Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
968 / 20-1968 / Й«єс_11.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
250.88 Кб
Скачать

Тематика випускних, контрольних і курсових робіт

1. Тематика випускних робіт і методичні вказівки до їх написання

для студентів-бакалаврів спеціальності 8.050106 (облік та аудит) усіх форм навчання

Мета і завдання випускної роботи

Випускна робота є завершальним етапом чотирирічного навчаль­ного процесу підготовки бакалаврів і за своїм змістом має відобра­жати теоретичні, аналітичні та практичні знання випускників університету зі спеціальності «Облік та аудит».

Мета випускної роботи — закріпити здобуті в університеті знання. Студенти мають показати вміння самостійно:

  • обробляти обліково-аналітичну інформацію в галузях промисловості, кредитних установах і бюджетних організаціях;

  • приймати рішення щодо оцінки стану обліку та аналізу;

  • розробляти пропозиції для подальшого їх удосконалення.

У випускній роботі майбутній бакалавр повинен висвітлити значення і роль обліку, аудиту, аналізу і контролю в умовах розвитку ринкової економіки, виконати практичні розрахунки стосовно реальних явищ і процесів, які відбуваються на конкретному підприємстві, в установі, організації.

Випускна робота, виконана із додержанням всіх умов, означатиме високу якість підготовки бакалавра, на підставі чого Державна екзаменаційна комісія визнає готовність випускника до практичної роботи.

Вибір теми та її затвердження

Кафедра обліку та аудиту в кредитних і бюджетних організаціях складає та затверджує тематику випускних робіт, які щорічно доповнюються з урахуванням змін, що відбуваються в законодавстві та практиці обліку, аудиту та аналізу.

Тематики випускних робіт наведено в додатку 1. Тема випускної роботи вибирається студентом відповідно до переліку рекомендованих. Поряд із цим студентам надається право самостійно запропонувати тему випускної роботи, не передба- чену у переліку. Ця тема має бути погоджена з науковим ке- рівником від кафедри, розглянута й схвалена завідувачем кафедри.

Остаточно вибрані студентами теми затверджуються наказом ректора університету.

Якщо на одну й ту саму тему виявлять бажання писати випускну роботу кілька студентів, рішення приймає завідувач кафедри і науковий керівник, з огляду на рівень підготовки кожного студента, а також його ділові якості. Якщо ж випускна робота виконується на комплексну тему, враховується інтерес підприємств, установ, організацій-замовників.

Студенти, які хочуть затвердити чи уточнити назву або взагалі змінити тему, пишуть обґрунтовану заяву завідувачеві кафедри (додаток 2). Не дозволяється виконувати кільком студентам випускну роботу з однієї й тієї самої теми на базі одного підприємства, установи, організації.

Після остаточного вибору студентом теми науковий керівник дає йому завдання на виконання випускної роботи і затверджує календарний графік виконання її. Форму такого завдання наведено в додатку 3.

Порушення строків виконання випускної роботи є підставою для можливого перенесення захисту роботи на наступний рік.

Структура, обсяг і зміст випускної роботи

Випускна робота повинна мати таку структуру:

  1. Титульний лист (додаток 4).

  2. Завдання на виконання роботи (додаток 3).

  3. Реферат (додаток 5).

  4. Зміст.

  5. Вступ.

  6. Основна частина, яка складається з трьох (допускається два) розділів (додатки 6—8).

  7. Висновки.

  8. Список використаної літератури (бібліографія) (додаток 9).

  9. Додатки: таблиці, схеми, графіки, діаграми, форми звітності, облікові реєстри тощо.

Обсяг випускної роботи — 60—70 сторінок формату А 4 рукописного тексту або 30—40 сторінок машинописного тексту (без урахування додатків) з полями: з лівого боку — 30 мм, з правого — 10 мм, зверху й знизу — 20 мм.

Приблизний обсяг структурних складових рукописного варіанта (кількість сторінок): вступ — 1,5—2; основна частина 50—60; підсумкова частина — 2—3; бібліографія 1—2.

У вступі студент обґрунтовує актуальність теми, характеризує стан об’єкта дослідження, розкриває його значення для організації діяльності установи, формулює завдання і склад роботи та висвітлює інші загальні питання.

У першому розділі викладаються основні теоретичні положення щодо об’єкта дослідження. У розглянутій нижче (як приклад) темі — це суть грошових коштів, принципи їх застосування для розрахунків, завдання обліку та аналізу з метою використання їх в економічній діяльності установи.

Другий розділ містить результати досліджень у галузі обліку за темою випускної роботи. Вони ілюструються даними з практики роботи установи, на прикладі якої виконується робота, та інших споріднених організацій. Особливу увагу слід приділити недолікам обліку певної облікової категорії та обґрунтуванню пропозицій щодо вдосконалення його методики та організації.

Третій розділ присвячується розгляду методики аналізу та вивченню стану його об’єкта аналізу. Метою цього розгляду є вдосконалення методики аналізу, оцінювання стану та рів- ня господарювання, визначення резервів підвищення ефективності економічної діяльності. Для вирішення цих завдань використовуються дані звітності та обліку установи, які належним чином опрацьовуються й подаються в роботі у вигля- ді таблиць та аналітичних розрахунків. За погодженням з на- уковим керівником студент може об’єднати другий і третій розділи.

Важливе місце у випускній роботі посідає вивчення стану і викладення пропозицій з автоматизації обліку, контролю та економічного аналізу. Наукова та методична інформація з цієї проблеми розглядається в окремому параграфі другого або третього розділу. Він включає характеристику задач з теми випускної роботи для розв’язання на АРМ спеціаліста, класифікатори інформації для їх розв’язання, постановку завдання та його вирішення на ПЕОМ певного класу.

Закінчується робота висновком. Його змістом є чітко обґрунтована загальна оцінка стану та пропозиції щодо вдосконалення бухгалтерського обліку та економічного аналізу в установі.

Соседние файлы в папке 20-1968