Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
33
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
69.12 Кб
Скачать

Додаток 14

ОСНОВНІ ВИДИ ІНФОРМАЦІЙНИХ ПРОДУКТІВ І ПОСЛУГ, ЩО ВІДПОВІДАЮТЬ УГОДІ МІЖНАРОДНОЇ РОБОЧОЇ ГРУПИ ЕITO TASK FORCE І КОРПОРАЦІЇ IDC, В РАМКАХ ВИМОГ СТАНДАРТІВ ЄС У ГАЛУЗІ СТАТИСТИКИ ТОРГІВЛІ*

  1. Апаратні засоби (комп’ютерне обладнання)

Системи обробки даних (обчислювальні системи) включають у себе центральні процесори та основні периферійні пристрої (наприклад, пристрої накопичення і зберігання даних, термінали та ін.) нарівні з компонентами, що додаються до основної конфігурації при створенні нової системи.

Багатокористувацькі системи включають у себе всі великі, середні та малі системи, тобто всі обчислювальні (комп’ютерні) системи за винятком персональних комп’ютерів і однокористувацьких робочих станцій. Багатокористувацькі ЕОМ звичайно є багатозадачними і можуть підтримувати роботу двох і більше користувачів.

Великі системи це або великі універсальні ЕОМ загального призначення, або спеціалізовані високошвидкісні ЕОМ для наукових досліджень, середня вартість яких досягає 1 млн дол. США. До систем цієї групи можна віднести IBM 3090 і ES 9021, сумісні і не сумісні з ними аналоги моделей інших фірм, а також так звані суперкомп’ютери. Сучасні ЕОМ цього класу звичайно обслуговують більше 128 комерційних користувачів.

Середні системи включають в себе клас традиційних суперміні-ЕОМ і деякі системи, що класифікуються їх користувачами як малі універсальні ЕОМ загального користування. Середня ціна на середні системи коливається від 100 тис. до 1 млн. дол. До середніх систем належать IBM ES9121, ES9221, старші моделі серії AS/400, старші моделі DIGITAL серії VAX (включаючи всі 7000-ні та 10000-ні моделі), а також їх аналоги. ЕОМ цього класу обслуговують звичайно від 32 до 128 ко­мерційних користувачів.

Малі системи охоплюють ЕОМ вартістю від 10 тис. до 100 тис. дол. США, що обслуговують від 2 до 32 комерційних користувачів. Малі системи звичайно використовуються для автоматизації управління і вирішення економічних задач, а також як мережеві сервери. До даного класу належать системи молодших моделей фірми DIGITAL серії VAX, включаючи VAX 4000 і VAX 3000 та окремі варіанти DEC 4XX, молод­ші моделі фірми IBM серії AS/400 і серверні конфігурації багатокористувацької моделі RS/600, а також багатокористувацькі мікропроцесорні системи фірм Siemens-Nixdorf, Olivetti, Bull, ICL, Altos, NCR та ін.

Робочі станції. Ця категорія включає однокористувацькі робочі станції типу Sun, Hewlett-Packard, Digital, а також PC RISC.

Персональні комп’ютери (ПК або ПЕОМ). Це універсальні, однокористувацькі, мікропроцесорні ЕОМ загального призначення, які підтримують відповідні периферійні пристрої і програмовані мовами високого рівня.

Портативні ПК. До цієї категорії входять портативні та переносні ПЕОМ, за винятком електронних щоденників (наприклад, Psion Organi­ser). У свою чергу, портативні ПК поділяються на переносні ПЕОМ, розраховані на роботу у мережі змінного струму, портативні ПЕОМ типу Lap-top на батарейному (акумуляторному) живленні, а також ПЕОМ типу notebook і sub-notebook.

Настільні ПК. До цієї категорії належать ПЕОМ як з горизонтальною, так і з вертикальною конфігурацією системного блоку, за винятком ігрових ПК (таких як Nintendo). Якщо ПЕОМ з самого початку розроблена для застосування як сервер або базується на використанні декількох мікропроцесорів, вона класифікується як мала система.

Принтери для ПК. У цю категорію включаються будь-які типи і моделі друкувальних пристроїв, які розроблені спеціально для використання ПЕОМ, але поставляються окремо від них.

Офісне обладнання. Офісне обладнання включає:

  • друкарські машинки (механічні, електричні та електронні);

  • калькулятори (професійні, настільні, кишенькові та наручні);

  • копіювальну техніку (персональну, цифрову і кольорову);

  • інше офісне і функціональне обладнання (лічильники банкнот, електронні касові апарати, засоби ведення архівів документів, інше електронне конторське та торгове обладнання).

Апаратура передачі даних. Апаратура передачі даних включає мережеве обладнання та інші засоби передавання даних.

Мережеве обладнання. Обмежується апаратурою, необхідною для підключення багатокористувацьких систем, ПЕОМ або робочих станцій до локальних мереж і не включає програмне забезпечення ЛОМ (наприклад, спеціалізовані мережеві операційні системи) або сервери, які враховуються у відповідних категоріях компонентів технічного і програмного забезпечення. Ця категорія включає:

  • інтерфейси ЛОМ;

  • інтелектуальні концентратори ЛОМ;

  • термінальні сервери;

  • міжмережеве обладнання;

  • іншу апаратуру передачі даних (модеми, мультиплексори, засоби комутації пакетів, цифрові перемикачі, комунікаційні процесори, групові контролери, розширювачі каналів та ін.).

Усі згадані вище компоненти технічного забезпечення класифікуються як апаратні засоби загального призначення і можуть використовуватися у широкому колі додатків у будь-яких галузях економіки.

У доповнення до розглянутих технічні компоненти ІТ також використовуються у великій кількості специфічних додатків, таких, як банківські автомати, авторизатори кредитних карток, зчитувачі пластикових карток, системні реєстратори виробничої інформації, цифрові контролери виробничого обладнання, засоби обробки чеків, автоматизовані видавничі системи, військові, аерокосмічні, поліцейські та інші спеціалізовані системи.

Соседние файлы в папке ekonomika_ta_organ_inform_biznesu_lazareva