Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
files (1) / Білобров Ігор Юрійович.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
4.02 Mб
Скачать

48

Міністерство аграрної політики та продовольства україни

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД»

« ХЕРСОНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

Науково – дослідна робота

з дисципліни «Маркетинг»

за темою « Маркетингове дослідження виробництва та ринків збуту сільськогосподарської продукції в Голопристанському та Скадовському районах Херсонської області»

Виконали: студенти 3 к ЕФ 4гр Білобров І.Ю. Ігнатенко М.О.

Керівник НДР, завідувач кафедрою

Менеджменту організацій д.е.н., професор

Соловйов І.О. к.с.-г.н., доцент кафедри

Менеджменту організацій Сергєєва Ю.А.

Херсон 2012

ЗМІСТ

ВСТУП ----------------------------------------------------------------------------- 3

РОЗДІЛ 1. ЗБИРАННЯ ТА ДОСЛІДЖЕННЯ ПЕРВИННОЇ ІНФОРМАЦІЇ ЩОДО ВИРОБНИЦТВА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ

    1. Цільова зона господарювання оптово-роздрібного ринку (ОРР)- 8

    2. Баланс виробництва, споживання та збуту картоплі, овоче-баштанних продовольчих та плодово-ягідних культур в 2011 році в Голопристанському так Скадовському районах. Ємність ринку -------------- 12

    3. Аналіз конкурентного середовища ----------------------------------- 16

РОЗДІЛ 2. ДОСЛІДЖЕННЯ ПЕРВИННОЇ ІНФОРМАЦІЇ ЩОДО РИНКІВ ЗБУТУ ТА РИНКІВ СПОЖИВАЧІВ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ

    1. Характеристика основних груп виробників ОРР ------------------- 21

    2. Характеристика потенційних споживачів ОРР --------------------- 30

    3. План маркетингової діяльності:

  • 2.3.1 Маркетингова стратегія щодо виробників продукції ------- 36

  • 2.3.2. Маркетингова стратегія щодо споживачів продукції ------ 39

РОЗДІЛ 3. ШЛЯХИ ЗАЛУЧЕННЯ ОПЕРАТОРІВ РИНКУ------------ 43

ВИСНОВКИ І ПРОПОЗИЦІЇ ------------------------------------------------- 45

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ ------------------------------ 46

ДОДАТКИ

ВСТУП

Одним із важливих елементів розвитку інфраструктури аграрного ринку є створення у Голопристанському та Скадовському районах Херсонської області оптово-роздрібного ринку (ОРР) сільськогосподарської продукції виробничого типу для забезпечення міжрегіонального, в межах держави, та міждержавного обміну сільськогосподарською продукцією, який буде основним інфраструктурним блоком формування національної мережі оптових сільськогосподарських ринків в рамках реалізації завдань Державної цільової програми розвитку українського села на період до 2015 року, що затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2007 р № 158 [1] .

Оптовий ринок сільськогосподарської продукції створюється у відповідності до норм Закону України «Про оптові ринки сільськогосподарської продукції» та Державної цільової програми створення оптових ринків сільськогосподарської продукції, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України №562 від 03.06.2009р.

Діяльність ринку регулюється відповідними положеннями Господарського кодексу України [2], Цивільного кодексу України [3], Законом України «Про оптові ринки сільськогосподарської продукції [4] та іншими нормативно-правовими актами України.

Метою роботи є дослідження регіонального логістичного центру сільськогосподарської продукції для створення у Голопристанському та Скадовському районах Херсонської області оптово-роздрібного ринку (ОРР).

Головним завданням ОРР є організація закупівлі сільськогосподарської продукції у місцевих виробників, її зберігання, сортування, пакування, комплектування товарних партій продукції для подальшого відправлення на регіональні оптові ринки споживчого або мішаного типу, до торгових фірм типу cash&carry, на логістичні склади великих торгівельних мереж, на експорт та до переробної промисловості.

Виконуючи головне завдання ринок забезпечить:

- формування ринкових каналів заготівлі та збуту сільськогосподарської продукції;

- формування конкурентного середовища на ринку збуту плодово-овочевої продукції з метою збалансованого ціноутворення;

- сприяння збільшенню в регіоні обсягів виробництва та збуту сільськогосподарської продукції, підвищення доданої вартості;

- поліпшення захисту прав і законних інтересів сільськогосподарських товаровиробників, які здійснюють оптовий продаж сільськогосподарської продукції власного виробництва;

- створення сприятливих умов для сільськогосподарських товаровиробників та інших операторів ринку сільськогосподарської продукції для забезпечення кінцевого споживача доступною за ціною та високоякісною продукцією;

- надання можливості для виходу на ринок сільськогосподарської продукції всім категоріям її виробників, трейдерів та споживачів;

- забезпечення умов для формування товарних партій стандартизованої сільськогосподарської продукції, її переміщення в інші регіони держави та експорт;

- забезпечення контролю якості сільськогосподарської продукції та незалежного її зберігання;

- узагальнення і поширення достовірної інформації щодо попиту та пропозицій на сільськогосподарську продукцію, рівня та конюнктури цін в різних регіонах держави та за її межами;

- організацію торгів та аукціонів продажу товарних партій сільськогосподарської продукції;

- організацію виставок, презентацій, тренінгів, семінарів, конференцій, навчальних курсів, конкурсів.

Основою концепції будівництва даного ринку є створення центру, де будуть акумулюватись, тимчасово зберігатись та формуватись товарні партії плодово-овочевої продукції для подальшої поставки на оптові ринки сільськогосподарської продукції, а також для забезпечення поставок на експорт.

Ринок буде універсальним, на якому здійснюватимуться операції з продажу та купівлі будь-якої сільськогосподарської продукції що підпадає під визначення груп 1-24 Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТЗЕД) згідно із Законом України «Про митний тариф України» за винятком підакцизних товарів, та крім товарів первинного виноробства – виноматеріалів (коди УКТЗЕД 2204 29 – 2204 30)

Відповідно до завдання щодо розробки проектного та ТЕО було проведено маркетингове дослідження виробництва та збуту сільськогосподарської продукції у Голопристанському та Скадовському районах.

Дослідження проводилося у жовтні – листопаді 2012 року.

РОЗДІЛ 1

ЗБИРАННЯ ТА ДОСЛІДЖЕННЯ ПЕРВИННОЇ ІНФОРМАЦІЇ ЩОДО ВИРОБНИКА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ

Об’єктом дослідження є два райони Херсонської області – Голопристанський та Скадовський, розташовані на півдні області. Площа сільськогосподарських угідь Скадовського району становить 90969,82 га, Голопристанського – 98749,37 га, а населення 48700 чол. і 61600 чол. відповідно. Переважає сільське населення - 75-80 % від загального населення районів. В основному населення районів займається вирощуванням с/г продукції. В таблиці 1 наведенні данні щодо обсягів виробництва основних овоче-баштанних та плодово-ягідних культур в розрізі всіх категорій виробників. Основні виробники сільськогосподарської продукції в Скадовському та Голопристанському районах представлені такими категоріями господарств: державні підприємства, господарські товариства, сільськогосподарські кооперативи, приватні підприємства, фермерські господарства та господарства населення.

Аналізуючи внесок кожної категорії господарств в загальний обсяг виробництва продукції варто підкреслити, що найбільший обсяг по всім видам продукції овочевої та фруктової групи виробляють господарства населення.

З огляду на спеціалізацію всіх категорій господарств у 2011 році, слід відмітити що державні підприємства спеціалізувались на виробництві овочів відкритого ґрунту (а саме помідорів), господарські товариства та сільськогосподарські кооперативи - продовольчих баштанних культур, приватні підприємства та фермерські господарства - овочів відкритого ґрунту (капуста, картопля, помідори, огірки, морква столова, цибуля на ріпку), а господарства населення - овочів відкритого ґрунту і продовольчих баштанних культур. (Рис 1)

Рис. 1 - Формування основної зони вирощування плодово-овочевої продукції у Голопристанському та Скадовському районах Херсонської області.

В процесі дослідження було проведено опитування 150 виробників сільськогосподарської продукції в Голопристанському та Скадовському районах Херсонської області

в тому числі:

128 представників низько-товарного виробництва

з них:

56 – власників присадибних ділянок (площею до 0,5 га);

72 – власників земельних ділянок (паї площею до 5,0 га).

16 представників середньо-товарного виробництва

з них:

- 8 фермерських господарств (площею до 50 га);

- 8 орендарів земельних ділянок (площею до 20 га).

6 представників велико-товарного виробництва

з них:

- 3 фермерських господарств (площею більше 500 га);

- 3 сільськогосподарських підприємств (ТОВ, ЗАТ, СГК) площею більше 1000 га

Для проведення анкетування було організовано робочу групу з 4 студентів, які брали інтерв’ю та анкетували на:

  • стихійних ринках біля автошляхів:

  • території сільських та селищних рад (ОСГ, ФГ, ТОВ, СГК, ЗАТ) за місцем проживання респондентів.

    1. Цільова зона господарювання оптово-роздрібного ринку (ОРР)

Для більш об‘єктивної оцінки торгівельних потужностей та з метою ідентифікації ринкової ніші досліджуваного ринку визначено цільову зону господарювання ОРР, що проектується. Основними параметрами, які визначають цільову зону господарювання оптового торговельного підприємства є:

- можливість переміщення сільськогосподарської продукції між територіями з незначними витратами (до 10 %) від ціни товару — на відстань до ринку;

Залежність вартості доставки овоче-баштанних культур від відстані між товаровиробниками та ринком відображена в таблиці 1.

Дані цієї таблиці наочно ілюструють, що витрати на доставку продукції товаровиробниками Голопристанського та Скадовського району найнижчі у радіусі 5-15 км, що становить 1-3% відповідно від загальної вартості продукції.

Допустимі втрати продукції (2%) отримають товаровиробники, які мешкають на відстані 40 км від проектного оптово-роздрібного ринку. Гранично допустимі втрати продукції (2,8%) отримають виробники, які розташовані в межах 55 км, які передбачені ДСТУ ISO 874-2002 «Фрукти та овочі свіжі».

Таблиця 1

Залежність вартості доставки овоче-баштанних культур від відстані між товаровиробниками та ринком

Відстань, км

Вартість доставки 1т, грн

Продукція

Середня ціна реалізації, грн/т

Частка вартості доставки у ціні продукції, %

5

10

овочі

1000

1,0

10

20

овочі

1000

2,0

15

30

овочі

1000

3,0

20

40

овочі

1000

4,0

25

50

овочі

1000

5,0

30

60

овочі

1000

6,0

35

70

овочі

1000

7,0

40

80

баштані

1000

8,0

45

90

баштані

1000

9,0

50

100

баштані

1000

10,0

55

110

баштані

1000

11,0

60

120

овочі

1000

12,0

65

130

овочі

1000

13,0

70

350

овочі

1000

35,0

Виходячи з приведеного аналізу дослідженням визначені такі цільові зони господарювання ОРР, які розташовані на території Голопристанського та Скадовського районів Херсонської області. Цільові зони господарювання ОРР у Херсонській області зображені на Рис 2.

  • 0-15 км зона (Голопристанська міська, Кардашинська, Новозбурївська, Гладківська, Таврійська сільські ради Голопристанського району);

  • 16-35 км зона (Рибальчанська, Чулаківська, Олексіївська, Долматівська сільські ради Голопристанського району та Новомиколаївська Скадовського району);

  • 36-55 км зона (Добропільська, Новософіївська, Нововолодимирівська сільські ради Голопристанського району та Новомиколаївська сільська рада Скадовського району)

Рис. 2 – Цільові зони впливу ОРР у Херсонській області.

Найвищого значення витрати на доставку продукції досягають у радіусі 55-70 км, що становить 11-35% від вартості відповідно. Таким чином у цільову зону господарювання з втратами, які сягають на транспортування продукції до 10% розглядалися зони впливу від 0 км до 55 км.

- збереження рівня якості та споживчих властивостей товару при транспортуванні з незначними втратами в межах 0,1-3,0% від загальної кількості товару.

Залежність якості плодово-овочевих культур від відстані транспортуванні автомобільним транспортом відображено в таблиці 2. [5]

Дані таблиці свідчать, що найменші втрати сільськогосподарської продукції мають товаровиробники, які мешкають на відстані до 20 км від проектного оптово-роздрібного ринку м. Гола Пристань і складають в межах 1,0% втрат до загальної кількості продукції, що транспортується на ринок. 1.

Таблиця 2

Залежність якості плодово-овочевих культур від відстані транспортуванні автомобільним транспортом

Відстань км

Продук ція

Кількість продукції яка транспортується на ринок, кг

Гранично-допустимі втрати на транспортуванні автомобільним транспортом, 1км/кг*

Гранично-допустимі втрати на транспортуванні автомобільним транспортом всього,кг

Втрати при транспортуванні, %

55

овочі

1000

0,5

3

0,3

10

овочі

1000

0,5

5

0,5

15

овочі

1000

0,5

8

0,8

20

овочі

1000

0,5

10

1,0

25

овочі

1000

0,5

13

1,3

30

овочі

1000

0,5

15

1,5

35

овочі

1000

0,5

18

1,8

40

овочі

1000

0,5

20

2,0

45

овочі

1000

0,5

23

2,3

0

овочі

1000

0,5

25

2,5

55

овочі

1000

0,5

28

2,8

60

овочі

1000

0,5

30

3,0

65

овочі

1000

0,5

33

3,3

70

овочі

1000

0,5

35

3,5

1.2. Баланс виробництва, споживання та збуту картоплі, овоче-баштанних продовольчих та плодово-ягідних культур в 2011 році в Голопристанському так Скадовському районах (Розроблено на основі додатків 1-4)

Спожито населенням районів:

Картоплі:

Скадовський р-н: 48700 чол * 139,8 кг = 6808,26 т

Голопристанський р-н: 61600 чол * 139,8 кг = 8611,68 т

Овочів:

Скадовський р-н: 48700 чол * 258,9 кг = 12608,43т

Голопристанський р-н: 61600 чол *258,9 кг = 15948,24т

Баштанних культур:

Скадовський р-н: 48700 чол * 90,1 кг = 4387,9 т

Голопристанський р-н: 61600 чол * 90,1 кг = 5550,2 т

Плодово-ягідних культу:

Скадовський р-н: 48700 чол * 110,2 кг = 5366,7 т

Голопристанський р-н: 61600 чол * 110,2 кг =6788,3 т

Спожито туристами:

Картоплі:

Скадовський р-н: 236,8 т + 194,7 т = 431,5 т

Голопристанський р-н: 177,6 т + 146 т = 323,6 т

Овочів:

Скадовський р-н: 358,9 т + 436,6 т = 795,5 т

Голопристанський р-н: 269,1 т + 327,4 т = 596,5 т

Баштанних культур:

Скадовський р-н: 607,3 т + 499,1 т =1106,4 т

Голопристанський р-н: 455,4 т + 374,3 т = 829,7 т

Плодово-ягідних культу:

Скадовський р-н: 185,8 т + 152,7 т = 338,5 т

Голопристанський р-н: 139,4 + 114,5 = 253,9 т

Загальне споживання по видам продукції:

Картоплі:

Скадовський р-н: 431,5 т + 6808,26 т = 7239,7 т

Голопристанський р-н: 323,6 т + 8611,68 т =8935,3 т

Овочів:

Скадовський р-н: 795,5 т + 12608,43 т =13403,9 т

Голопристанський р-н: 596,5 т + 15948,24т = 16544,7 т

Баштанних культур:

Скадовський р-н: 1106,4 т + 4387,9 т = 5494,3 т

Голопристанський р-н: 829,7 т + 5550,2 т = 6379,9 т

Плодово-ягідних культу:

Скадовський р-н: 338,5 т + 5366,7 т = 5705,2 т

Голопристанський р-н: 253,9 т + 6788,3 т = 7042,2 т

Всього виготовляється:

Картоплі:

Скадовський р-н: 23471 т

Голопристанський р-н: 55342 т

Овочів:

Скадовський р-н: 162633 т

Голопристанський р-н: 203449 т

Баштанних культур:

Скадовський р-н: 94693 т

Голопристанський р-н: 115223 т

Плодово-ягідних культур:

Скадовський р-н: 1183,9 т

Голопристанський р-н: 5674,5 т

Залишок для продажу:

Картоплі:

Скадовський р-н: 23471 т - 7239,7 т = 16231 т

Голопристанський р-н: 55342 т - 8935,3 т = 46406 т

Овочів:

Скадовський р-н: 162633 т - 13403,9 т = 149229 т

Голопристанський р-н: 203449 т - 16544,7 т = 186904 т

Баштанних культур:

Скадовський р-н: 94693 т - 5494,3 т = 89198 т

Голопристанський р-н: 115223 т - 6379,9 т = 108843 т

Плодово-ягідних культур:

Скадовський р-н: 1183,9 т - 5705,2 т = -4521,3 т

Голопристанський р-н: 5674,5 т - 7042,2 т = -1367,7 т

Загальний обсяг ринку у 2011 році склав близько 600 тис т

У процесі маркетингових досліджень було з’ясовано, що дані офіційної статистики не є в повній мірі достовірними. Це відбувається з різних причин, виявлення і аналіз яких не приводить до цілей даної роботи. Шляхом експертних опитувань (експерти – виробники, науковці, державні службовці) встановлено, що дані статистичної звітності потребують наступного коригування. Обсяги зібраного врожаю картоплі в середньому занижуються в 1,5 – 1,7 рази, овочів – в 1,6-1.8 рази, баштанних культур – в 2 рази, плодово-ягідних культур – в 2-2,2 рази.

Таким чином можна з 90% достовірністю стверджувати, що після врахування цього чинника, обсяги вирощеної та реалізованої продукції за 2011 р. виглядаютьтак:

Картоплі:

Скадовський р-н: 23471 т * 1,6 - 7240 т = 30310 т

Голопристанський р-н: 55342 т * 1,6 - 8935,3 т = 79610 т

Овочів:

Скадовський р-н: 162633 т * 1,6 - 13403,9 т = 246810 т

Голопристанський р-н: 203449 т * 1,6 - 16544,7 т = 308974т

Баштанних культур:

Скадовський р-н: 94693 т * 1,4 - 5494,3 т = 127076 т

Голопристанський р-н: 115223 т * 1,4 - 6379,9 т = 154933 т

Таблиця 3

Споживання картоплі, овочів, баштанних продовольчих та плодово-ягідних культур туристами за сезон відпочинку 2011 року

Організований туризм

Вид продукції

Всього чол-днів

Середня норма споживання кг/день

Всього спожито, т

Скадовський район

Овочі

607252

0,719

436,6

Картопля

607252

0,390

236,8

Баштанні культури

607252

1

607,3

Плодово-ягідні культури

607252

0,306

185,8

Голопристанський район

Овочі

455406

0,719

327,4

Картопля

455406

0,390

177,6

Баштанні культури

455406

1

455,4

Плодово-ягідні культури

455406

0,306

139,4

Неорганізований туризм

Вид продукції

Всього чол-днів

Середня норма споживання кг/день

Всього спожито, т

Скадовський район

Овочі

499113

0,719

358,9

Картопля

499113

0,390

194,7

Баштанні культури

499113

1

499,1

Плодово-ягідні культури

499113

0,306

152,7

Голопристанський район

Овочі

374337

0,719

269,1

Картопля

374337

0,390

146

Баштанні культури

374337

1

374,3

Плодово-ягідні культури

374337

0,306

114,5

Споживання картоплі, овочів, баштанних продовольчих та плодово-ягідних культур туристами за сезон відпочинку 2011 року відображено в таблиці 3. [6]

Вірогідний обсяг ринку із врахуванням «тіньового сектору» складає близько 900-950 тис тон

    1. Аналіз конкурентного середовища

Основними конкурентами оптово-роздрібного ринку в м. Гола Пристань виступають:

- оптовий ринок сільськогосподарської продукції «Неждана» с. Великі Копані Цюрупинського району, через який у сезон виробництва реалізується біля 700 тис. тонн виробленої овоче-баштанної продукції в регіоні. Ринок розміщений на площі 10 га. Знаходиться поруч з кримською дорогою “Одеса – Сімферополь ” за 60 км від обласного центру - Херсона, та за 40 км від районного центру – Цюрупинська. Крім ведучої плодоовочевої продукції, що надходить із розташованих поблизу районів області та Криму, тут реалізуються й промислові товари. Головними покупцями свіжих овочів та фруктів є посередницькі фірми з центральних та східних районів України, Білорусії, Прибалтики, Росії. Інфраструктура ринку включає майданчик для торгівлі з автомобілів, а ринок власне і є майданчиком з хаотичним розміщенням автомобілів, єдине – він є впорядкованим по асортименту. Загальна кількість автомобілів, яку може прийняти ринок — 90-110 різних категорій. Асортимент продукції — борщовий набір та яблуко. На ринку є місця для стоянки, паркування автомобілів клієнтів та відстою вантажних автомобілів, присутня спеціалізована система «в’їзд-виїзд», немає території для розширення ринку. Основними операторами ринку виступають господарства населення, фермерські господарства, дрібно- та велико-оптові покупці з інших регіонів України— Чернівецька, Вінницька, Чернігівська, Полтавська, АР Крим. Основна маса імпорту — яблуко — Польща, цитрус, екзотика — Туреччина, Грузія;

  • Центральний ринок Херсона, який частково виконує функції дрібно гуртового ( з 3-ї по 6-ту години ранку щоденно). В сезон (серпень-жовтень) на територію ринку товаровиробники завозять власну продукцію, яка розходиться по роздрібних споживачах та носить сезонний характер. Місткість ринку складає не більше 20 — 35 машино-місць, основна категорійність автомобілів — легкова з причепом та мікроавтобус.

- стихійні ринки сільськогосподарської продукції біля автошляхів у Голопристанському районі:

  • а) Новозбурївської сільської ради (ринок «у Журавля»: щоденно у сезон виробництва реалізується 100-150 тонн овоче-баштанних культур. Основні оператори – господарства населення, дрібнооптові покупці з інших регіонів України, автотуристи), основна категорійність автомобілів — легкові з причепом, мікроавтобуси, вантажівки до 10т.;

  • б) Таврійської сільської ради (ринок «Перехресття»: щоденно у сезон виробництва реалізується 50-100 тонн овоче-баштанних культур. Основні оператори – господарства населення, дрібнооптові покупці з інших регіонів України, автотуристи); основна категорійність автомобілів — легкові з причепом, мікроавтобуси, вантажівки 5-20 т.;

в) Добропільської сільської ради (ринок «Гарман»: щоденно у сезон виробництва реалізується 300-400 тонн баштанних культур. Основні оператори – господарства населення, фермерські господарства, дрібно- та велико-оптові покупці з інших регіонів України, експортери) основна категорійність автомобілів — вантажівки 5-20 т.;

- стихійні ринки сільськогосподарської продукції біля автошляхів у Скадовському районі:

  • а) Михайлівської сільської ради (ринок «Михайлівка»: щоденно у сезон виробництва реалізується 200-300 тонн баштанних культур. Основні оператори – господарства населення, фермерські господарства, дрібно - та великооптові покупці з інших регіонів України, експортери) основна категорійність автомобілів — легкові з причепом, мікроавтобуси, вантажівки до 5-20т.;

  • б) Новомиколаївської сільської ради (ринок «Новомиколаївка»: щоденно у сезон виробництва реалізується 200-300 тонн баштанних культур. Основні оператори – господарства населення, фермерські господарства, дрібно- та велико-оптові покупці з інших регіонів України, експортери) основна категорійність автомобілів — легкові з причепом, мікроавтобуси, вантажівки до 5-20т.;

  • в) Птахівської сільської ради (ринок «61 км»: щоденно у сезон виробництва реалізується 200-300 тонн баштанних культур. Основні оператори – господарства населення, фермерські господарства, дрібно - та велико-оптові покупці з інших регіонів України, експортери, автотуристи кримського напрямку) основна категорійність автомобілів — легкові з причепом, мікроавтобуси, вантажівки до 5-20т.;

- переробні підприємства Голопристанського району:

а) Переробний завод агрохолдингу «Agrofusion». Основна культура яка перероблюється – помідор. Продукція заводу – томатна пульпа. Виробнича потужність – 120 т/добу. Основні постачальники продукції: власна виробнича база (ФГ «Інтегровані Агросистеми»), фермерські господарства, сільськогосподарські виробничі кооперативи Голопристанського району. Основні клієнти – Українські експортери томатної пасти.

б) Консервний цех ФГ «Аделаїда». Основна продукція – овочі консервовані. Основні постачальники: власна виробнича база.

- переробні підприємства Скадовського району:

а) Скадовська філія ЗАТ «Чумак». Основна культура яка перероблюється – помідор. Продукція заводу – томатна пульпа. Виробнича потужність – 100 т/добу. Основні постачальники продукції: фермерські господарства, сільськогосподарські підприємства Голопристанського та Скадовського районів. Основні клієнти – Українські експортери томатної пасти.

б) Консервний цех СГК «Лідія». Основна продукція – овочі консервовані. Основні постачальники: власна виробнича база.

- овочесховища та холодильники фермерських господарств та приватних підприємців.

На території Голопристанського району налічується 6 овощесховищ та 2 холодильника по зберіганню плодоовочевої продукції:

- овочесховище ФГ «Аделаїда» Чулаківська с/р. Потужність 1000 тонн. Основна продукція картопля;

- овочесховище ФГ «Олександр А Синенко» Чулаківська с/р. Потужність 500 тонн. Основна продукція картопля;

- овочесховище ПП «Власенко В.Ф.» Чулаківська с/р. Потужність 100 тонн. Основна продукція цибуля;

- овочесховище СТОВ «Росія» Бехтерська с/р. Потужність 100 тонн. Основна продукція цибуля;

- овочесховище ДП ДГ «Великі Клини» Таврійська с/р. Потужність 100 тонн. Основна продукція гарбузи;

- овочесховище СГК ім. Шевченка Гладківська с/р. Потужність 200 тонн. Основна продукція цибуля;

- база-холодильник ПП «Ротова» Новозбурївська с/р. Потужність 1000 тонн. Основна продукція пекінська капуста.

- база-холодильник ФГ «Алмаз-Р» Добропільська с/р. Потужність 1000 тонн. Основна продукція: цибуля, морква, картопля.

Існуючий стан справ по зберіганню овоче-баштанних культур на півдні України не може задовольнити потреби в овочах для споживання в осінньо-зимовий період. Більше того, технології зберігання овочів в діючих овочесховищах не відповідають сучасними вимогам, а зводяться тільки до операцій по доробці продукції, яка проходить в більшості випадків безпосередньо у сховищах, що приводить до порушення режимів зберігання і, як наслідок, псування продукції.

РОЗДІЛ 2

ДОСЛІДЖЕННЯ ПЕРВИННОЇ ІНФОРМАЦІЇ ЩОДО РИНКІВ ЗБУТУ ТА РИНКІВ СПОЖИВАЧІВ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ