Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansoviy_menedjment / Zagal_informat.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
241.66 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Державний вищий навчальний заклад

«КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені ВАДИМА ГЕТЬМАНА»

Магістерська програма

ФІНАНСОВИЙ МЕНЕДЖМЕНТ У СФЕРІ БІЗНЕСУ

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ КОМПЛЕКС

КИЇВ 2009

ПЕРЕДМОВА

Магістерську програму «Фінансовий менеджмент у сфері бізнесу» сформовано на підставі чинних освітніх стандартів України та «Положення про магістерську програму» Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, затвердженого Вченою радою університету (протокол № 10 від 29 березня 2007 р.).

Мета програми підготовка фахівців, які володіють глибокими знаннями щодо управління фінансами суб’єктів підприємництва в різних сферах діяльності.

Особливість програми — поглиблена практична підготовка в органічному поєднанні з отриманням фундаментальних теоретич­них знань.

Завдання програми.

  1. Сформувати навички управління грошовими потоками підприємства, визначати стратегію управління вказаними потоками для забезпечення фінансової стійкості підприємств.

  2. Опанування методами системного підходу, стратегії управління формуванням прибутку підприємства та його використанням.

  3. Отримання фундаментальних теоретичних і практичних знань з внутрішньо фірмового фінансового прогнозування і планування, використання операційних і фінансових бюджетів підприємством, стратегічного фінансового планування.

  4. Опанування теоретичними основами та набуття практичних навичок аналітичної роботи з метою визначення впливу окремих чинників, оцінювання результатів діяльності, комплексної оцінки фінансового стану, виявлення резервів підвищення ефективності діяльності підприємства.

  5. Отримання базових знань з організації фінансового контролінгу, методів і прийомів функціональної підтримки управління витратами, вартістю, рентабельністю та фінансовими потоками підприємства.

  6. Отримання базових знань та набуття практичних навичок з питань управління фінансовою санацією, реструктуризації суб’єк­тів господарювання, фінансового забезпечення ліквідації підприємств.

  7. Отримання знань з питань корпоративного податкового менеджменту для зменшення негативного впливу оподаткування підприємств на їх господарську діяльність та фінансовий стан.

  8. Отримання теоретико-практичних знань щодо організації бізнес-процесів з управління фінансовими ризиками підприємства, навичок виявлення, ідентифікації, оцінювання та нейтралізації фінансових ризиків в його господарській діяльності.

  9. Надання базових знань та практичних навичок щодо діяльності у сфері фінансового посередництва та фінансового інвестування.

Перелік знань і вмінь фахівця після опанування даної програми.

  • Визначати фінансову стратегію, застосовувати методичний інструментарій управління фінансами підприємств.

  • Ефективно управляти грошовими потоками, забезпечувати їх синхронізацію.

  • Управляти формуванням прибутку, знаходити резерви його росту та підвищення рентабельності.

  • Приймати оптимальні рішення, щодо знаходження джерел формування фінансових ресурсів підприємств для забезпечення поточної і інвестиційної діяльності.

  • Здійснювати фінансове прогнозування і планування, складання операційних і фінансових бюджетів підприємства.

  • Аналізувати та оцінювати фінансово-господарську діяльність, фінансовий стан підприємств.

  • Використовувати фінансовий контролінг для забезпечення підтримки управління витратами, вартістю, рентабельністю, фінансовими потоками підприємства.

  • Здійснювати планування податкових платежів підприємства, забезпечуючи нейтралізацію та зменшення їх негативного впливу оподаткування на діяльність підприємств.

  • Управляти фінансовими ризиками підприємства, забезпечуючи своєчасну нейтралізацію їх негативного впливу на господарську діяльність.

  • Управляти реальними і фінансовими інвестиціями, забезпечуючи підвищення їх ефективності.

  • Управляти формуванням власного і залученого капіталу підприємства враховуючи його вартість та вартість різних джерел формування.

Висока якість навчання на вказаній магістерській програмі та професійної підготовки з фінансового менеджменту забезпечуються:

  • залученням професорсько-викладацького складу високої кваліфікації;

  • використанням у процесі навчання новітніх освітніх технологій, які забезпечують отримання теоретичних знань та необхідних практичних навичок з питань управління фінансами підприємств;

  • використанням гнучких форм навчання, індивідуального підходу до студентів, можливістю поєднання навчання з дослідницькою роботою при написанні дипломних магістерських робіт під керівництвом викладачів високої кваліфікації;

  • проведенням консультативних, проблемних теоретико-методичних занять з управління фінансам підприємств, участю студентів у наукових конференціях з актуальних питань фінансового менеджменту.

Організація навчання за магістерською програмою «Фінансовий менеджмент у сфері бізнесу» забезпечує підготовку фахівців здатних самостійно приймати ефективні рішення щодо управління фінансами суб’єктів підприємництва та формує фінансистів сучасної генерації.

Підготовлені за даною програмою фахівці можуть працювати керівниками фінансових служб, фінансовими менеджерами та аналітиками, фінансовими контролерами на підприємствах і в організаціях різних сфер і галузей економіки, займатися розробкою фінансової стратегії підприємств.

Головною метою реалізації магістерської програми є формування у студентів компетенцій, необхідних для виконання фахових завдань за первинними посадами професіоналів.

Компетенції — це сформовані на основі знань, умінь, навичок та їх практичного застосування здатності особи виконувати визначені стандартом професійної діяльності завдання; це здатності, що підлягають вимірюванню та оцінюванню. Набуті випускниками університету професійні якості стають основним кри­терієм визначення результативності діяльності кафедр, факуль- тетів та навчального закладу загалом.

Компетенції відображають вимоги робочого місця, особисті якості випускника і відрізняються за своїм змістом у бакалаврів та магістрів. Бакалаврська програма формує компетенції фахівців, а магістерська — професіоналів. У компетенціях бакалаврів закладено здатності виконувати прості, елементарні, початкові професійні завдання. Компетенції магістра орієнтовані на зав­дання вищого рівня і пов’язані з функціонуванням підрозділу в цілому. Іншими словами, компетенції бакалаврів орієнтовні на виконання операцій, а магістрів — на забезпечення процесів у певній сфері професійної діяльності. Професійні завдання з кожної спеціальності, які повинні виконувати фахівці та професіонали, є відправною точкою у формуванні компетенцій бакалаврів та магістрів.

Магістерська програма призначається для використання її у навчальному процесі:

  • випусковою кафедрою;

  • викладачами, які ведуть заняття за навчальним планом магістерської програми;

  • керівником магістерської програми;

  • державною екзаменаційною комісією;

  • внутрішніми та зовнішніми органами контролю якості підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр».

Зі змістом магістерської програми можуть ознайомлюватися працівники служб замовників випускників.

РОЗДІЛ ІОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ ДО МАГІСТЕРСЬКОЇ ПРОГРАМИ

Соседние файлы в папке Finansoviy_menedjment