Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pravove_reg_econ / Prakt_pidg.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
606.21 Кб
Скачать

3.1. Методичні матеріали щодо організації проведення та критеріїв оцінювання міжпредметного тренінгу Вступ

Проведення комплексного міжпредметного тренінгу передбачено навчальним планом підготовки фахівців освітньо-кваліфі­каційного рівня «магістр» за спеціальністю «Правознавство» на магістерській програмі «Правове регулювання економіки».

Підготовка висококваліфікованих спеціалістів для різних сфер діяльності сьогодні неможлива лише на основі традиційних методів навчання, що орієнтовані в основному на теоретичну підготовку фахівців. У таких умовах конкурентоспроможність випуск­ників навчальних закладів значною мірою залежить не тільки від якості оволодіння ними сучасними юридичними знаннями, а й від рівня правової культури, уміння мислити й діяти в умовах сучасного швидкоплинного життя. Отже, якість фахівця права визначається вмінням випускника діяти в практичних ситуаціях різного ступеня складності. Це, у свою чергу, загострює актуальність питання про необхідність застосування таких форм, методів, прийомів і засобів навчання, які б інтенсифікували навчальний процес, максимально активізували науково-пізнавальну діяльність студентів, надали б останнім більше можливостей для набуття практичних фахових навичок.

Особливо важливе значення сучасні концепції та форми нав­чання мають для підготовки фахівців за освітньо-кваліфіка­ційним рівнем «магістр», оскільки викладання дисциплін студентам магістерського рівня підготовки здійснюється переважно з використанням традиційних форм навчання — лекційних занять, семінарських (практичних) занять, організації самостійної роботи студентів. З огляду на те, що в даному разі навчальні дисципліни викладаються на завершальному етапі підготовки магістрів, тобто коли студенти вже мають необхідну теоретичну базу з фахових дисциплін, а подеколи і практичний досвід роботи на підприємствах, в установах, організаціях, є доцільним проведення ком­плексного міжпредметного тренінгу.

Слово тренінг походить від англійського «train», що означає «навчати», «тренувати». Основна відмінність тренінгу від традиційних форм навчання (лекційних, семінарських занять) полягає в його практичній спрямованості і активності кожного з учасників. Тренінг — це спланований процес, призначений розвивати навички i знання, формувати ставлення, ідеї, поведінку учасників з метою їх подальшої зміни й оновлення. Тренінг використовується для формування i відпрацювання вмінь i навичок ефективної поведінки. Тренінг може бути використаний як метод створення умов для саморозкриття учасників i самостійного пошуку способу розв’язання власних психологічних проблем.

Метою проведення комплексного міжпредметного тренінгу на магістерській програмі «Правове регулювання економіки» є узагальнення здобутих студентами протягом базової підготовки на бакалаврському рівні та нормативної і спеціальної підготовки на магістерському рівні навчання теоретичних знань, застосування наявного досвіду та компетенцій для формування цілісного уявлення про основні напрями та особливості використання юридичного інструментарію для розв’язання практичних завдань.

Завдання міжпредметного тренінгу:

  • відпрацювання студентами конкретних практичних ситуацій, які можуть виникнути у практичній діяльності юриста;

  • формування у студентів практичних навичок щодо виконання індивідуальних завдань, їхньої публічної презентації, роботи в команді;

  • розвиток фахових професійних компетенцій, лідерських якостей через оцінювання активності студентів.

Предметом міжпредметного тренінгу є сукупність приклад­них питань з правового регулювання економіки.

Під час проведення комплексного міжпредметного тренінгу мають місце міждисциплінарні зв’язки між навчальними дисциплінами магістерського рівня навчання та дисциплінами, що вик­ладались на етапі підготовки бакалаврів.

Соседние файлы в папке pravove_reg_econ