Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
42_xG5 / Тема 3 укр.сокращ.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
170.5 Кб
Скачать

Тема 3 захист населення і територій від негативних чинників надзвичайних ситуацій План.

1. Загальні відомості про НС.

2. Негативні чинники в житті людини техногенного характеру.

3. НС природного характеру.

4. Негативні чинники в житті людини соціально-політичного характеру.

5. НС військового характеру.

6. Колективні та індивідуальні засоби захисту людини.

7. Ліквідація наслідків впливу на людину радіоактивних, хімічних і біологічних речовин.

1. Загальні відомості про надзвичайні ситуації.

Однією з основних державних проблем є створення гарантій безпечного мешкання і діяльності населення на всій його території як в мирний, так і у військовий час. Організація захисту населення від надзвичайних ситуацій є складовою частиною загальнодержавних соціальних і оборонних заходів.

Надзвичайна ситуація (НС) — обстановка на певній території, що склалася в результаті аварії, небезпечного природного явища, катастрофи, стихійного або іншого лиха, які можуть спричинити або спричинили за собою людські жертви, збиток здоров'ю людей або навколишньому природному середовищу, значні матеріальні втрати і порушення життєдіяльності людей.

Зона НС — територія, що уражена в результаті прояву надзвичайної події і вимагає спеціальних заходів ліквідаційного і відновного характеру.

Оперативна обстановка в зоні НС — характеристика зони НС, що отримана на певний момент часу і містить інформацію про стан зони, проведені роботи по ліквідації НС, необхідні ресурси для ліквідації НС, зовнішні чинники, що відносяться до НС і впливають на розвиток обстановки.

Попередження НС— комплекс заходів, що проводяться завчасно і направлені на максимально можливе зниження ризику виникнення НС, а також на зменшення всіх негативних наслідків НС у разі їх виникнення.

Ліквідація НС— аварійно-рятівні та інші невідкладні роботи, що проводяться при виникненні НС і направлені на порятунок життя і збереження здоров'я людей, зниження розмірів збитку навколишньому природному середовищу, зменшення матеріальних втрат, а також на локалізацію зон НС і припинення дій, характерних для них небезпечних чинників.

Мал. 1. Класифікація надзвичайних ситуацій

2. Негативні чинники в житті людини техногенного характеру.

До техногенних відносяться НС, походження яких пов'язане з виробничо-господарською діяльністю людини на об'єктах техносфери. Як правило, техногенні НС виникають внаслідок аварій, що супроводжуються мимовільним виходом в навколишній простір речовини і (або) енергії.

2.1 Надзвичайні ситуації, викликані виникненням пожеж і вибухами.

Пожежа — це комплекс фізико-хімічних явищ, в основі яких лежать неконтрольовані процеси горіння, тепло- і масообміну, які супроводжуються знищенням матеріальних цінностей і що створюють небезпеку для життя людей.

Вибух — це неконтрольоване звільнення великої кількості енергії в обмеженому об'ємі за короткий проміжок часу.

За вибуховою, вибухопожежною та пожежною небезпекою приміщення та будівлі відповідно до норм технологічного проектування поділяються на п'ять категорій: А, Б, В, Г, Д. Особливо небезпечні об'єкти, які відносяться до категорії А, Б, В.

Категорія А - нафтопереробні заводи, хімічні підприємства, трубопроводи, склади нафтопродуктів.

Категорія Б - цехи виготовлення і транспортування вугільного пилу, деревинної муки, цукрової пудри, розмельні відділи млинів.

Категорія В - деревообробні, столярні, модельні, лісопильні виробництва.

Категорія Г - склади та підприємства, пов'язані з переробкою і зберіганням негорючих речовин в гарячому стані, а також із спалюванням твердого, рідкого або газоподібного палива.

Категорія Д - склади і підприємства по зберіганню негорючих речовин і матеріалів в холодному стані, наприклад м'ясних, рибних і інших продуктів.

Соседние файлы в папке 42_xG5