Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД дневное / МУ Захист в_д _он_зуючих випром_нювань 2010.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
682.5 Кб
Скачать

Міністерство освіти та науки україни

СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені ВОЛОДИМИРА ДАЛЯ

Кафедра «Охорона праці та БЖД»

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до практичного заняття з дисципліни

«Безпека життєдіяльності»

за темою «Захист від іонізуючих випромінювань»

(для студентів усіх форм навчання)

Луганськ 2010

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені ВОЛОДИМИРА ДАЛЯ

Кафедра «Охорона праці та БЖД»

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до практичного заняття з дисципліни

«Безпека життєдіяльності»

за темою «Захист від іонізуючих випромінювань»

(для студентів усіх форм навчання)

ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні кафедри

«Охорона праці та БЖД»

Протокол №3 від 20.11.2009 р.

Луганськ 2010

ББК Ц69,6(2)-5р30

Методичні вказівки до практичного заняття «Захист від іонізуючих випромінювань» з дисципліни «Безпека життєдіяльності» (для студентів усіх форм навчання) / Укл.: М.А. Касьянов, В.М. Мальоткiн, О.М. Друзь, І.Є. Голяєв, В.В. Некрутенко, А.В. Черних. – Луганськ: Вид-во СНУ ім. В. Даля, 2010. – 40 с.

У методичних вказівках відповідно до вимог Програми підготовки студентів вищих навчальних закладів з дисципліни «Безпека життєдіяльності» 1995 і 2002 рр. наведено основні положення, щодо видів іонізуючих випромінювань та способів захисту від них, викладено методику розрахунку ефективної дози, надано необхідний довідковий матеріал. Методичні вказівки можуть бути використані студентами для самостійного вивчення даної теми, а також виконання розрахункової роботи.

Укладачі: М.А. Касьянов, д.т.н., проф.

В.М. Мальоткин, доц.

О.М. Друзь, к.т.н., доц.

І.Є. Голяєв, ст. викл.

В.В. Некрутенко, викл.

А.В. Черних, ас.

Відповідальний

за випуск М.А. Пiтельгузов, к.т.н., проф.

Рецензент Г.І. Нечаєв,д.т.н., проф.

ВСТУП

У зв’язку з поширенням в навколишньому середовищі радіонуклідів природного i штучного походження та збільшенням їх застосування у діяльності людини усім майбутнім спеціалістам і магістрам необхідно мати уявлення про характер іонізуючого випромінювання (ІВ) та основні заходи протирадіаційного захисту. Особливу небезпеку має здатність радіонуклідів при потраплянні в організм викликати пошкодження, які призводять до захворювань i навіть загибелі, або до віддалених наслідків у вигляді пухлин та генетичних порушень.

Недостатня інформованість більшості людей у питаннях радіаційного захисту, недооцінка заходів профілактики опромінення організму в значній мірі негативно позначаються на життєдіяльності людини.

Діюча в Україні «Навчальна програма нормативної дисципліни БЖД», що затверджена наказом Міністра освіти та науки України №182/200 від 20 червня 1995р., та нова її редакція, яка затверджена на засіданні дорадчої науково-методичної ради МОН України 6 червня 2002 р., передбачають вивчення методів і засобів захисту від іонізуючих випромінювань. Тому ці методичні вказівки направлені на забезпечення методикою та необхідним довідковим матеріалом для закріплення знань і умінь студентів усіх спеціальностей з цього питання на практичних заняттях і при самостійній роботі.

Основними завданнями методичних вказівок є:

  • підвищення рівня знань студентів в галузі радіології та заходів захисту від іонізуючого випромінювання;

  • формування образу життя, який сприяє підвищенню стійкості організму до несприятливих чинників в умовах постійного радіоактивного забруднення;

  • закріплення теоретичних знань розв’язанням розрахункових задач з визначення ефективної дози випромінювання.

Студенти виконують розрахункову частину практичних занять відповідно до обраного варіанту (див. додатки 2 і 4), оформлюють протоколи (див. додатки 1 і 3) і захищають з оцінкою оформлені протоколи викладачу, який веде практичні заняття.