходов, ранг перспективности, общий ранг привлекательности товарной единицы, оценка эффективности.

ЗМІСТ:

ЗМІСТ: 4

1.2. Розроблення процедури оптимізації товарного асортименту 11

ВСТУП

В сучасних ринкових умовах, коли зростає роль маркетингу в управлінні підприємством та конкурентній боротьбі, надзвичайно важливим для підприємців є вдосконалення своєї діяльності. Одним з напрямків вдосконалення є ефективне управління асортиментною політикою підприємства. Без збалансованого та споживчоорієнтованого асортименту підприємство не має ніяких перспектив довгого існування на ринку.

Існує два основні підходи до управління асортиментом. Маркетинговий підхід коли асортимент формується виходячи з показників та тенденцій попиту на ринку; економічнийколи формування асортименту базується на забезпечені певного рівня рентабельності. Варто відмітити, що найбільш оптимальний та відповідний до ринку асортимент формується на стику маркетингового та економічного підходів. Саме такий асортимент є найприбутковішим та найперспективнішим.

Актуальність темиполягає в том, що існує лише невелика кількість ефективних методик оптимізації товарного асортименту підприємства, які б враховували вимоги ринку та економічні можливості підприємства. Тому вивчення цього питання та розроблення ефективної процедури оптимізації товарного асортименту підприємства є дуже актуальним.

З огляду на актуальність визначимо мету дослідження:розроблення ефективної процедури оптимізації товарного асортименту підприємства, яка б поєднувала в собі маркетинговий та економічний підходи.

Для досягнення вищезазначеної мети необхідно вирішити наступні завдання:

  1. Проаналізувати теоретичні напрацювання щодо управління та формування асортиментом.

  2. Дослідити існуючі методики управління асортиментом.

  3. Розробити процедуру оптимізації товарного асортименту підприємства.

  4. Провести верифікацію, тестування та апробацію розробленої процедури оптимізації товарного асортименту підприємства.

  5. Забезпечити процес проведення верифікації, тестування та апробації.

  6. Запропонувати комплекс рекомендацій по впровадженню розробленої процедури оптимізації товарного асортименту в діяльність підприємств.

Методологія дослідження.В ході дослідження були використані такі методи наукового пізнання: емпіричнийузагальнення, порівняння, вимірювання, аналіз, синтез, дедукція, індукція, логіка та експеримент; теоретичнийформалізація, моделювання, аксіоматичний, системний та структурно-функціональний підходи. Інформаційною базою слугували наукові дослідження (книги та публікації) у сфері управління асортиментом та інформація про товарний асортимент об’єктів верифікації, тестування та апробації розробленої процедури оптимізації. Для обрахунків та обробки даних було використано пакет MO Excel.

Новизна отриманих результатів:

  • Вдосконалено існуючі методи управління товарним асортиментом підприємства, розроблено нову процедуру оптимізації товарного асортименту.

  • Запропоновано визначення нових термінів: «ранг прибутковості», «ранг покриття витрат», «ранг перспективності» та «загальний ранг привабливості».

  • Досліджено особливості застосування таких економічних коефіцієнтів як коефіцієнт вкладу на покриття та запас фінансової міцності, для оптимізації асортименту товарів та послуг. Виявлено, що суб’єктивне рознесення собівартості підприємством на різні послуги негативно впливає на оцінку покриття їх витрат.

Практичне значення одержаних результатів. В ході дослідження планується проаналізувати існуючі методики управління товарним асортиментом підприємства. На основі цього буде розроблено нову процедуру оптимізації. Її застосування на практиці має забезпечити більш ефективне управління діяльністю підприємством у сфері асортиментної політики. Це планується досягти за допомогою комплексного аналізу існуючого асортименту підприємства та розроблення відповідних рекомендацій по його оптимізації.