Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Уголовное право(методичка).doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
601.6 Кб
Скачать

Тема 18. Призначення покарання

Загальні засади призначення покарання в кримінальному праві України. Принципи призначення покарання.

Призначення покарання в межах, вказаних в санкції статті закону, що передбачає, відповідальність за вчинений злочин. Значення положень Загальної частини кримінального законодавства для призначення покарання. Врахування при призначенні покарання характеру і ступеня суспільної небезпечності вчиненого злочину, обставин, що впливають на ступінь тяжкості злочину, а також обставин, що характеризують особистість підсудного, пом'якшують або обтяжують покарання. Роль правосвідомості при призначенні покарання і значення індивідуалізації покарання для досягнення його мети. Зміст правосвідомості.

Загальна характеристика і значення для призначення покарань обставин, які пом'якшують і обтяжують покарання. Види пом'якшувальних і обтяжуючих покарання обставин.

Призначення покарання за незакінчений злочин та за злочин, вчинений у співучасті. Урахування характеру і ступеня участі кожного із співучасників у вчиненні злочину при призначенні покарання співучасникам.

Підстави і порядок призначення судом більш м'якого покарання, ніж передбачено законом. Призначення покарання нижчого від найнижчої межі, передбаченої законом за конкретний злочин. Перехід до іншого, більш м'якого виду покарання. Особливості застосування норми про призначення більш м'якого покарання стосовно додаткового покарання.

Призначення покарання при вчиненні декількох злочинів за сукупністю злочинів. Правила призначення покарання за сукупністю злочинів. Призначення покарання за окремі злочини, що входять в сукупність злочинів. Призначення остаточного (загального) покарання за сукупністю шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим. Призначення остаточного покарання за сукупністю шляхом повного або часткового складання. Межі призначення покарання за сукупністю злочинів.

Порядок призначення за сукупністю злочинів додаткових покарань. Особливості призначення за сукупністю злочинів різнорідних (різновидних) основних і додаткових покарань

Призначення покарання за сукупністю вироків. Правила призначення покарання за сукупністю вироків. Межі застосування повного або часткового складання покарань за сукупністю вироків. Поглинання менш суворого покарання довічним позбавленням волі. Порядок призначення за сукупністю вироків додаткових покарань.

Тема 19. Звільнення від покарання і його відбування

Поняття звільнення від покарання і його види. Безумовне і умовне звільнення. Звільнення від відбування покарання за діяння, караність яких виключена законом.

Поняття і підстави звільнення від покарання особи, яка перестала бути суспільно небезпечною. Поняття бездоганної поведінки і сумлінного відношення до праці.

Звільнення від відбування покарання з випробуванням: розвиток інституту в історії кримінального права; відмінність цього виду звільнення від відбування покарання від передбаченого КК Росії 1996 р. умовного засудження. Підстава і обставини звільнення від відбування покарання з випробуванням. Поняття і визначення випробувального строку. Правові наслідки звільнення від відбування покарання з випробуванням.

Звільнення від відбування покарання з випробуванням вагітних жінок і жінок, які мають дітей у віці до семи років. Умови застосування і правові наслідки такого звільнення.

Давність виконання обвинувального вироку. Умови застосування давності обвинувального вироку. Строки давності і їх обчислення. Обчислення строків при перерві давності. Вирішення питання про строки давності виконання обвинувального вироку, що передбачає додаткове покарання. Незастосування давності до осіб, які винні у вчиненні злочинів проти миру, безпеки людства і геноциду.

Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання: поняття і значення. Підстави і умови умовно-дострокового звільнення. Види покарань, при відбуванні яких можливо умовно-дострокове звільнення. Правові наслідки умовно-дострокового звільнення.

Заміна невідбутої частини покарання м'якшим: поняття і значення. Умови, підстави і порядок такої заміни. Відмінність заміни покарання більш м'яким видом покарання від умовно-дострокового звільнення від відбування покарання. Правові наслідки заміни покарання. Категорії осуджених, до яких не застосовується умовно-дострокове звільнення від покарання і заміна невідбутої частини покарання більш м'яким.

Звільнення від відбування покарання вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років: підстави, умовність цього виду покарання. Обставини, що тягнуть за собою закінчення строку звільнення від відбування покарання вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років.

Поняття і види звільнення від відбування покарання за хворобою. Залік часу застосування примусових заходів медичного характеру в строк покарання.

Звільнення від покарання на підставі Закону України про амністію або акту про помилування. Види амністії і помилування. Категорії осіб, відносно яких не може бути застосована амністія. Особи, що мають право на клопотання про помилування.