Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OOP_dnevnoe / лаб.раб. укр / Лабораторна робота 3 вміст пилу.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
284.16 Кб
Скачать

3.2. Опис лабораторної установки і методів досліджень

Лабораторна установка для визначення концентрації пилу і радіоактивних речовин в повітрі складається з установки для відбору пилу, установки для визначення числа радіоактивних розпадів у відібраній пробі пилу і торсіонних вагів.

3.2.1. Установка для відбору пилу

Установка для відбору пилу (рис. 3.1) складається з пилової камери 1, патрона-фільтротримача 2, ротаметра 3 і вакуум-компресора 4. При включенні вакуум-компресора 4 з камери 1 засмоктується повітря через патрон-фільтротримач 2. Об'єм цього повітря визначають по ротаметру 3. Пилова хмара в камері 1 утворюється за рахунок розпилювання порошку з контейнера 6 струменем повітря, що подається в камеру по трубопроводу 5.

Рис. 3.1. Схема установки для відбору проби пилу в повітрі

3.2.2. Методика зважування фільтру на торсіонних вагах

Ваги торсіонні ВТ-500 (рис. 3.2) призначені для зважування малих мас (до 500 мг) різного виду речовин.

Рис. 3.2. Ваги торсіонні

1 – гвинт; 2 – рівень сферичний; 3 – важіль; 4 –стрілка контрольна; 5 – стрілка відлікова; 6 – поводок; 7 – кришка; 8 – коромисло; 9 – гачок; 10 – чашка (замінюється капроновою ниткою з гачком)

Перед зважуванням фільтру обертанням настановних гвинтів 1 встановіть ваги по рівню 2, відкрийте кришку 7, підвісьте на гачок 9 коромисло 8 капронову нитку з гачком. Звільните коромисло пересуванням вправо важеля аретира 3. Пересуванням поводка 6 встановіть відлікову стрілку 5 на нульове ділення шкали циферблату. При цьому контрольна стрілка 4 повинна поєднатися з контрольним штрихом циферблату 4'. Поверніть важіль 3 вліво (за годинниковою стрілкою).

Зважування фільтру проводиться в такому порядку:

1. Обережно підвісьте фільтр на гачок.

2. Включіть ваги, для чого звільніть коромисло (важіль 3 поверніть проти годинникової стрілки).

3. Плавно повертайте (проти годинникової стрілки) поводок до повного суміщення контрольної стрілки 4 з контрольним штрихом циферблату 4, після чого запишіть показання відлікової стрілки 5.

4. Відключіть ваги, повернувши важіль 3 за годинниковою стрілкою до упору.

5. Обережно зніміть фільтр з гачка.

6. Переведіть стрілку 5 в нульове положення, повернувши поводок 6 за годинниковою стрілкою.

3.2.3. Методика відбору проби пилу і розрахунку його концентрації в повітрі

Відбір пилу з пилової камери і розрахунок його вагової концентрації в повітрі роблять в такій послідовності: зважування аналітичного фільтру до відбору пилу, відбір проби пилу, повторне зважування фільтру після відбору проби, розрахунок концентрації пилу в повітрі.

Зважений аналітичний фільтр вкладають в патрон-фільтротримач 2 і поміщають його в пилову камеру 1 (див. рис. 3.1.). Після цього включають вакуум-компресор 4 і протягують через фільтр необхідний об'єм повітря (до помітного потемніння фільтру), при цьому засікають час відбору проби пилу і висоту стовпа рідини за шкалою ротаметра 3. Фільтр з відібраною пробою пилу витягують з патрона-фільтротримача і зважують повторно. Розрахунок концентрації пилу роблять по формулі:

, (3.1)

де Спф – концентрація пилу (мг/м3);

P1 і Р2 – вага фільтру до і після відбору проби пилу (міліграм);

V0 – об'єм пропущеного крізь фільтр повітря, приведеного до нормальних умов (м3).

Об'єм повітря, приведений до нормальних умов, визначається по формулі:

, (3.2)

де Vt – об'єм пропущеного крізь фільтр повітря при даній температурі повітря (t °С) і фактичному атмосферному тиску (В), м3.

Об'єм пропущеного крізь фільтр повітря (Vt) визначається з урахуванням висоти (h) підняття кульки за шкалою ротаметра 3:

, (3.3)

де Т – час відбору проби повітря, хв;

Qt – об'ємна швидкість простягання повітря через фільтр (див. табл. 3.1).

Таблиця 3.1

Визначення об'ємної швидкості повітря

h, мм

25

30

35

40

45

50

55

60

65

70

Qt, л/хв

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14