Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Уголовное право(методичка).doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
601.6 Кб
Скачать

Тема 16. Поняття і цілі покарання

Поняття і ознаки покарання в кримінальному праві. Характеристика ознак покарання. Застосування покарання відповідно до основних напрямів кримінальної політики.

Кара як ознака покарання. Елементи кари. Соціальна природа покарання. Цілі покарання. Питання про кару як мету покарання.

Питання про мету покарання в історії кримінального законодавства України і в науці кримінального права. Абсолютні і відносні теорії покарання. Мета покарання згідно ч. 2 ст. 50 КК України. Зміст мети покарання. Виправлення засуджених як мета покарання. Спеціальне і загальне попередження.

Тема 17. Система і види покарань

Система і види покарань. Поняття, ознаки і значення системи покарань в кримінальному праві. Система покарань в історії кримінального права і чинному Законодавстві України.

Класифікація (види) покарань. Види покарань за порядком їх призначення: основні, додаткові і покарання, що можуть призначатися як основні і додаткові. Класифікація покарань залежно від суб'єкта до якого застосовується покарання: загальні і спеціальні. Види покарань за можливістю призначення терміну покарання: строкові і безстрокові.

Характеристика основних видів покарань в кримінальному законодавстві України.

Громадські роботи: поняття, порядок призначення і строк.

Виправні роботи як вид покарання. Зміст цього виду покарання, його строки і види. Підстави і порядок заліку до трудового стажу засудженого строку відбуття їм виправних робіт. Умови заміни виправних робіт без позбавлення волі іншими видами покарань. Наслідки ухилення осудженого від відбування виправних робіт.

Службові обмеження для військовослужбовців. Направлення військовослужбовців, які вчинили злочин, до дисциплінарного батальйону. Підстави, порядок і строки призначення цих видів покарань. Особливості заліку часу відбування таких покарань до строку служби.

Арешт як вид покарання. Особливості відбування арешту військовослужбовцями.

Обмеження свободи. Категорії осіб до яких не може бути застосований даний вид покарання.

Позбавлення волі на певний строк. Позбавлення волі в історії кримінального права і в чинному законодавстві України. Поняття, види і строки позбавлення волі. Відмінність позбавлення волі на певний строк від обмеження волі. Проблема тривалих і коротких термінів позбавлення волі.

Довічне позбавлення волі. Особи, до яких не може бути застосоване довічне позбавлення волі. Злочини, за які довічне позбавлення волі може бути призначено як альтернативне покарання з позбавленням волі на певний строк.

Характеристика додаткових видів покарань.

Позбавлення військового, спеціального звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу в кримінальному праві. Визначення понять: військове звання, спеціальне звання, ранг, класний чин, кваліфікаційний клас.

Конфіскація майна як вид покарання. Її поняття, зміст і види. Підстави і порядок призначення конфіскації майна. Майно, що не підлягає конфіскації. Відмінність конфіскації майна як виду покарання від спеціальної конфіскації. Задоволення майнових претензій за рахунок конфіскованого майна.

Характеристика покарань, що можуть застосовуватися як основні, і як додаткові.

Штраф як вид покарання. Поняття штрафу, його розміри і порядок призначення як основного і додаткового покарання. Заміна штрафу іншими видами покарань. Наслідки злісного ухилення від сплати штрафу.

Позбавлення права займати певні посади або займатися певною діяльністю. Основи, порядок і строки призначення цього виду покарання. Порядок призначення позбавлення права займати певні посади або займатися певною діяльністю як додаткового покарання. Обчислення строків виконання цього виду покарань за умови приєднання його як додаткової міри до різних видів основних покарань. Наслідки ухилення від виконання цього виду покарання.