Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
28.16 Кб
Скачать

Історичний розвиток Київської Русі (далі – КР)

В історії КР можна виділити чотири якісно відмінних періоди:

І період охоплює князювання: Олега (882 – 912 рр.)

Ігоря (912 – осінь 944)

Ольги (945 – 964)

Святослава (964 – 972)

Це період швидкого територіального зростання Русі та поступової консолідації держави.

За князювання Олега та Ігоря до складу держави увійшли поляни, сіверяни, древляни, кривичі, радимичі, уличі, ільменські словени, а також чудь і меря. Здійснювали походи на схід до Каспію та проти Візантії.

Княгиня Ольга здійснила першу на Русі реформу – податкову, чітко визначивши розміри данини (уроки) та місця її збору (погости).

Святослав поширив владу на в’ятичів, що мешкали в межиріччі Волги і Оки, приєднав території Дунайської Болгарії та Північного Кавказу, розгромив Хозарський каганат, але його місце зайняли войовничі печеніги.

ІІ період охоплює князювання Володимира Великого (980 – 1015)

Ярослава Мудрого (1019 – 1054)

Це період економічного та культурного розквіту КР, досягнення нею вершини політичної могутності.

За князювання Володимира:

- завершилося в загальних рисах об’єднання Давньоруської держави (хорвати і дуліби, в’ятичі, радимичі), її площа стала найбільшою в Європі (близько 850 тис. км2);

- відбулася спроба реформування ідеологічної системи КР – язичництва: у 980 р. на зміну численним культам слов’янських і неслов’янських божеств було запроваджено пантеон із 6 богів на чолі з громовержцем Перуном, а в 988 р. християнство стало державною релігією;

- адміністративна реформа 988 р. забезпечила територіальну єдність держави;

- реформовано законодавство: доповнено старий «Закон Руський»; новий, також усний, правовий кодекс одержав назву «Закон земляний»;

- прикордонні землі були зміцнені системою валів та прикордонних містечок;

- збудовано головний храм Русі – Десятинну церкву Богородиці (996), Софію Київську (1011) та град Володимира (великокнязівський двір, 10 га).

Ярослав Мудрий успішно боровся з печенігами; запровадив перший збірник законів «Руську правду»; побудував тільки в Києві більше, ніж 400 церков; 1051 р. – заснована Києво-Печерська лавра.

При ньому відбулося значне зростання міжнародного впливу КР: його дружина – шведська принцеса; дочка Єлизавета – за норвезьким королем, Анастасія – за угорським, Анна – за французьким Генріхом ІV; син Всеволод одружений з дочкою грецького царя Костянтина Мономаха, Святослав – з дочкою графа Штадського; Ізяслав – з дочкою маркграфа Саксонського; сестра Доброгніва стала польською королевою, онук – німецьким королем.

ІІІ період – феодальних усобиць, поступового політичного ослаблення КР.

До 1068 р. єдність руських земель підтримував тріумвірат старших синів Ярослава – Ізяслава, Святослава і Всеволода.

З метою об’єднання сил проти половецької загрози у 1097 р. в Любечі князі зібралися на свій перший з’їзд, де проголосили принцип спадкового наслідування: «Хай кожен володіє отчиною своєю». Усобиці не припинились

Онук Ярослава Мудрого – Володимир Мономах (1113 – 1125) – відновив централізовану монархію, зосередивши в своїх руках владу над усіма руськими землями. Перемоги над половцями. З 12 років здійснив понад 80 походів. «Повчання дітям» (бл. 1118). Його син Мстислав (1125 – 1132) – продовжував централістичну політику батька, але смуга роздробленості.

ІV період (1132 – 1237/1241) період поліцентралізації, коли кількість князівств, на які розпалася КР збільшилася за цей час з 15 до 50.

Формуються місцеві князівські династії: Ольговичі, Ростиславичі, Мономаховичі, Мститславовичі.

Соседние файлы в папке история