Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
okhrana_truda / ОПГ гуманитар_днев / МУ диплом магистры 2011 / М.у. до розділу ОП_магистри_11.11.11_испр.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
232.45 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені ВОЛОДИМИРА ДАЛЯ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до розробки розділу «Охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях» у розрахунково-пояснювальній записці магістерської роботи

(для студентів усіх спеціальностей та форм навчання)

ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні кафедри

«Охорона праці та БЖД»

Протокол № 2 від 4.10.2011 р.

Луганськ 2011

УДК 331.45(075.8)

Методичні вказівки до розробки розділу «Охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях» у розрахунково-пояснювальній записці магістерської роботи для студентів усіх спеціальностей та форм навчання / Укл. М.А. Касьянов, О.М. Гунченко, В.О. Медяник, В.І. Сало, В.М. Мальоткін. – Луганськ: вид-во Східноукр. нац. ун-ту ім. В.Даля, 2011. – 28 с.

Викладено загальні положення, структура і вимоги до оформлення складових розділу «Охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях», а саме частини І «Охорона праці» і частини ІІ «Безпека у надзвичайних ситуаціях» магістерської роботи для студентів усіх спеціальностей та форм навчання.

Укладачі: Касьянов М.А., д.т.н., проф.

Гунченко О.М., к.т.н., доц.

Медяник В.О., к.т.н., доц.

Сало В.І., к.т.н., доц.

Мальоткін В.М., доц.

Відповідальний

за випуск Пітельгузов М.А., к.т.н., проф.

Рецензенти Нечаєв Г.І., д.т.н., проф.

Житний П.Є., д.е.н., проф.

Вступ

Забезпечення нормальних і здорових умов праці, захисту персоналу як промислових підприємств, так і організацій, фірм будь-якої форми власності, офісів, шкіл, бібліотек, населення і територій України від дії надзвичайних ситуацій (НС) природного і техногенного характеру є складовою найважливіших напрямів державної політики України в області національної безпеки. Однією з головних задач вищої школи є підготовка професійно і науково компетентних кадрів, здатних на своїх майбутніх робочих місцях вирішувати проблемні питання, що виникають при її реалізації.

Відповідно до наказу Міністра освіти і науки України, Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій і в справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці і гірничого нагляду №969/922/216 від 21.10.2010 р. «Про організацію і вдосконалення навчання з питань охорони праці, безпеки життєдіяльності і цивільного захисту у вищих навчальних закладах України», наказу Міністерства освіти і науки України № 1057 від 8.11.2010 р. «Про припинення дії наказу Міносвіти і науки від 02.12.98 р. № 420», наказу Ректора СНУ ім. В. Даля № 814-04 від 21.12.2010 р.:

- введена в дію «Типова навчальна програма нормативної дисципліни «Охорона праці в галузі» для вищих навчальних закладів для всіх спеціальностей за освітньо-кваліфікаційними рівнями «спеціаліст», «магістр», погоджена 16.03.2011 р. Заступником Голови – головою комісії з проведення ліквідації Держгірпромнагляду та затверджена 18.03.2011 р. Заступником Міністра МОНмолодьспорту України;

- введена в дію «Типова навчальна програма нормативної дисципліни «Цивільний захист» для вищих навчальних закладів для всіх спеціальностей за освітньо-кваліфікаційними рівнями «спеціаліст», «магістр», погоджена 25.03.2011 р. Першим заступником Міністра надзвичайних ситуацій України та затверджена 31.03.2011 р. Заступником Міністра МОНмолодьспорту України;

- у дипломні проекти спеціалістів та магістрів усіх напрямів підготовки, спеціальностей і форм навчання включено розділ «Охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях».

У зв’язку з цими нормативними документами передбачається при підготовці фахівців відповідних освітньо-кваліфікаційних рівнів:

‑ обов'язковість вивчення дисциплін з безпеки життєдіяльності і охорони праці;

‑ включення питань охорони праці до програм виробничої та переддипломної практик;

‑ виконання розділу «Охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях» в дипломних проектах та магістерських роботах;

‑ включення до складу державних екзаменаційних комісій при захисті дипломних проектів і магістерських робіт, а також при прийманні державних випускних екзаменів, викладачів з охорони праці, які пройшли переатестацію у відповідності до п. 4.5 вищезазначеного наказу № 969/922/216 від 21.10.2010 р.

Безумовно передбачені вищезазначеними нормативними документами заходи сприяють більш всебічному вивченню охорони праці студентами, оскільки після закінчення вищого навчального закладу молоді спеціалісти вже самі повинні проводити навчання з охорони праці зі своїми підлеглими та несуть відповідальність за стан охорони праці в своєму підрозділі, а в подальшому ‑ на підприємстві або в організації в цілому чи навіть в галузі.

При вивченні основ охорони праці на 4-му курсі студенти засвоїли основні положення з охорони праці. В першу чергу це стосується, зокрема, ознайомлення їх, при проходженні ними виробничої практики, із системою управління охороною праці на підприємстві або в організації та в галузі, виявлення небезпечних та шкідливих виробничих чинників, забезпечення навчання з охорони праці, режиму праці та відпочинку на підприємстві, оцінки електробезпеки та організації пожежної безпеки тощо.

При проходженні студентами 5-го курсу переддипломної практики, що відбувається після вивчення курсів «Охорона праці в галузі» та «Цивільний захист» перед ними ставляться дещо ширші питання. Студенти більш докладно знайомляться із системою управління охороною праці на підприємстві. Вони аналізують організацію роботи з охорони праці як в підрозділі, де перебувають на практиці, так і по підприємству в цілому, відповідність її вимогам Закону України «Про охорону праці» та іншим нормативно-правовим актам з охорони праці. При цьому звертається увага на включення заходів з охорони праці до колективного договору та їх виконання. Студенти аналізують організацію навчання і переатестації з охорони праці, як по підприємству в цілому, так і в окремих його підрозділах. Звертається увага на контроль за дотриманням вимог безпеки праці на робочих місцях, стан наочної агітації та питання фінансування заходів з охорони праці, дотримання правил виробничої безпеки, виробничої санітарії та особистої гігієни.

Цей матеріал і кладеться в основу розділу «Охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях» магістерської роботи, який є важливою складовою частиною цієї роботи.

Засвоївши програми навчальних дисциплін «Охорона праці в галузі» та «Цивільний захист» магістри за відповідними напрямами підготовки, спеціальностями та спеціалізаціями мають бути здатними вирішувати професійні завдання з урахуванням вимог охорони праці і безпеки у надзвичайних ситуаціях та володіти такими основними професійними компетенціями з охорони праці:

у науково-дослідній діяльності:

‑ готовність застосовувати сучасні методи дослідження і аналізу ризиків, загроз і небезпек на робочих місцях та виробничих об’єктах;

‑ здатність поставити завдання та організувати наукові дослідження з визначення професійних, виробничих ризиків, загроз на робочих місцях.

у виробничій (конструкторській, технологічній) діяльності:

‑ уміння щодо обґрунтування і розробка безпечних технологій (в галузі діяльності);

‑ участь у проведенні розслідування нещасних випадків, аварій та професійних захворювань;

‑ розробка та проведення заходів щодо усунення причин нещасних випадків, з ліквідації наслідків аварій на виробництві.

в організаційно-управлінській діяльності:

‑ впровадження організаційних і технічних заходів з метою поліпшення безпеки праці;

‑ здатність та готовність до врахування положень законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці при виконанні виробничих та управлінських функцій;

‑ здатність до організації діяльності виробничого колективу з обов’язковим урахуванням вимог охорони праці;

‑ управління діями щодо запобігання виникненню нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві;

‑ впровадження ефективного розподілу функцій, обов’язків і повноважень з охорони праці у виробничому колективі.

у проектній діяльності:

‑ розробка і впровадження безпечних технологій, вибір оптимальних умов і режимів праці, проектування зразків техніки і робочих місць на основі сучасних технологічних та наукових досягнень в галузі охорони праці.

у педагогічній діяльності:

‑ розробка методичного забезпечення і проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці.

у консультаційній діяльності:

‑ надання допомоги та консультації працівників з практичних питань безпеки праці;

‑ готовність контролювати виконання вимог охорони праці в організації.