Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UMK / Конспект_УМК1.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
758.27 Кб
Скачать

Предмет і завдання курсу

Таким чином, розгляд вищевикладених питань створює мож­ливість для визначення предмету і задач вивчення даного курсу.

Назва курсу означає, що в його основі знаходиться така сто­рона діяльності підприємства (організації) або фірми, як міжна­родна конкурентоспроможність та як здійснюється управління цією діяльністю.

Виходячи з цього, предметом курсу "Управління міжнарод­ною конкурентоспроможністю підприємства (організації)" є сис­тема економічних відносин, яка застосовується для підтримання і регулювання міжнародної конкурентоспроможності підпри­ємств (організацій). Цим підкреслюється положення про те, що стихійний характер міжнародної конкурентоспроможності пев­ним чином регулюється на рівні окремих підприємств. Тобто відбувається управління цим процесом.

Що ж включається в поняття "Управління міжнародною кон­курентоспроможністю підприємства (організації)?

Це поняття означає – застосування певного комплексу за­ходів з боку держави і окремих підприємств, спрямованих на подолання негативних наслідків конкуренції і досягнення необхідного рівня конкурентоспроможності на міжнародному ринку.

Такий комплекс заходів складається з відповідних законодавчих актів і програм, які повинні забезпечити підвищення міжнародної конкурентоспроможності підприємства.

На цій основі кожне підприємство, яке діє в умовах ринкової економіки розробляє стратегію своїх дій, спрямовану на досягнення конкурентних преваг на міжнародному ринку. А тому питання стратегії міжнародної конкурентоспроможності знаходяться в цен6трі уваги курсу.

З цього випливає, що основними завданнями вивчення даного курсу є не тільки засвоєння певних теоретичних положень. Але й оволодіння практичними навичками досягнення конкурентоспроможності при виході підприємств на міжнародний ринок. Для цього застосовуються різні форми навчального процесу – лекції, семінари, практичні завдання, тестування тощо.

ТЕМА 2

Міжнародна конкурентоспроможність підприємства

(Організації)

Основні питання теми:

1. Міжнародне конкурентне середовище підприємства (організа­ції).

2. Оцінка рівня та інтенсивності конкуренції на світових ринках.

3. Конкурентоспроможність товару (послуги) і фірми. Визначен­ня споживчої цінності товару (послуги).

4. Показники і чинники міжнародної конкурентоспроможності підприємства (організації).

5. Основні напрямки і програми підвищення міжнародної конку­рентоспроможності підприємства.

Ключові поняття і терміни: міжнародне конкурентне середо­вище підприємства, маркетингове середовище підприємства, середовище монополітичної конкуренції, середовище олігополістичної конкуренції, середовище чистої монополії, конку­рентоспроможність товару, споживча цінність товару.

1. Міжнародне конкурентне середовище підприємства (організації)

Кожне підприємство функціонує в певному зовнішньому се­редовищі, з елементами якого воно взаємодіє. Це середовище постійно змінюється. А тому і підприємству доводиться постійно враховувати ці зміни. Це проявляється у застосуванні певних ме­тодів управління конкурентоспроможністю підприємства. Вихо­дячи з цього, аналіз міжнародної конкурентоспроможності підприємств слід починати з характеристики конкурентного се­редовища підприємства.

Часто конкурентне середовище підприємства ототожнюють з його маркетинговим середовищем, яке включає сукупність суб'єктів і факторів ринку, що впливають на відносини між ви­робником (продавцем) і споживачем продукції, хоча конкурентні відносини мають свою специфіку. Вони визначають багато які маркетингові характеристики: обсяг продаж, ціни, умови реалізації тощо. Особливості конкурентного оточення визначають ступінь розвитку ринку і складність роботи на ньому. Через приз­му взаємовідносин між підприємствами найчастіше проявляються зміни, які відбуваються на ринку, тому що саме суперництво є основною рушійною силою ринкових процесів.

Особливості конкурентного середовища підприємства визна­чаються типом конкуренції на даному ринку. Для визначення його особливостей доцільно співставити характеристики раніше розглянутих чотирьох моделей конкуренції з основними параме­трами ринку. Додатковими критеріями для визначення переваж­ної моделі конкуренції, яка реалізується на ринку можуть бути пріоритети маркетингової політики підприємства. Для різних моделей конкуренції вони мають специфічні особливості.

Середовище досконалої (чистої) конкуренції. При цьому типу конкуренції ринок характеризується чотирма основними рисами: по-перше, продукція фірм ідентична, а тому покупцям байдуже, продукцію якого підприємства купувати. Покупець не бажає платити конкретній фірмі ціну більшу, ніж він платить її конкурентам. Тобто різниця в цінах – це єдина причина, за якої покупець може падати перевагу певному продавцю. В умовах досконалої конкуренції ні покупці, ні про­давці не можуть впливати на поточну ринкову ціну товару, а то­му рішення будь-якої фірми знизити або підвищити обсяг вироб­ництва не впливає помітно на ціну товару.

На ринку досконалої конкуренції всі види ресурсів повністю мобільні. Не існує суттєвих обмежень, щодо свободи фірм входити в ринок або виходити з нього. Ресурси досить лег­ко переміщуються з одного виду діяльності в інший. Досконала конкуренція характеризується станом досконалого знання. Рішення приймаються в умовах визначеності.

Середовище монополістичної конкуренції. Такий тип конку­ренції передбачає необхідність вирішення наступних задач у мар­кетинговій політиці підприємства.

1. Створення умов для реалізації ефекту економії від збіль­шення масштабів виробництва.

2. Виключення зайвих витрат.

3. Інтеграція з ланками, яких не вистачає у технологічному ланцюгу "проектування - виробництво - реалізація" продукції.

4. Спеціалізація на конкретному типі товару.

5. Спеціалізація на індивідуальних замовленнях покупців.

6. Активні дії на регіональному ринку.

Середовище олігополістичної конкуренції. Особливості олігополістичного ринку визначають ряд можливих напрямків конкурентної боротьби, серед яких на практиці найчастіше реалізуються такі:

1. Агресивна реакція на зміни цін.

2. Організація таємних альянсів.

3. Лідерство у цінах.

4. Активна нецінова конкуренція

Середовище чистої монополії. Існуюче теоретичне положення про те, що чиста монополія ні в яких формах не стискається з конкуренцією і повністю контролює ціну виробленої продукції, в реальній дійсності не зовсім точне. На практиці монополіст зму­шений конкурувати за збереження свого привілейованого стано­вища на ринку. При цьому проводяться такі заходи:

1. Підвищення вхідних бар’єрів у галузь.

2. Конкуренція з нововведеннями у суміжних галузях.

3. Протидія товарам-замінникам.

4. Для монополіста, який діє на міжнародному ринку, конку­ренція з імпортною продукцією неминуча. В умовах вільної зов­нішньої торгів лі підприємство, яке монополізувало виробництво н масштабах однієї країни, не буде захищеним від конкуренції і не доб'ється абсолютного контролю над ринком. Продукція інозем­ного виробництва завжди буде серйозним дестабілізуючим фак­тором.

В цілому можна виділити 6 основних факторів конкурентно­го середовища підприємства:

держава та її політика в галузі регулювання конкуренції;

підприємства, які вступають на ринок і які загострюють кон­курентну боротьбу;

споживачі продукції, які чинять тиск на підприємства галузі;

постачальники сировини, матеріалів, комплектуючих виробів на галузевий ринок;

виробники товарів-замінників, які займають частину галузе­вого ринку;

безпосередньо підприємства виробники (продавці) продукції.

Без аналізу цих факторів, які формують систему конкурентно­го середовища підприємства, неможлива практична робота на ринку.

Соседние файлы в папке UMK