Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

42_xG5 / Тема 2+

.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
30.21 Кб
Скачать

Тема 2: Законодавство про працю.

1. Кодекс законів про працю України (КЗПП) і охорона праці.

2. Розробка, висновок виконання колективного договору.

3. Правила внутрішнього трудового розпорядку (дивися практичну роботу для КД )

4. Небезпечні і шкідливі продуктивні фактори.

5. Праця жінок і неповнолітніх.

6. Індивідуальні трудові суперечки.

7. Відповідальність за порушення законодавства про працю і ОП.

1) Згідно КЗПП на всіх підприємствах створюються здорові і безпечні умови праці. Забороняється вводити в експлуатацію підприємства, що не відповідають вимогам ОП.

Власник зобов'язаний вживати заходи по полегшенню й оздоровленню умов праці працівників, заходів щодо ОП, виділяти необхідні на це засоби, проводити розслідування й облік НВ і т.д.

2)Колективний договір заключається щорічно між профкомом від імені робітників та службовців з однієї сторони й адміністрацією в особі директора підприємства з іншої сторони.

У розділі 9-му кол. договору викладаються питання ОП, соціального страхування, медобслуговування , організації відпочинку і санаторно-курортного лікування працівників. У кол. договорі повинні міститися зобов'язання адміністрації профкому по подальшому поліпшенню умов праці, особливо жінок, зниженню захворюваності і травматизму. До кол.договору додаються: план технічного розвитку виробництва, плани впровадження передового виробничого досвіду, винаходів і рац.пропозицій, а також угоди по ОП. Контроль за виконанням заходів і зобов'язань по кол.договору здійснюють адміністрація і профком.

4) Відповідно ДО ДЕРЖСТАНДАРТУ 12.0.002 -80 до небезпечних виробничих факторів відносяться такі, вплив яких на працюючого у визначених умовах приводить до травми, а до шкідливих - до захворювання чи зниженню працездатності.

Відповідно ДО ДЕРЖСТАНДАРТУ 12.0.003 - 74 вони поділяються на 4 групи:

- фізичні: машини і механізми, невідповідність нормам мікроклімату в робочій зоні, неприпустимі рівні шуму, вібрації, електромагнітних і іонізуючих випромінювань, електричний струм, недоліки освітлення і т.д.;

  • хімічні - це шкідливі для організму людини речовини: загальнотоксичні, що дратують, канцерогенні (викликають пухлини), сенсибілізіруючі (алергійні захворювання), мутагенні. До них відносяться пари окису вуглецю, сірчистий газ, хлор, з'єднання свинцю, хрому і т.д.;

- біологічні - це мікроорганізми (бактерії, віруси), макроорганізми (рослини і тварини);

- психофізіологічні - фізичні і нервові перевантаження: розумова перенапруга, монотонність праці й емоційні перевантаження.

5) Згідно КЗПП гл. 12; 13 забороняється залучати до нічних і понаднормових робіт вагітних жінок, жінок, що мають дітей до 3-х років. Забороняється залучати до понаднормових робіт жінок, що мають дітей від 3 до 14 років і дітей-інвалідів.

Відпустка по вагітності тривалістю 70 календарних днів до пологів і 56 - після. Перерви для годівлі дитини надаються не рідше, ніж через 3 години тривалістю не менше 30 хв., 2-х і більш - не менше 1 год.

Забороняється відмовляти в прийомі на роботу і звільняти з ініціативи власника вагітних, що мають дітей до 3-х років і самотніх матерів при наявності дитини до 14 років. Вагітним жінкам та тим, що мають дітей до 14 років видаються безкоштовно або на пільгових умовах путівки в санаторії і будинки відпочинку. Не допускається прийом на роботу осіб молодших 16 років, але у деяких випадках за узгодженням із профкомом - з 15 років. На кожному підприємстві ведеться спец.облік працівників у віці до 18 років. Щорічно підлягають медогляду працівники до 21 року. Тривалість робочого часу не повинна перевищувати 40 год. на тиждень, а з 16 до 18 років – 36год. , від 15 до 16 років - 24 год., на шкідливих роботах - 36 год. на тиждень.

6) Згідно КЗПП гл.15 (“Трудові суперечки”) на кожному підприємстві створюється комісія з трудових суперечок, що розглядає трудові суперечки, що виникають на підприємстві між працівниками і власниками. Вона повинна розглядати трудові суперечки в 5-тиденний термін; її рішення мають обов'язкову силу й не полягають ствердженню . У випадку незгоди сторін матеріали направляються в районний чи міський суд, що повинний вирішити суперечку протягом 10 днів. Рішення комісії виконується протягом 10 днів.

7) За порушення законодавства про працю і ОП установлені наступні види відповідальності :

- дисциплінарна – догана, звільнення;

- адміністративна - це штраф у розмірі до 10 неоподаткованих мінімумів;

- матеріальна - відшкодування майнового збитку;

- карна - штраф до 15 мін. зарплат, виправні роботи на термін до 1 року.

Соседние файлы в папке 42_xG5