Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОРІВНИК 100гол.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
832 Кб
Скачать

Міністерство сільського господарства

НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ

УНІВЕРСИТЕТ

ФАКУЛЬТЕТ електрифікації та автоматизації сільського господарства

КАФЕДРА ЗАСТОСУВАННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ В С. Г.

НА ТЕМУ: Розрахунок електричного освітлення Свинарника від годівника на 2000 голів

Виконав: студент 2-го курсу групи 1ск,

факультету АіЕ

Скірканич Тарас

Перевірив: керівник курсової роботи

КИЇВ-2015

ВСТУП

Електрифікація сільського господарства включає в себе використання електричної енергії як для приводу робочих машин, так і в процесах, в яких енергія перетворюється в інший вигляд енергії.

Так в даній курсовій роботі розробка та проектування систем освітлення Свинарника відгодівника на 2000 голів.

Оптичне випромінювання, яке лежить в основі роботи освітлювальних і опромінювальних установок, застосовується не тільки на створення необхідних умов бачення людини тварин, але є ще одним із факторів середовища в якому живуть живі організми, а також рослини, без яких неможлива їх нормальна життєдіяльність і ріст. Це набуває все більшого значення в з’вязку з розвтком промислового тваринництва, птахівництва і парниково-тепличного господарства.

При експлуатації сучасних систем освітлення і опромінення підвищується продуктивність праці, підвищується збереження поголів’я молодняку, продуктивність тварин і птахів. Раціональне освітлення знижує травматизм, втрати корму при годівлі.

Наукові дослідження і практика показали високу ефективність примінення інфрачервоного випромінювання, локального обігріву молодняку тварин і птахів в період вирощування, яке забезпечує повне збереження поголів’я. Для запобігання у тварин і птахів “сонячного голодування” в осінньо-зимньо-весняний період, а при промисловому виробництві цілодобово використовується на належному рівні штучні ультрафіолетове опромінення. Це особливо використовується при безвигульному утриманні тварин в сучасних промислових комплексах. Одночасно інфрачервоне і ультрафіолетове опромінення збільшує результативність на 10 –30%.

Раціональне використання електричних освітлювальних і опромінювальних установок вимагає знання їх будови і методів розрахунку. В протилежному випадку, як показує практика, технологічний і економічний ефекти можуть бути негативними.

Для розробки і проектування освітлювальних і опромінювальних пристроїв їх монтажу, наладки і експлуатауії необхідні висококваліфіковані спеціалісти інженери-енергетики.

1. Коротка характеристика об’єкту

Приміщення свинарника- відгодівника на 2000 голів, яке представлене для розробки являє собою приміщення загальні розміри якого:

Довжина А=66м.

Ширина В=18м.

Висота Н=2,8 м.

Цей об’єкт включає в себе три приміщеня:

1. Лінвище

Довжина А=24м.

Ширина В=18м.

Висота Н=2,8м.

1. Лінвище

Довжина А=24м.

Ширина В=18м.

Висота Н=2,8м.

2.Приміщення для годування

Довжина А=18 м.

Ширина В=18 м.

Висота Н=2,8 м.

2. Світлотехнічна частина

2.1. Вибір джерела світла.

Із всього вибору ламп, що випускаються промисловістю джерел світла для освітлення приміщень найбільше використовують лампи розжарювання і люмінесцентні. В основних виробничих приміщеннях призначених для утримання сільськогосподарських тварин і птиці при системі загального рівномірного освітлення рекомендуються газорозрядні лампи; для підсобних приміщень, а також вівчарень – лампи розжарювання. Лампи розжарювання допускається також використовувати і в приміщеннях основного виробничого призначення.

З газорозрядних ламп в даний час набули широкого розповсюдження люмінесцентні лампи низького тиску типу ЛБ, ЛБР та ін., що мають переваги перед лампами розжарювання: висока світловіддача, великий строк служби і різноманітний спектральний склад випромінювання. Але вони мають і свої недоліки: висока собівартість, наявність ПРА, залежність роботи лампи від якості напруги живлення, температури і вологості в приміщенні..

Лампи розжарювання випускаються в широкому асортименті, прості за будовою, дешеві та надійні в експлуатації. Недоліки: низька світловіддача та обмежений строк роботи.

При рівнях нормативної освітленості до 50 лк при виборі джерела світла перевагу надають лампам розжарювання. Джерела світла, як і інші світлотехнічні вироби потрібно вибирати згідно діючим стандартам на напругу мережі 220 В.

Зовнішнє освітлення слід виконувати за допомогою ламп розжарювання або типу ДРЛ.

2.2. Вибір системи освітлення і типу світлотехнічної апаратури

В освітлювальних установках існують такі види освітлення: робоче, чергове, аварійне, охоронне, архітектурне, декоративне та інші. В нашому випадку ми застосовуємо лише робоче, чергове та охоронне освітлення. Світлотехнічна арматура є частиною світильника, яка призначена для перерозподілу світла лампи, для її кріплення і підключення до системи живлення, для захисту лампи від механічних пошкоджень і ізоляції її від навколишнього середовища.

Світильник складається із світлотехнічної арматури і лампи, тому при комплектних поставках вибираємо тип світильника під лампу. Тип світлотехнічної арматури (світильника) вибираємо із врахуванням його світлорозподілу (класу світлорозподілу або кривої сили світла), умов навколишнього середовища в освітлюваному приміщенні і економічності.

В нашому випадку приймаємо світильники класу прямого світла (П), для яких найменша відносна відстань між світильниками має найменше значення із рекомендованого діапазону. При цьому збільшується кількість світильників в приміщенні і зменшується їх одинична потужність. Для молочного блоку ми вибираємо світильник типу НСП02

2.3. Вибір освітленості і коефіцієнта запасу.

Для освітлення лігвищ і приміщень для годування використовуємо світильники з лампами розжарювання і люмінесцентними лампами.

В лігвищах і приміщеннях для годування можна використати світильники з лампами розжарювання. У цих приміщеннях розрахунки видемо за методом використання світлового потоку, що застосовується при розрахунках загального рівномірного освітлення горизонтальної поверхні в закритих приміщеннях перевірку за допомогою точкового методу та розраховуємо по питомій потужності.

Коефіцієнт запасу вибираємо в залежності від характеристики приміщення і типу джерела світла по галузевим нормам освітлення, спеціальній довідковій літературі. При розрахунку освітленості в любій точці враховуємо світлові потоки найближчих світильників. Для урахування дії віддалених світильників і відбитих потоків в розрахунковій формулі використовуємо коефіцієнт додаткової освітленості. Його значення залежить від коефіцієнтів відбивання стін і стелі приміщення і від світлорозподілу світильників, тобто від їх типу. Коефіцієнт запасу для освітлювальних установок сільськогосподарських приміщень з лампами розжарювання приймається рівним 1,15 , а з газорозрядні лампи – 1,3(з великою запиленістю – 1,5).