Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
112
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
972.8 Кб
Скачать

194. Аудит доходів і втрат від фінансової, інвестиційної діяльності та від надзвичайних подій.

Метою аудиту витрат є встановлення вірогідності даних первинних документів щодо визначення витрат, повноти та своєчасності їх відображення в облікових реєстрах, відпо­відності методики обліку витрат чинним нормативним актам.

У процесі аудиту витрат з'ясовується:

*облікова політика щодо обліку витрат;

*підтвердження витрат відповідними первинними документами;

*обгрунтованість відображення витрат згідно класифікації видів діяльності;

*наявність окремого обліку витрат різних видів діяльності;

*правильність розподілу операційних витрат на адміністративні, збутові та інші ви­трати операційної діяльності;

*повнота розкриття інформації про витрати у примітках до фінансових звітів.

Вивчення зазначених питань здійснюється у такій послідовності:

1.Перевірка правильності визнання та класифікації витрат. Варто звернути увагу на суми, які не визнаються витратами: непрямі податки та обов'язкові платежі, що підлягають пере­рахуванню до бюджетів та позабюджетних фондів; перерахування за договорами комісії, доручення та інші на користь комітента, принципала тощо; попередня оплата продукції, товарів, послуг; погашення одержаних раніше позик.

2.Перевірка правильності відображення адміністративних витрат. До адміністративних витрат відносятея витрати, спрямовані на обслуговування та управління підприємством: представницькі витрати, витрати на відрядження, утримання апарату управління; витрати на зв'язок {поштові, телефонні, факс, користування інтернетом тощо); амортизація необо­ротних активів загальногосподарського призначення; судові витрати; податки, збори та інші обов'язкові платежі, витрати на банківське та касове обслуговування.

3.Перевірка правильності відображення витрат па збут. До витрат на збут відносяться Витрати, пов'язані зі збутом продукції, товарів, послуг: витрати на виготовлення та ремонт тари, на пакувальні матеріали; витрати на рекламу та дослідження ринку; передпродажна підготовка, гарантійний ремонт та гарантійне обслуговування; транспортування готової продукції;оплата праці та винагороди продавцям, торговельним агентам, персоналу , підрозділів збуту.

4.Перевірка правильності відображення інших операційних витрат. Необхідно підтвердити і правильність та повноту відображення витрат на дослідження та розробки;обгрунтованість сплачених штрафів, пені та неустойок; повноту та своєчасність відображення витрат на операційну оренду; достовірність собівартості проданої іноземної валюти; правильність визначення собівартості реалізованих виробничих запасів, обгрунтованість списання втрат від їх псування та знецінення; відповідність нарахованого резерву сумнівних боргів відповідним розрахункам; правильність розрахунку втрат від операційної курсової різниці.

5.Перевірка правильності відображення фінансових витрат. Слід підтвердити; правильність розрахунку сплачених відсотків за користування кредитом; достовірність втрат від спільної діяльності; правильність обліку витрат, що пов'язані із залученням позикового капіталу

6.Перевірка правильності відображення втрат від участі в капіталі. Перевірці підлягає правильність визначення та обліку витрат, що пов'язані із зменшенням частки інвестора в чистих активах об'єкта інвестування.

7.Перевірка правильності відображення інших витрат. Необхідно перевірити розрахунки собівартості: реалізованих фінансових інвестицій; реалізованих необігових активів; реалі­зованих майнових комплексів. При наявності від'ємних неопераційних курсових різниць доцільно перевірити правильність їх розрахунку.

8.Бухгалтерський облік витрат. Для узагальнення інформації про витрати планом ра­хунків передбачено рахунки класу 9 "Витрати".

За наявності надзвичайних витрат необхідно перевірити рішення компетентних органів про визнання надзвичайної події, стихійного лиха, техногенної катастрофи, аварії тощо.

Метою аудиту доходів є встановлення вірогідності даних первинних документів Щодсп визначення доходів та формування фінансових результатів, повноти та своєчасності відоб­раження первинних даних в облікових регістрах, відповідності методики обліку доходів від реалізації, інших операційних, фінансових доходів, надзвичайних доходів чинним норма­тивним документам.

У процесі аудиту доходів з'ясовується:

^ облікова політика щодо обліку доходів;

^ умови визначенння доходів від звичайної діяльності;

^ наявність окремого обліку доходів від різних видів діяльності;

^ повнота розкриття інформації про доходи у примітках до фінансових звітів.

Аудит зазначених питань здійснюється у такій послідовності:

1.Перевірка правильності класифікації доходів та їх оцінки. Варто звернути увагу на над­ходження, що не визнаються доходами: непрямі податки та обов'язкові платежі, що підля­гають перерахуванню до бюджетів та позабюджетних фондів; надходження за договорами комісії, доручення та інші на користь комітента, принципала тощо; суми попередньої опла­ти продукції, товарів, послуг; суми авансу в рахунок оплати продукції, товарів, послуг; надходження від первинного розміщення цінних паперів тощо.

2.Перевірка правильності відображення доходів від реалізації продукції, товарів, робіт, послуг. Повинно бути підтверджено, що операції належним чином санкціоновані; на рахун­ках бухгалтерського обліку відображені всі здійснені угоди з продажу; реалізація відобра­жена своєчасно; вартісна оцінка операцій здійснена правильно. Для цього необхідно по­рівняти записи в регістрах обліку з первинними документами; дати, зазначені у відвантажу-вальних документах, з датами у регістрах обліку; перевірити арифметичну точність підсумків. Якщо здійснювались операції в іноземних валютах, необхідно перевірити засто­сування валютних курсів та їх відповідність офіційному курсу НБУ.

3.Перевірка правильності відображення інших операційних доходів. Необхідно підтверди­ти правильність та повноту відображення доходів від штрафів, визнаних боржниками; повноту та своєчасність відображення доходів від операційної оренди; повноту відображен­ня доходів від розміщення коштів на депозитних рахунках; правильність визначення до­ходів від продажу іноземної валюти та розрахунок курсових різниць.

4.Перевірка правильності відображення доходів від фінансових операцій. Треба підтверди­ти: правильність отримання та документального оформлення доходів від участі в капіталі інших підприємств, від спільної діяльності; правильність відображення одержаних диві­дендів.

5.Перевірка правильності відображення доходів від інвестиційної діяльності та інших до­ходів. Необхідно звернути увагу на правильність відображення доходів від реалізації не­оборотних активів, фінансових інвестицій і майнових комплексів, доходів від неоперацій-них курсових різниць; наявність договорів фінансової оренди та повноту отримання до­ходів від неї.

6.Бухгалтерський облік. Для узагальнення інформації про доходи планом рахунків пе­редбачено рахунки класу 7 "Доходи".

Соседние файлы в папке shpori_spetsialnist_na_magistraturu_files