Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
okhrana_truda / ОПГ гуманитар_днев / П.з. № 1-6 / Керівництво з систем управління СУОП.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
161.79 Кб
Скачать

Керівництво з систем управління охороною праці

(Інформаційний бюлетень за 2004, № 2)

МОП - СУОП 2001

Ilo-osh 2001

(Міжнародне бюро праці, м.Женева)

Передмова

Захист працівників від пов'язаних з роботою нездужань, хвороб і травм є частиною Історичного мандата МОП. Хвороби і травми не є неминучими супутниками трудової діяльності, а бідність не може служити виправданням неуважності до безпеки та здоров'я працівників. Першочергова мета Міжнародної Організації праці (МОП) - сприяти створенню можливостей для жінок і чоловіків одержати гідну та продуктивну роботу в умовах волі, рівності, соціальної захищеності, дотримання людського достоїнства. Ми об'єднали все це поняттям "гідна робота". Гідна робота - це безпечна робота. А безпечна робота зі свого боку є позитивним чинником підвищення продуктивності й економічного росту.

Сьогодні технологічний прогрес та інтенсивний тиск конкуренції стрімко змінюють умови праці, його процеси й організацію. Першочергове значення належить законодавству, але саме по собі воно недостатнє для того, щоб направляти ці зміни чи встигати за новими небезпеками та ризиками. Організації теж повинні постійно реагувати на виклики в сфері охорони праці (ОП) та розробляти ефективні відповіді у вигляді динамічних стратегій управління. Справжнє "Керівництво з Систем управління охороною праці" надасть підтримку цим зусиллям.

Керівництво було підготовлено на основі широкомасштабного підходу за участю МОП, представників трьох сторін соціально-трудових відносин, котрі входять до неї, та інших зацікавлених сторін. Його засновано на визнаних в усьому світі принципах ОП, визначених відповідними міжнародними трудовими стандартами. Внаслідок цього воно є унікальним і могутнім інструментом розвитку стабільно підтримуваної культури забезпечення безпеки на підприємствах і за їх межами. Воно принесе користь усім: працівникам, роботодавцям, системам забезпечення безпеки й охорони здоров'я та охорони навколишнього середовища.

МОП мала честь очолити впровадження досвіду з розробки даного Керівництва. Впевнений, що вона стане незамінним інструментом для роботодавців, працівників та їх організацій, національних установ, для всіх, хто вносить вклад у гарантоване забезпечення того, щоб робочі місця були безпечними та здоровими.

Хуан Сомавт (Генеральний директор МОП)

ВСТУП

Позитивний вплив впровадження Систем управління охороною праці (СУОП) на рівні організації1 як на зниження небезпек і ризиків, так і на продуктивність, у даний час визнано урядами, роботодавцями та працівниками.

Дане Керівництво з СУОП розроблено МОП відповідно до загальновизнаних міжнародних принципів, визначеними представниками трьох сторін соціально-трудових відносин МОП. Цей тристоронній підхід забезпечує силу, гнучкість і належну основу для розвитку стабільної культури безпеки в організації.

Практичні рекомендації даного Керівництва призначені для використання всіма, хто несе зобов'язання та відповідальність за управління ОП. Вони не є юридично обов'язковими і не спрямовані на те, щоб замінити національні закони, правила чи прийняті стандарти. їх застосування не вимагає сертифікації.

Роботодавець відповідальний і несе обов'язки з організації охорони праці. Здійснення СУОП є корисним підходом до виконання цих обов'язків. МОП розробила дане Керівництво як практичний інструмент сприяння організаціям і компетентним установам у здійсненні безупинного удосконалювання діяльності з ОП.

ЦІЛІ

1.1. Дане Керівництво повинно сприяти захисту працівників від небезпек і виключенню пов'язаних з роботою травм, погіршень здоров'я, хвороб, Інцидентів і смертей.