Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
okhrana_truda / ОПГ гуманитар_днев / МУ диплом_ОП_спец 2011 / ОП д.п. МУ. до розділу _спец 2011.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
220.67 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені ВОЛОДИМИРА ДАЛЯ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до розробки розділу "Охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях" у розрахунково-пояснювальній записці дипломного проекту (роботи)

(для студентів усіх спеціальностей та форм навчання)

ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні кафедри

”Охорона праці та БЖД”

Протокол № 2 від 4.10.2011р.

Луганськ 2011

УДК 331.45(075.8)

Методичні вказівки до розробки розділу «Охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях» у розрахунково-пояснювальній записці дипломного проекту (роботи) для студентів усіх спеціальностей та форм навчання / Укл. М.А. Касьянов, В.М. Мальоткін, В.О. Медяник, О.М. Гунченко. – Луганськ: вид-во Східноукр. нац. ун-ту ім. В.Даля, 2011. – 20 с.

Викладено загальні положення, структура і вимоги до оформлення складових розділу «Охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях», а саме частини І «Охорона праці» і частини ІІ «Безпека у надзвичайних ситуаціях» у розрахунково-пояснювальній записці дипломного проекту (роботи) для студентів усіх спеціальностей та форм навчання.

Укладачі: Касьянов М.А., д.т.н., проф.

Мальоткін В.М., доц.

Медяник В.О., к.т.н., доц.

Гунченко О.М., к.т.н., доц.

Відповідальний

за випуск Пітельгузов М.А., к.т.н., проф.

Рецензенти Нечаєв Г.І., д.т.н., проф.

Житний П.Є., д.е.н., проф.

1. Загальні положення

Забезпечення нормальних і здорових умов праці, захисту персоналу як промислових підприємств, так і організацій, фірм будь-якої форми власності, офісів, шкіл, бібліотек, населення і територій України від дії надзвичайних ситуацій (НС) природного і техногенного характеру є складовою найважливіших напрямів державної політики України в області національної безпеки. Однією з головних задач вищої школи є підготовка професійно і науково компетентних кадрів, здатних на своїх майбутніх робочих місцях вирішувати проблемні питання, що виникають при її реалізації.

Відповідно до наказу Міністра освіти і науки України, Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій і в справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці і гірничого нагляду №969/922/216 від 21.10.2010 р. «Про організацію і вдосконалення навчання з питань охорони праці, безпеки життєдіяльності і цивільного захисту у вищих навчальних закладах України», наказу Міністерства освіти і науки України № 1057 від 8.11.2010 р. «Про припинення дії наказу Міносвіти і науки від 02.12.98 р. № 420», наказу Ректора СНУ ім. В. Даля № 814-04 від 21.12.2010 р.:

- введена в дію «Типова навчальна програма нормативної дисципліни «Охорона праці в галузі» для вищих навчальних закладів для всіх спеціальностей за освітньо-кваліфікаційними рівнями «спеціаліст», «магістр», погоджена 16.03.2011 р. Заступником Голови – головою комісії з проведення ліквідації Держгірпромнагляду та затверджена 18.03.2011 р. Заступником Міністра МОНмолодьспорту України;

- введена в дію «Типова навчальна програма нормативної дисципліни «Цивільний захист» для вищих навчальних закладів для всіх спеціальностей за освітньо-кваліфікаційними рівнями «спеціаліст», «магістр», погоджена 25.03.2011 р. Першим заступником Міністра надзвичайних ситуацій України та затверджена 31.03.2011 р. Заступником Міністра МОНмолодьспорту України;

- у дипломні проекти спеціалістів та магістрів усіх напрямів підготовки, спеціальностей і форм навчання включено розділ «Охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях».

Розділ «Охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях» у дипломних проектах (роботах) складається з двох частин:

- частина І – «Охорона праці»;

- частина ІІ – «Безпека в надзвичайних ситуаціях».

Основна мета включення вказаних частин даного розділу в дипломні проекти полягає у:

- дослідженні у частини І розділу питань, пов'язаних з аналізом і оцінкою шкідливих і небезпечних виробничих чинників, а також із розробкою заходів, щодо створення безпечних і нормальних умов праці на об'єктах економічної і соціальної сфери (промислових, транспортних, енергетичних, хімічних, будівельних, переробних, харчових та інших підприємствах, організаціях, об’єктах соціально-культурного призначення, банках, вузах, школах, бібліотеки і т.інш.);

- дослідженні у частині ІІ розділу питань стосовно безпеки персоналу і вищезазначених об’єктів в умовах надзвичайних ситуацій техногенного, природного і екологічного характеру та обґрунтуванні організаційних, інженерно-технічних та інших заходів захисту персоналу, оцінці стійкості роботи окремих елементів і систем об'єктів до дії вражаючих чинників найбільш вірогідних НС.

Тематика питань в обох частинах розділу "Охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях" визначається на настановній консультації викладачами-консультантами кафедри "Охорона праці та БЖД" СНУ ім. В.Даля і повинна враховувати не лише професійну спрямованість дипломного проекту, а і необхідність вдосконалення нормативної бази в цій галузі та приведення її у відповідність до діючих європейських і міжнародних стандартів. У поданих нижче вимогах щодо змісту і оформлення частин І і ІІ розділу, як приклад, надано лише декілька із можливих тем для проектних розрахунків.

Розрахунково-пояснювальна записка обох частин розділу оформлюється на одній стороні стандартного листа формату А 4 (297 мм х 210 мм) з виконанням вимог, що пред’являються до текстових документів з дотриманням стандартних полів. Рисунки, таблиці і формули нумеруються послідовно, продовжуючи нумерацію попередніх розділів і розташовуються в тексті після посилань на них. У тексті необхідно також в квадратних дужках робити посилання на використані літературні або інтернет-джерела, продовжуючи їхню нумерацію за текстом дипломного проекту. Література та інші джерела вносяться у загальний їхній список у кінці розрахунково-пояснювальної записки дипломного проекту.

Літературні та інші джерела, необхідні для розробки частин І і ІІ розділу "Охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях", наведені в даних методичних вказівках, з урахуванням її наявності у бібліотеці університету, на кафедрі "Охорони праці та БЖД", у технічних, патентних та інших бібліотеках. До виконання розділу можуть залучатися і інтернет-джерела офіційних сайтів науково-дослідних інститутів та вищих навчальних закладів, міністерств, відомств, офіційних видань.

Готовність розділу "Охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях" у дипломному проекті фіксується на титульному листу і бланку завдання на дипломне проектування – консультантом частини І розділу від кафедри "Охорони праці та БЖД", на першому листі розділу у кутовому штампі:

- в графі "Перевірив" свій підпис ставить консультант частини І розділу,

- в графі "Консультант" свій підпис ставить консультант частини ІІ розділу.

Без підпису консультантів кафедри "Охорона праці та БЖД" на титульному аркуші дипломний проект до захисту не допускається, оскільки, відповідно до Ч. ІІ "Вивчення основ охорони праці в учбових закладах і під час професійного навчання працівників на підприємстві" та Ч. V "Навчання і перевірка знань з питань охорони праці посадовців" "Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці", затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 26.01.2005 р. № 15 і зареєстрованого в Мінюсті 15.02.05 р. № 231/10511, і вказаним вище наказом Мінмолодьспорту №969/922/216 від 21.10.2010 р., навчання студентів з питань охорони праці і цивільного захисту у ВНЗ повинне здійснюватися педагогічними і науково-педагогічними працівниками, які періодично у встановлені терміни проходять навчання і переатестацію у Головному науково-мето­дичному центрі Національного науково-дослідного інституту промислової безпеки і охорони праці (м. Київ).