Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архітектура / Lekciyi / 002_istorija_peom.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
14.04.2015
Размер:
88.58 Кб
Скачать

Народження персонального комп'ютера

У 1973 році були розроблені перші мікропроцесорні комплекти на основі мікропроцесора 8008. Правда, вони годилися хіба що для демонстрації своїх можливостей і включення індикаторів. В кінці 1973 року Intel випустила мікропроцесор 8080, швидкодія якого була в 10 разів вище, ніж у 8008, і який міг адресувати пам'ять об'ємом до 64 Кбайт. Це стало поштовхом до промислового виробництва ПК.

У 1975 році фотографія комплекту Altair компанії MITS була поміщена на обкладинку січневого номера журналу Popular Electronic. Цей комплект, який можна вважати першим ПК, складався з процесора 8080, блоку живлення, лицьової панелі з безліччю індикаторів і пристрою місткістю, що запам'ятовує, 256 байт (не кілобайт!). Вартість комплекту складала 395 доларів, і покупець повинен був сам зібрати комп'ютер. Цей ПК був побудований по схемі з відкритою шиною (роз'ємами), що дозволяло іншим фірмам розробляти додаткову платню і периферійне устаткування. Поява нового процесора стимулювала розробку різного програмного забезпечення, включаючи операційну систему СР/М (Control Program for Microprocessors) і першу мову програмування BASIC (Beginners All-purpose Symbolic Instruction Code) компанії Microsoft.

У тому ж 1975 році IBM вперше випустила пристрій, який можна було б назвати персональним комп'ютером. Модель 5100 мала пам'ять місткістю 16 Кбайт, вбудований дисплей на 16 рядків по 64 символи, інтерпретатор мови BASIC і касетний накопичувач DC-300. Проте вартість комп'ютера (9 000 доларів) для рядового покупця виявилася дуже високою, особливо якщо врахувати, що безліч любителів (названих пізніше хакерами) пропонували власні комплекти всього за 500 доларів. Очевидно, що ПК компанії IBM не могли витримати такій конкуренції на ринку і продавалися дуже погано.

До появи відомого зараз IBM PC (модель 5150) були розроблені моделі 5110 і 5120. Хоча ці комп'ютери і передували IBM PC, вони не мали з ним нічого спільного. IBM PC був більше схожий на випущену в 1980 році для застосування в офісах модель System/23 DataMaster.

У 1976 році нова компанія, Apple Computer, вийшла на ринок з комп'ютером Apple I вартістю 666 доларів. Його системна платня була пригвинчена до шматка фанери, а корпусу і блоку живлення не було взагалі. Було випущено всього декілька екземплярів цього комп'ютера, які згодом продавалися колекціонерам за 20 тис. доларів. Але комп'ютер Apple П, що з'явився в 1977 році, став прообразом більшості подальших моделей, включаючи і IBM PC.

До 1980 року на ринку мікрокомп'ютерів домінували дві базові моделі комп'ютерних систем. Це був Apple П, що мав безліч зраджених користувачів і гігантську кількість програм, і декілька інших моделей, що походили від комплекту Altair. Ці комп'ютери були сумісні, мали одну операційну систему (СР/М) і стандартні роз'єми розширення з шиною S-100 (по 100 контактів на роз'єм). Всі вони збиралися різними компаніями і продавалися під різними назвами. Але в більшості випадків ними використовувалися однакові програмні і апаратні частини. Цікаво відзначити, що жоден комп'ютер не був сумісний ні з одним з двох основних сучасних стандартів ПК — ні з IBM, ні з Травні.

Новий конкурент, що з'явився на горизонті, дав можливість визначити чинники майбутнього успіху персонального комп'ютера: відкрита архітектура, слоти розширення, збірна конструкція, підтримка апаратного і програмного забезпечення різних компаній. Конкурентом, як ні дивно, виявився комп'ютер компанії IBM, що дотепер займалася тільки могутніми виробничими мейнфреймами. Цей комп'ютер, по суті, нагадував ранню версію Apple, тоді як системи Apple придбавали риси, більш відповідні для IBM. Відкрита архітектура IBM PC і закрита архітектура комп'ютерів Macintosh виробили справжній переворот в комп'ютерній індустрії.

Соседние файлы в папке Lekciyi