Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

K(готово) / 2,3,3

.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
143.79 Кб
Скачать

2.3 Принцип роботи пристрою згідно схеми електричної принципової

Принципова схема тахометра зображена на кресленні. Основа приладу- мікроконтролер DD1 PIC16F628 фірми Microchip. Можливо також використання іншого мікроконтролера цієї фірми, але пожадобиться деякі виправлення програми і плати.

Основні вузли приладу:

  • вихідний формувач імпульсів (Резистори R1- R2, стабілітрон VD1 і транзистор VT1).

Рисунок 2.3.1 Формувач імпульсів

Формувач імпульсів - генерує електричні імпульси заданої частоти (зазвичай прямокутної форми) для синхронізації різних процесів в цифрових пристроях - ЕОМ, електронних годинниках і таймерах, в мікропроцесорній та іншій цифровій техніці. Тактові імпульси часто використовуються як еталонна частота - рахуючи їх кількість, можна, наприклад, вимірювати часові інтервали.

  • Стабілізатор напруги ( стабілітрон VD2, конденсатори C3- C6, мікросхема DA1)

Рисунок 2.3.2 Стабілізатор напруги

РК КНЕУ. КП. 5.091504. 022. ПЗ

Аркуш

19

Змін

Аркуш

документа

Підпис

Дата

Стабілізатор напруги - перетворювач електричної енергії, що дозволяє отримати на виході напругу, що знаходиться в заданих межах при великих коливаннях вхідної напруги і опору навантаження.

  • Рідко кристалічний індикатор (HG1)

Рисунок 2.3.3 Рідко кристалічний індикатор

Рідкокристалічний індикатор- це електронний пристрій візуального відображення інформації, принцип дії якого ґрунтується на явищі електричного переходу Фредерікса в рідких кристалах.

Органи керування:

  • перемикач SA1 "Режим" для вибору режиму роботи приладу ("Тахометр" - "Часи") та кнопки SB1 "HB" для налаштування часу та SB2 "УВ" для налаштування часу режимі годинника.

Контролер встановлюється в вихідне положення автоматично при включенні живлення. При високому рівні на вході MCLR контролер заходиться в робочому стані.

Програма передбачає також автоматичний перехід контролера у вихідний стан при зависанні, для цього використовується вмонтований сторожовий таймер. В приладі використовується дисятирозрядний жидкокристалічний модуль індекатор, оснащений контролером HT1613 фірми Holtek з послідовною загрузкою інформації по лінії DI і синхронізацією по лінії CLK. Інформацію подають на вхід DI ( вивід 4), вона фіксується по спаду тактуючих імпульсів на вході CLK ( вивід )

РК КНЕУ. КП. 5.091504. 022. ПЗ

Аркуш

20

Змін

Аркуш

документа

Підпис

Дата

РК КНЕУ. КП. 5.091504. 010. ПЗ

Аркуш

4

Змін

Аркуш

документа

Підпис

Дата

РК КНЕУ. КП. 5.091504. 010. ПЗ

Аркуш

4

Змін

Аркуш

документа

Підпис

Дата

Соседние файлы в папке K(готово)