Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
додаткові матеріали / ІПДУ практикум.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
2.52 Mб
Скачать

277

Зміст

ПЕРЕДМОВА 3

Тема № 1. 4

Політична думка княжої доби 4

Тема № 2. 36

2)С.Оріховського ("Про турецьку загрозу", "Про природне право"); 36

ПРОГНОСТИЧНИЙ ПОГЛЯД НА 1483 РІК 46

ПРО ТУРЕЦЬКУ ЗАГРОЗУ 49

«ПРО ТУРЕЦЬКУ ЗАГРОЗУ» 61

НАПУЧЕННЯ ПОЛЬСЬКОМУ КОРОЛЕВІ СИГІЗМУНДУ АВГУСТУ 78

Тема № 3-4. 91

Виговський Іван Остапович - походив з української православної шляхти. І як багато її представників, перебував на службі Речі Посполитої, не забуваючи рідної віри та мови. Народився близько 1616 року, про молоді його роки інформації практично не зберіглося. Змолоду вчився в Київській академії, служив у коронному війську, пізніше обіймав посаду урядника Луцького староства. У 1638-1648 роках ротмістр Іван Виговський обіймав посаду писаря в комісара Речі Посполитої при Війську Запорозькому Я. Шембеку. 96

Тема № 5-6 126

Тема № 7-8 138

Франко Іван Якович (27.12.1856 - 28.5.1916) - Письменник, учений, громадський діяч. Народився в с. Нагуєвичі поблизу Дрогобича на Львівщині в родині селянина-коваля. В 1875 р. закінчив дрогобицьку гімназію, навчався у Львівському, Чернівецькому та Віденському університетах. З 1894 р. очолював філологічну секцію, а з 1898 — також етнографічну комісію Наукового товариства ім. Шевченка, редагував "Літературно-науковий вісник". Стояв у витоків Української радикальної партії. Іван Франко є поетом-новатором. Почав друкуватися з середини 70-х років (збірка "З вершин і низин", поеми "Смерть Каїна", "Похорон", "Іван Вишенський" та ін.). Проза Ф. налічує понад 100 творів малої форми та 9 повістей і романів, зокрема "Борислав сміється", "Захар Беркут". Перу митця належать драми "Сон князя Святослава", "Учитель", "Кам'яна душа" й найвидатніша — "Украдене щастя". Серед численних наукових праць — 5-томове видання "Апокрифів і легенд з українських рукописів" (1896-1910). 146

Тема № 9-10 160

Бочковський О. І. 175

? Визначте за допомогою тексту коли на думку автора завершився націогенез у Західній Європі? . 183

? На основі тексту, висвітліть як співвідносяться у концепції Бочковського об’єктивнвні ознаки нації (спільна територія, спільне походження, спільні мова, релігія, звичаї) та суб'єктивний чинники (самосвідомість). Що є первинним ? 183

? На підставі вивчення тексту дайте оцінку «націократії» як специфічного політичного режиму. 183

Антонович В.Б. Про казацькі часи на Україні. – К., 1991. – С. 17-21, 211-212. 185

Тема № 11-12 185

Тема 13-14 216 передмова

Мета даного практикуму навчити студентів аналізувати історичні джерела і літературу, поглибити їх знання, сприяти формуванню творчого відношення до своєї професії.

Посібник використовується при підготовці до практичних занять, при виконанні контрольних робіт, а також при повторенні матеріалу до іспитів.

Практикум містить джерела, вивчення яких передбачено програмою по історії політичної думки України для спеціальності "Політологія".

У кожній темі даний зразковий план її вивчення, списки літератури і додаткових джерел, методичні вказівки. В зразкових планах виділені основні питання кожної теми; в методичних вказівках конкретизуються завдання студентам, рекомендуються шляхи вивчення найскладніших питань.

Матеріал для практикуму відбирався так, щоб студенти мали нагоду навчитися аналізувати, зіставляти, оцінювати різні по характеру джерела і робити на підставі цього аналізу висновки по найважливіших проблемах політичного розвитку суспільства. В більшості тим практикуму розкриваються особливості політичного устрою

Студенти повинні, не обмежуючись даним практикумом, використовувати різноманітні джерела знань. Починати роботу над кожною темою необхідно з ретельного вивчення творів, що рекомендуються, потім треба звернутися до підручника, щоб отримати загальні відомості про країну і епоху; слід також прочитати рекомендації до вивчення даної теми в навчально-методичній допомозі, а потім вже приступити до аналізу історичних джерел з метою знайти відповіді на питання, поставлені в зразкових планах, зробити висновки з проблем, виділених в методичних вказівках. Після цього бажано прочитати додаткову літературу.

У спецкурсі розглядаються питання історії політичної думки в Україні. Згідно із сучасними методами і методологією висвітлюються різноманітні аспекти цієї проблеми, розкриваються основні віхи становлення і розвитку ідей національної державності, демократії та місця людини в політиці. Обґрунтовуються значення вивчення історії політичної думки в Україні в державотворенні сьогодні.