Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
31
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
47.1 Кб
Скачать

Додаток 17

НАВІГАТОРИ WEB-РЕСУРСІВ УКРАЇНИ*

Навігаторами, тобто серверами, що забезпечують орієнтацію в мережі Internet, є каталоги мережевих ресурсів та інформаційно-пошукові системи (ІПС). Досить часто Internet-сервери поєднують функції каталогів та ІПС. Український сегмент мережі Internet теж має свої каталоги інформаційних ресурсів та відповідні ІПС, які зосереджені на навігації в інформаційному просторі українських інформаційних ресурсів. Крім регіонального принципу, відповідні навігатори за тематикою та спеціалізацією можна поділити на універсальні, тематичні та спеціалізовані. В цьому огляді увагу зосереджено лише на універсальних навігаторах, як найбільш складних і таких, що широко використовуються.

Internet-каталоги в українському сегменті Internet

http://www.foldbook.dp.ua/ — Золота книга

http://www.susanin.com/ — Іван Сусанін

http://www.links.odessa.net/ — Odesseya-links

http://www.topping.com.ua/catalog/ — TOPPING

http://infores.visti.net/ — InfoReS

http://yohoho.vostok.net/ — Йохохо

http://www.qp.dp.ua/ — КУДИ ПІТИ?

http://poshuk.dnepr.net/ — ПОШУК

http://www.anet.donetsk.ua/links/ — links Master

http://www.internet.donetsk.ua/websearch/ — WebSearch

http://www.sel.com.ua/ — ОБРАНЕ

http://www.internetri.net/ — Inter Netri

http://www.ukrania.com/ — UKRANIA.COM

http://weblist.sumy.net/ — Weblist

http://weblist.su.net/ — Weblist (Global Ukraine)

http://www.brama.com/ukr.html – BRAMA

http://www.banner.kiev.ua/catalog/ — Каталог Української банерної мережі

http://daveinc.club.com.ua/ — DAVE incorporaited

http://www.a-counter.kiev.ua/ — Альфа-counter

http://portal.kharkov.ua/ — ХАРКІВСЬКИЙ ПОРТАЛ

http://www.infoukes.com/ — Info Ukes

http://www.swlinks.dn.ua/ — Super World links

http://www.ukrainet.lviv.ua/yellow/pages.htm — Українські жовті сторінки

http://www.silver.kiev.ua/ — SILVER

http://chirinsky.virtualave.net/ — Скарбничка

http://www.city.ip.ua/ — Запорізький каталог ресурсів Internet

http://web.sumy.ua/ — Каталог Сумських ресурсів Internet

http://holms.ukrnet.net/ — Шерлок Холмс

http://www.crimea.ua/ — Каталог Кримських ресурсів Internet CNR

http://www.ln.com.ua/~vendor/links.htm – VENDOR

http://www.kharkiv.com/ — ХАРКІВ Online

http://www.topserver.donetsk.ua/www.shtml — Норма-прес

http://www.ppnews.poltava.ua/catalog/ — Web-ресурси Полтавщини

http://www.webber.net.ua/ — ВЕБЕР

http://www.max.odessa.ua/search/index.rus.html — Ukr Max Find

http://www.txnet.com/ — Львівський каталог TXworld

http://www.lviv.ua/ — Каталог львівських Web-ресурсів

http://www.search.kiev.ua/ — NSearch

http://dnepr.dp.ua/ — «DNEPR Online»

http://www.epu.lg.ua/ — «Електронні сторінки Україна»

http://www.kash.kharkov.com/ — Твій компас в Інтернеті.

Таким чином, нині в українському сегменті мережі Internet знаходиться понад 40 універсальних каталогів інформаційних ресурсів. Зупинимося на деяких із них детальніше.

Weblist (http://weblist.fu.net). Один з перших українських каталогів Web-ресурсів, який підтримується Global Ukraine з 1994 р. Каталог складено за регіональним принципом. Він включає в себе близько 1700 сайтів, що мають власні доменні адреси та розташовані на території України.

Золота книга (http://www.golldbook.dp.ua). Сервер являє собою «каталог каталогів» ресурсів Internet України та Росії. На сервері мають місце посилання на 45 українських Web-каталогів та 12 ІПС.

InterNetri (http://www.internetri.com). Значний каталог українських Web-ресурсів. Адреси систематизовані за тематичним та регіональним принципом і охоплюють близько 5000 сайтів. Включає пошукову систему, що дає змогу вводити запити у вигляді окремих слів або словосполучень.

ПОШУК (http://poshuk.dnepr.net). Тематичний каталог (11 головних категорій), що містить посилання на російськомовні Web-ресурси. Каталог має режим додавання опису інформаційного ресурсу. Містить пошукову систему, у якій передбачено один рядок для введення запиту. Інструкція для складання запитів відсутня.

Йохохо (http://yohoho.vostok.net). Компактний каталог, у якому передбачено можливість додавання, модифікації і налагодження адресів інформаційних ресурсів. Включає пошукову систему (документація відсутня).

Odesseya-Links (http://www.links.odessa.net). Невеликий каталог українських Web-ресурсів (1300 адрес), в якому посилання згруповані за тематичними ознаками. Включає пошукову систему, яка не передбачає використання логічних операторів.

Інформаційно-пошукові системи

На сьогодні в Україні вже є понад 10 інформаційно-пошукових серверів:

http://infores.visti.net/ — InfoReS

http://www.meta.kharkiv.net/ — МЕТА

http://www.search.kiev.ua/ — NSearch

http://www.uazone.net/sesna/ — SESNA

http://www.internetri.net/ — InterNetri

http://linx.zp.ua/ — Українська пошукова система (Запоріжжя)

http://poshuk.dnepr.net/ — ПОШУК

http://www.internet.donetsk.ua/websearch — WebSearch

http://yohoho.vostok.net/ — Йохохо

http://www.ua.uar.net/ — UAR.NET

http://www.brama.com/ — БРАМА

http://www.links.odessa.net/ — Odesseya-Links

http://holms.ukrnet.net/ — Шерлок Холмс

http://ivan.susanin.com/ — Іван Сусанін

http://www.ukraina.com — Ukraina.Com.

На відміну від каталогів, ІПС є досить складним програмно-апаратним комплексом, що містить, як правило, дві основні підсистеми: пошуковий механізм (Search Engines) і засоби автоматичного сканування мережі (Spiders). При цьому лише три системи включають засоби автоматичного сканування всього українського сегменту Інтернет. Це – InfoReS, МЕТА і HSearch.

Наведемо стислий опис деяких із цих систем.

InfoReS (http://infores.visti.net/) — сервер пошуку в українських мережевих ресурсах. На сервері забезпечується пошук у чотирьох базах даних: базі даних українських Web-сайтів, базі даних реферативних описів Web-сайтів, у телеконференціях Usenet та архіві української преси. Система пошуку документована, користувачеві доступна інструкція щодо роботи із системою.

Запити користувача можуть включати логічні оператори (AND, OR, NOT) і оператори контекстної близькості ADJ. Припускається використання дужок, правих скорочень термінів, завдання діапазону відстаней у тексті між окремими термінами. Обсяг бази даних українських Web-сайтів становить близько 260 тис. окремих сторінок. Сервер включає каталог українських Web-сайтів, систематизованих за регіональним принципом, засоби реєстрації і відображення статистики звертань.

МЕТА (http://www.meta.kharkiv.net) — пошукова система MEТА. Сервер побудований на основі використання програмного забезпечення російської інформаційно-пошукової системи АПОРТ. Система пошуку добре документована. Запити користувачів можуть включати логічні оператори (AND, OR, NOT) і оператори близькості термінів. Пошуковий механізм розширений засобами врахування української морфології. Система забезпечує пошук як за документом у цілому, що зберігається в базі даних, так і за окремими полями. ІПС включає засоби реєстрації і рейтингові списки, які відсортовані за словами, темами та назвами серверів.

NSearch (http://www.search.kiev.ua) — Ukrainian Search Engine NSearch. Сервер включає пошукову частину і тематичні категорії. Система пошуку добре документована. Запити користувачів можуть включати логічні оператори та дужки. Забезпечується пошук за різними частинами html-документів (date, url, link, title та ін.). ІПС охоплює Web-сторінки близько 3200 українських Web-серверів. Сервер включає засоби реєстрації і рейтингові списки, які відсортовані за словами, темами та назвами серверів.

Шерлок Холмс (http//holms.ukrnet.net). Сервер включає каталог, який має два рівні ієрархії та складається з 11 головних категорій. ІПС дає змогу додавати, модифікувати і видаляти адреси ресурсів. У пошуковій системі відсутня інструкція, тому про пошук можна сказати тільки те, що логічні оператори в ньому не визначені й система не чутлива до регістру букв. Як результат пошуку, система видає адреси серверів, а іноді і їхні назви.

Іван Сусанін (http://ivan.susanin.com). Сервер включає як пошукову частину, так і тематичний каталог, у якому наведено близько 10 тис. адресів ресурсів. Існують засоби додавання нових адрес. У вікні запровадження запиту припускається зазначення термінів і логічних операторів. Є можливість пошуку за окремими полями — назви та опису. Регіон охоплення пошукової системи — Україна і Росія.

Ukraina.Com (http://www.ukraina.com) — англомовний сервер, оформлений відповідно до сучасних концепцій дизайну. Пошукова система передбачає два режими — простий і розширений. Передбачається можливість зв’язування термінів запиту логічним оператором АND. Існує можливість додавання і модифікації адрес ресурсів.

Обране (http://www.sel.com.ua). Сервер охоплює російські та українські ресурси, містить великий каталог і рейтингову систему. Пошук документований. При запровадженні запиту передбачається, що окремі терміни зв’язуються оператором «OR».

Серед українських інформаційно-пошукових серверів найвідоміші — InfoRes (http://el.visti.net), МЕТА (http://www.meta.kharkiv.net) та Nsearch (http://www.search.kiev.ua), що охоплюють практично 4—5 тис. українських серверів.

Існує певна кількість інформаційно-пошукових серверів, які охоплюють велику частину російськомовного ресурсу. Це, зокрема, Яndех (http://www.yandex.ru) — 32 тис. серверів, Апорт (http://www.aport.ru) — 26 тис. серверів і Rambler (http://www.rambler.ru) — 15 тис. серверів.

* За [68].

139

Соседние файлы в папке ekonomika_ta_organ_inform_biznesu_lazareva