Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архітектура / Lekciyi / 005_architektura_motheboard.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
14.04.2015
Размер:
351.23 Кб
Скачать

Стандартна архітектура системи на базі Pentium процесора. Особливості архітектури нових систем. Північний та південний міст, їх функції. Компоненти системної плати

У сучасну системну плату вбудовані такі компоненти, як гнізда процесорів, роз'єми і мікросхеми. Найсучасніша системна плата містить наступні компоненти:

  • гніздо для процесора;

  • набір мікросхем системної логіки (компоненти North/South Bridge або Hub);

  • мікросхема Super I/O;

  • базова система вводу-виводу(ROM BIOS);

  • гнізда модулів пам'яті SIMM/DIMM/RIMM;

  • роз'єми шин ISA/PCI/AGP,PCI-E;

  • роз’єм AMR (Audio Modem Riser);

  • роз’єм CNR (Communications and Networking Riser);

  • перетворювач напруги для центрального процесора;

  • батарея.

Деяка системна плата також включає інтегровані аудіо- і відеоадаптери, мережевий і SCSI-інтерфейси, а також інші елементи, залежно від типу системної плати.

Гнізда для процесорів

Процесори можна встановлювати в гнізда типа Socket або Slot.

Процесори, що розробляються Intel (починаючи з 486-го), користувач може встановлювати і замінювати самостійно. Були розроблені стандарти для гнізд типу Socket, в які можна встановити різні моделі конкретного процесора. Кожен тип гнізда Socket або Slot має свій номер. Будь-яка системна плата містить гніздо типа Socket або типу Slot; по номеру можна точно визначити, які типи процесорів можуть бути встановлені в дане гніздо.

Спочатку, процесори всіх типів встановлювалися в гнізда (або впаювалися безпосередньо в системну плату). З появою Pentium П і перших версій процесорів Athlon, компанії Intel і AMD перейшли до іншої конструкції, розробленої в наслідок того, що в процесори була включена вбудована кеш-пам'ять другого рівня, що добавляється у вигляді окремих мікросхем пам'яті Static RAM (SRAM) у сторонніх виробників. Таким чином, процесор містив в собі вже декілька різних мікросхем, встановлених на дочірній платі, яка, у свою чергу, була підключена в роз'єм системної плати. Основним недоліком цієї вельми непоганої конструкції є додаткові витрати, пов'язані з придбанням мікросхем кеш-пам'яті, дочірньої плати, роз'єму, корпусу або упаковки, механізмів підтримки і підставок для установки процесора і тепловідводу. В результаті собівартість процесора, вмонтовуваного на окремій платі, виявилася значно вище в порівнянні з попередніми версіями процесорів Socket.

З появою другого покоління процесорів Celeron компанія Intel почала інтегрувати кеш-пам'ять другого рівня безпосередньо в кристал процесора, не додаючи в схему процесора яких-небудь додаткових мікросхем. Друге покоління процесорів Pentium III (кодове ім'я Coppermine), процесори К6-3, Duron (кодове ім'я Spitfire) і друге покоління процесорів Athlon (кодове ім'я Thunderbird) компанії AMD (ранні версії процесора Thunderbird Athlon мають конфігурацію Slot А) також містять вбудовану кеш-пам'ять другого рівня. Поява вбудованого кеша дозволила повернутися до однокристальної конструкції процесора, а отже, відмовитися від його установки на окремій платі. В результаті інтеграції кеш-пам'яті другого рівня виробники повернулися до конструкції Socket, яка збережеться, ймовірно, в осяжному майбутньому. В даний час конструкція процесорів Socket використовується практично у всіх сучасних моделях. Крім того, інтеграція кеш-пам'яті дозволила підвищити робочу частоту кеша другого рівня з половини або однієї третини до повної тактової частоти процесора.

Характерною особливістю процесора Itanium є корпус, що містить кеш-пам'ять третього рівня, також встановлюваний в гніздо системної плати.

Соседние файлы в папке Lekciyi