Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UMK / Методичка_УМК.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
164.86 Кб
Скачать

Практичне заняття 3 оцінка рівня і інтенсивності конкуренції на ринку Питання для перевірки знань:

  1. Дайте визначення понять ринка, галузі, ринкової ніши. У чому полягають відмінності між ними та цим вони взаємопов’язані?

  2. У чому полягає зміст концепції Концепция "Структура – Поведінка – Результат"?

  3. У чому сутність домінуючого положення підприємства на ринку та володіння монопольною владою? Які показники дозволяють визначити ступінь монопольної влади фірми?

  4. Які показники дозволяють визначити рівень концентрації на ринку? У чому полягає економічний смисл показника концентрації ринку?

Задача 1

Еластичність попиту на продукцію галузі авіаперевезень складає – 3, а еластичність попиту на індивідуальні поштові авіаперевезення – 4. Розрахуйте індекс Ротшильда для цієї галузі. Охарактеризуйте рівень конкуренції в галузі.

Задача 2

Нижче приведена таблиця, що демонструє еластичність попиту на продукцію галузі і еластичність попиту на продукцію репрезентативної фірми галузі по деяких галузях промисловості США. Розрахуйте індекс Ротшильда і поясніть, про що свідчать відмінності в еластичності попиту на продукцію галузі і окремої фірми.

Задача 3

Авіакомпанія має граничні витрати МС = 200 дол., а ціна не її продукцію складає 300 дол. Яким буде індекс Лернера і повишательний чинник (націнка)? Як можна використовувати ці показники для визначення рівня монопольної влади?

Задача 5

Фірми конкурують на ринку, продаючи продукт Х. Загальний обсяг продажів всіх фірм – 1 млн. доларів. Ранжируючи фірми за обсягом продажів від максимального до мінімального, були визначені 4 фірми з найбільшим обсягом – 175.000, 150.000, 125.000, 100.000. Розрахуйте рівень концентрації СR4 на ринку продукту Х.

Задача 5

Припустимо, що цінова еластичність ринкового попиту у роздрібному продажу бензину – 0,9, індекс Ротшильда дорівнює 0,6; щорічний обсяг продажів середнього роздрібного продавця бензину складає 1,2 млн. доларів. Яка цінова еластичність попиту продукту репрезентативного роздрібного продавця бензину?

Задача 6

Обсяг продажів фірми – 1 млн. доларів, індекс Лернера складає 0,65, а граничні витрати – 35 доларів. Фірма конкурує на своєму ринку з іншими 1.000 фірмами.

  1. Яку ціну фірма призначить своїм споживачам?

  2. Яким буде націнка до ціни по відношенню до граничних витрат?

  3. Як Ви думаєте, чи є у фірми ринкова влада? Поясніть.

Задача 7

Фірма "Хорей" конкурує з багатьма іншими фірмами у висококонкурентній галузі. Протягом останнього кварталу в галузі з'явилося декілька нових фірм і в результаті доходи від інвестицій "Хорей" майже зрівнялися з процентною ставкою. Більш того, рівень концентрації СR4 і ХХІ малі, а індекс Ротшильда значно більше 0. Ґрунтуючись на цій інформації визначите, якій ринковій структурі найбільш відповідає галузь, де конкурує "Хорей"?

Задача 8

Перехресна еластичність попиту між двома товарами + 1.00. Чи належать ці товари до одного ринку? Якою повинна бути перехресна еластичність попиту і взаємозамінність, щоб два товари вважалися тими, що належать одному ринку?

Задача 9

Припустимо, що галузь складається з 8 фірм. Чотири фірми здійснюють продажі на 10 млн. доларів кожна, і чотири – на 5 млн. дол. кожна. Розрахуйте для цієї галузі:

показник рівня концентрації СR4;

індекс Херфіндаля - Хиршмана (ХХІ).

Визначте економічний зміст цих показників.

Задача 10

Нижче приведені показники СR4 і ХХІ для деяких галузей американської оброблювальної промисловості. Порівняйте ці показники і поясніть їх відмінності.

Галузь

СR4

ХХИ

Безалкогольні напої

47

0,800

Одяг для жінок і дівчаток

14

0,111

Одяг для чоловіків і хлопчиків

42

0,846

Електронні комп'ютери

45

0,728

Ігри, іграшки

43

0,564

Домашні холодильники і морозилки

82

2,025

Ювелірні вироби

13

81

Пластівці для сніданку

83

2,446

Булочки, крекери

60

1,383

Соседние файлы в папке UMK