Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД дневное / А5_прогноз_гум_УКР / метод прогноз_гуман_укр А5.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
489.47 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені ВЛАДИМИРА ДАЛЯ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до практичного заняття

з дисципліни «Безпека життєдіяльності»

за темою «ОЦІНКА ХІМІЧНОЇ ОБСТАНОВКИ З ВИЛИВОМ НЕБЕЗПЕЧНИХ ХІМІЧНИХ РЕЧОВИН ПРИ АВАРІЯХ НА ОБ'ЄКТАХ ГОСПОДАРЮВАННЯ»

(для студентів гуманітарних напрямів підготовки усіх форм навчання)

ЛУГАНСЬК 2009

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені ВЛАДИМИРА ДАЛЯ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до практичного заняття

з дисципліни «Безпека життєдіяльності»

за темою «ОЦІНКА ХІМІЧНОЇ ОБСТАНОВКИ З ВИЛИВОМ НЕБЕЗПЕЧНИХ ХІМІЧНИХ РЕЧОВИН ПРИ АВАРІЯХ НА ОБ'ЄКТАХ ГОСПОДАРЮВАННЯ»

(для студентів гуманітарних напрямів підготовки усіх форм навчання)

ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні кафедри

«Охорона праці та БЖД»

Протокол № 1

від 13.01.2009 р.

Луганськ 2009

ББК Ц69.6 (2)

Методичні вказівки до практичного заняття з дисципліни БЖД за темою «Оцінка хімічної обстановки з виливом небезпечних хімічних речовин при аваріях на об'єктах господарювання» (для студентів гуманітарних напрямів підготовки усіх форм навчання) / Укл. М.А. Касьянов, В.П. Гуляєв, І.М. Арнаут,– Луганськ: Вид-во СНУ ім. В. Даля, 2009. – 16 с.

У методичних вказівках приведені загальні положення, терміни і визначення, викладена методика оцінки хімічної обстановки при аваріях на небезпечних хімічних об'єктах, надано необхідний довідковий матеріал.

Методичні вказівки призначені для самостійного вивчення даної теми, а також виконання контрольних робіт студентами гуманітарних напрямів підготовки денної і заочної форм навчання.

Укладачі: М.А.  Касьянов, проф.

В.П. Гуляєв, ст. викл.

І.М. Арнаут, викл.

Відповідальний за випуск М.А. Пітельгузов, проф.

Рецензент О.В. Латишев, начальник навчально-методичного центру цивільного захисту і безпеки життєдіяльності Луганської області

1. Загальні положення

Методичні вказівки призначені для оцінки хімічної обстановки при аваріях на хімічно небезпечних об'єктах відповідають вимогам діючих в України нормативних документів [1-3] і застосовуються лише для небезпечних хімічних речовин (НХР), що зберігаються в газоподібному або рідинному стані і які у момент викиду (виливу) переходять у газоподібний стан та утворюють первинну і вторинну хмару.

Методика передбачає проведення розрахунків для планування заходів щодо захисту населення тільки на висоті до 20-30 м над поверхнею землі (приземний шар повітря) і має табличний вигляд, що дає можливість оперативно здійснювати оцінку хімічної обстановки при аваріях на об'єктах господарювання.

2. Терміни і визначення

Терміни і визначення, які застосовуються у даних методичних вказівках надаються у відповідності до [1]:

НЕБЕЗПЕЧНА ХІМІЧНА РЕЧОВИНА (НХР) – хімічна речовина, дія якої може привести до загибелі, гострого або хронічного захворювання або отруєння людей і /або/ нашкодити навколишньому середовищу.

ХІМІЧНО НЕБЕЗПЕЧНИЙ ОБ'ЄКТ (ХНО) – промисловий об'єкт (підприємство) або його структурні підрозділи, на якому використовується в обігу (виробляються, переробляються, перевозяться, завантажуються або розвантажуються, розміщуються або складуються постійно або тимчасово, знищуються і т.п.) одна або декілька небезпечних хімічних речовин (НХР). До ХНО не відносяться залізниці.

АВАРІЯ НА ОБ'ЄКТАХ З НЕБЕЗПЕЧНИМИ ХІМІЧНИМИ РЕЧОВИНАМИ – це подія техногенного характеру, яка відбулася на хімічно небезпечному об'єкті внаслідок виробничих, технологічних або експлуатаційних причин або від випадкових зовнішніх впливів, які призвели до пошкодження технологічного устаткування, пристосувань, споруд, або транспортних засобів з виливом (викидом) сильно діючої отруйної речовини (СДОР) в атмосферу і реально загрожує життю, здоров'ю людей.

ПЕРВИННА ХМАРА – це хмара НХР, що утворюється в результаті миттєвого (1-3 хв.) переходу у атмосферу частини вмісту ємності із СДОР при її руйнуванні.

ВТОРИННА ХМАРА – це хмара НХР, яка утворюється впродовж певного часу у результаті випаровування речовини, що розлилася, з підстилаючої поверхні (для легких речовин час розвитку вторинної хмари після закінчення дії первинної хмари відсутній, для інших речовин він залежить від властивостей НХР, стану обваловки і температури повітря).

ЗОНА МОЖЛИВОГО ХІМІЧНОГО ЗАРАЖЕННЯ (ЗМХЗ) – територія, у межах якої під дією зміни напряму вітру може виникнути переміщення хмари НХР з небезпечними для людини концентраціями.

ЗОНА ХІМІЧНОГО ЗАРАЖЕННЯ (3X3) – територія, що включає осередок хімічного зараження, де фактично розлите НХР, і ділянки місцевості, над якими утворилася хмара НХР.

ПРОГНОЗОВАНА ЗОНА ХІМІЧНОГО ЗАРАЖЕННЯ (ПЗХЗ) – розрахункова зона, у межах ЗМХЗ, геометричні параметри якої приблизно визначаються за формою еліпса, величина радіусів якого і довжина залежать від напряму і сили вітру.

ХІМІЧНО НЕБЕЗПЕЧНА АДМІНІСТРАТІВНО-ТЕРИТОРІАЛЬНА ОДИНИЦЯ (ХНАТО) – це територіальна одиниця, до якої зараховуються області, райони, а також населені пункти областей, які попадають в зону можливого хімічного зараження при аваріях на хімічно небезпечних об'єктах.

ІНВЕРСІЯ – атмосферне явище, пов'язане із зміною температури повітря по висоті, виникає при ясній погоді, малій швидкості вітру (до 4 м/с), вечірньої пори, приблизно за 1 годину до заходу сонця, діє упродовж ночі і припиняється за годину після його сходу. При інверсії нижні шари повітря холодніше верхніх, що перешкоджає їх розсіюванню по висоті і створює найбільш сприятливі умови для збереження високих концентрацій зараженого повітря.

ІЗОТЕРМІЯ спостерігається у хмарну погоду і характеризується стабільною температурною рівновагою повітря у межах 20-30 м від земної поверхні. Ізотермія, так само як і інверсія, сприяє тривалому застою пари небезпечних хімічних речовин на місцевості, в лісі і населених пунктах.

КОНВЕКЦІЯ виникає при ясній погоді, малих швидкостях вітру (до 4 м/с), приблизно через 2 години після сходу сонця і припиняється приблизно за 2-2,5 години до його заходу. При конвекції нижні шари повітря нагріваються сильніше, чим верхні, і це сприяє швидкому розсіюванню зараженої хмари, хімічною речовиною, і зменшенню її вражаючої дії.

Соседние файлы в папке А5_прогноз_гум_УКР