Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
15
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
24.06 Кб
Скачать

Антифєєв Анатолій Євгенович (24.12.1934 – 30.06.2000) – перший президент концерну «Азовмаш», лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, «Заслужений машинобудівельник України», академік інженерної Академії наук, за заслуги перед державою нагороджений 12 орденами і медалями.

Народився в селі Ново-Василіївка Запорізької області. Після закінчення Токмакського машинобудівельного технікуму працював у Хабаровську на оборонному заводі технологом, старшим майстром. Служив у Воєнно-Морському флоті, в авіації. Після закінчення заочного відділення Північно-Західного політехнічного інституту в Ленінграді в 1963 році поступив на роботу до Жданівського заводу важкого машинобудування, де працював у цеху №29, в подальшому ставши його керівником. Як кращого керівника цеху його направляють до цеху №31, який теж став передовим.

З ім’ям А.Є.Антифєєва пов’язано освоєння реакторобудівництва, виробництво горнорудного і кранового обладнання, сосудів високого тиску, оснащення підприємства унікальними станками.

Деклька років А.Є.Антифєєв працював керівником управління в Самотлорі Тюмеської області. Повернувшись в «Ждановтяжмаш», очолив цех №20, який під його керівництвом став кращим у вагонобудівництві. З 1.09.1987 р. працює заступником генерального директора НПО «Ждановтяжмаш» з виробництва, а з 1988 р. обраний генеральним директором виробничого об’єднання «Ждановтяжмаш» (в подальшому ВО «Азовмаш»).

З 1.01.1991 р. А.Є.Антифєєв став першим президентом концерну «Азовмаш». З його ім’ям пов’язана реструктуризація підприємства, вихід на міжнародну арену і спільна робота з американським фірмами п з виробництва бойлерів і танк-контейнерів, створення нових цистерн, водогрійних котлів і колонок.

В 1989 р. А.Є.Антифєєв був обраний народним депутатом СРСР. Він допомагав у будівництві Свято-Микольського собору в Маріуполі, бази відпочинку в селищі Сопіно, газифікації будинків Іллічівського району міста. Був першим головою правління ВАТ «Азов» до виходу на пенсію в 1996 році.

О.Ю.Сучкова

«Азовский машиностроитель» - газета ОАО «Азовмаш». - №52 (4078) – 53 (4079). – С.3.

Соседние файлы в папке енциклопедія