Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5. Методичні розробки.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
10.04.2015
Размер:
160.77 Кб
Скачать

Методичні рекомендації з організації самостійної роботи студентів, які вивчають курс «Філософія»

Основною формою навчальної діяльності студента з вивчення філософії є його самостійна робота. Вона включає опанування навчальної інформації на лекціях, семінарських заняттях і консультаціях під керівництвом викладача, засвоєння матеріалу дисципліни за підручниками та навчальними посібниками, виконання різноманітних завдань і тестів, повторення всього курсу з метою підготовки до підсумкового контролю.

Cемінарські заняття з філософії становлять третину аудиторного часу, однак їх питома вага у вивченні дисципліни набагато вища. Саме на семінарах систематизуються, розширюються й поглиблюються знання з основних питань теми, активно формуються вміння самостійно мислити, аналізувати події та уроки минулого, виступати публічно, вести дискусії. Недарма латинське слово "sетіnarіит" означає "розсадник знань"! Семінарське заняття також передбачає контроль за результативністю самостійної роботи студентів. Отримані на ньому бали є основою для підсумкової рейтингової оцінки знань студента з філософії.

Форми проведення семінарів різноманітні: студенти висту­пають з повідомленнями, рефератами, беруть участь в їх обговоренні, дискусіях, ситуаційних і рольових іграх, аналізують проблемні питання та ситуації, виконують контрольні роботи, тестові завдання тощо.

Які теми містить навчальна програма дисципліни “Філософія”?

В курсі філософії вивчаються такі теми:

з/п

Назва теми

1

Тема 1. Філософія та її предмет. Філософія досократиків

2

Тема 2. Софісти і Сократ. Етика Сократа. Філософія Платона

3

Тема 3. Філософія Аристотеля, його логіка та естетика

4

Тема 4. Неоплатонізм і середньовічна філософія

5

Тема 5. Англійський матеріалізм XVII століття

6

Тема 6. Тема 6. Раціоналізм європейської філософії XVII століття.

7

Тема 7. Професійна філософія Києво-Могилянської академії. Філософія Г. С. Сковороди

8

Тема 8. Німецька класична філософія І. Канта. Його гносеологія, етика та естетика

9

Тема 9. Діалектична логіка Г. Гегеля і філософське вчення К. Маркса

10

Тема 10. Позитивізм і філософія американського прагматизму

11

Тема 11. Українська філософія XIX-XX століття

12

Тема 12. Філософія життя

13

Тема 13. Філософія екзистенціалізму

14

Тема 14. Сучасна західна філософія науки

15

Тема 15. Релігія як соціальне явище. Основні релігієзнавчі концепції

16

Тема 16. Сучасні релігії

17

Тема 17. Сучасна естетика: теоретичні та практичні пошуки в мистецтві

18

Тема 18. Сучасна соціальна філософія

2 За якою літературою найкраще вивчати філософію?

Сучасна література з філософії дуже різноманітна за типами, видами та жанрами видань. Кожен з них має своє призначення. Тому слід добре знати, яка саме інформація може міститись в тому чи іншому виданні. Визначимо найбільш важливі й поширені види літератури з історії України.

Підручник вміщує систематизований виклад навчального матеріалу, який повинен засвоїти студент у відповідності до програми курсу. У підручнику інформація подається в певній методичній обробці та послідовності, які спрямовані на формування системи історичних знань.

Навчальні посібники з релігієзнавства досить близькі за змістом до підручників. Вони можуть висвітлювати певні частини навчального курсу вужче або ширше у порівнянні з підручником, а також у більшій мірі відображати особисту позицію автора або авторів.

Рекомендуємо користуватися такими підручниками та посібниками з Релігієзнавства:

Навчально-методичний посібник – це видання, яке вміщує практичні рекомендації з вивчення всього курсу релігієзнавства або окремих його тем. Різновидом такого посібника є конспекти лекцій з релігієзнавства, які підготовлені викладачами кафедри; їх назви наведені в списках літератури до тем семінарських занять.

Для поглибленого вивчення теми чи окремого питання слід звертатися до наукових видань. Монографія – це наукове видання, присвячене всебічному дослідженню певної проблеми чи теми. Цей вид наукової літератури зазвичай вміщує ґрунтовну наукову інформацію, довідковий матеріал, а також покажчик літератури з проблеми. Збірник наукових праць (статей) включає статті та інші матеріали наукового характеру. Як правило, збірник присвячується одній темі, але на відміну від монографій, вона може розглядатися з різних, навіть протилежних точок зору. Науковий журнал – це періодичне видання, що вміщує статті, інші наукові матеріали та має постійну рубрикацію. У процесі вивчення релігієзнавства можна використовувати публікації з різних релігійних проблем, які можна знайти в журналах …..

До довідково-інформаційних видань належать енциклопедії, енциклопедичні словники та термінологічні словники з релігієзнавства, які є незамінними для отримання компактної, узагальненої інформації про

Матеріал в них представлений у вигляді окремих статей, які найчастіше розташовуються в алфавітному порядку їх назв. Відрізняються названі видання ступенем повноти інформації.