Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вказівки до викон. курс. пр. .doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
610.3 Кб
Скачать

Зміст

Зміст 0

§ 1.1. Обсяг і зміст курсовогопроекту. 2

§ 1.2. Оформлення курсового проекту 4

§ 1.3. Захист курсової роботи 8

§ 1.4. Порядок і критерій оцінювання курсового проекту. 10

РОЗДІЛ 2 ОРГАНІЗАЦІЯ ВИКОНАНАННЯ КУРСОВОГО ПРОЕКТУ 12

§ 2.1. Вказівки і правила до виконання курсового проекту 12

§ 2.2. Основні етапи імітаційного моделювання при виконанні курсового проекту. 14

§2.3. Строки контролю й подання курсового проекту до захисту 15

РОЗДІЛ3. ЕТАПИ ВИКОНАННЯ КУРСОВОГО ПРОЕКТУ 16

§ 3.1. Побудова концептуальної моделі системи і її формалізація 16

§ 3.2Алгоритмізація моделі та її реалізація 21

§ 3.3. Одержання й інтерпретація результатів моделювання 25

РОЗДІЛ 4. ТЕМАТИКА КУРСОВИХ РОБІТ 27

§4.1. Загальні вимоги до тематики курсових робіт 27

Додатки 29

ЛІТЕРАТУРА 32

Вступ

Курсовий проект є одним із видів наукової роботи, самостійним навчально – науковим дослідженням студента. Виконання курсового проекту має за мету дати студентам навички проведення наукового дослідження, творчої самостійної роботи, оволодіння загальнонауковими та спеціальними методами сучасних наукових досліджень.

Згідно з Положенням про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах України курсовий проект виконується з метою закріплення , поглиблення і узагальнення знань,одержаних студентами за час навчання, та їх застосування до комплексного вирішення фахового завдання.

Курсовий проект та його захист є завершальним етапом навчального процесу з «Моделювання систем», що дає можливість оцінити рівень підготовки студентів, здатність самостійно виконувати завдання в галузі моделювання інформаційних систем.

Імітаційне моделювання в дисципліні «Моделювання систем», в якій використовуються різноманітні інструменти розв'язування практичних задач (технічних, виробничих, організаційних, економічних, екологічних, біологічних, та ін. ) відіграє особливу роль, і є одним з найважливіших інструментів системного аналізу. Його сутність полягає у створенні математичної моделі і дослідженні поведінки змодельованої системи з використанням побудованої моделі.

В методичних вказівках наведені завдання на курсовий проект які нададуть можливість для студентів більш повно і ефективно засвоїти відповідні лекційні матеріали. Завдання на курсовий проект зорієнтовані нашироке використання комп'ютерної техніки та програмування для розв'язування відповідних задач.

Розділ 1. Вимоги до курсового проекту.

Курсовий проект відповідно виконується до розробленої і затвердженої тематики. Вона ґрунтується на теоретичних знаннях та практичних навичках, отриманих студентом протягом навчання і самостійної науково-дослідної роботи.

У курсовому проекті повинні знайти відображення:

Обґрунтування актуальності теми та мети дослідження;

Формулювання завдань, які потрібно вирішити, щоб досягти поставленої мети;

Вичерпна характеристика об’єкта та мети дослідження;

§ 1.1. Обсяг і зміст курсовогопроекту.

Структура курсового проекту:

Титульний аркуш(додаток А)

Анотація

Бланк завдання

Зміст

Вступ

Основна частина

Висновки і пропозиції

Список використаних джерел

Додатки

Титульний аркушмає відповідати встановленому зразку.

Анотаціяв стислій формі розкриває зміст пояснювальної записки до курсового проекту.

Бланк завдання, цілком оформлений видається керівником на початку семестру.

Зміст включає найменування усіх розділів курсової роботи, а також підрозділів і пунктів, якщо вони мають найменування, із указівкою номерів сторінок, на яких розміщуються початок матеріалу розділів, підрозділів, пунктів.

Зміст входить до загальної нумерації сторінок курсового проекту і є його другою сторінкою

Вступдо курсового проекту розміщується на новій сторінці

Він містить постановку задачу аналіз актуальності та цілі моделювання системи. У вступі аналізують можливі методи розв'язання поставленої задачі, але так, щоб він не заступав основного змісту проекту. Вказують літературні джерела, по яких робиться огляд, що дозволяє судити, наскільки повно вивчена література по моделюванню конкретної системи. Огляд повинен містити стислу оцінку викладених матеріалів і принципів моделювання.

Обсяг вступу 3-4 сторінки друкованого тексту.

Основна частинаділиться на 4-6 питань . До складу основної частини входять теоретичні і практичні питання . Теоретична частина курсового проекту містить огляд літератури за обраною темою , складається з розділів, у яких розглядається суть проблеми, дається аналітичний огляд можливостей дослідження заданого об'єкта моделювання, обґрунтування обраного підходу до моделювання, опис концептуальної моделі, формалізацію й алгоритмізацію моделі, опис обраного математичного і програмного забезпечення. В кінці теоретичної частини повинен бути зроблений обґрунтований перехід до практичної частини роботи. Обсяг теоретичної частини – до 15 сторінок друкованого тексту.

Практична частина роботи є найбільш змістовною і значною, вона містить опис алгоритмів і програм, інструкції з використання програм при моделюванні на конкретній ЕОМ, результати моделювання, аналіз отриманих на моделі результатів і висновки щодо їхнього використання для дослідження і розробки об'єкта моделювання.

У основній частині наводяться опис системи, що моделюється, і завдання на моделювання; структурна схема моделі системи; схема моделюючого алгоритму; опис програми; аналітична оцінка характеристик функціонування системи, що моделюється; результати моделювання (Роздруківки окремих прогонів моделі, які можуть підтвердити вірність функціонування моделі, отримані результати дослідження моделі), порівняння результатів імітаційного моделювання й аналітичного розрахунку, оцінки можливих вдосконалень у роботі системи і вироблення доповнень до наявної моделі, остаточний варіант моделі з результатами.

Основна частинаповинна містити лістинг програми та їхній опис. При великому обсязі ці матеріали виносяться в додаток до курсовогопроекту. Результати машинного експерименту з моделлю системи мають бути подані у формі графіків, таблиць, роздруківок тощо. Наводиться аналіз отриманих результатів моделювання системи на ЕОМ. При розбіжності розрахункових і експериментальних результатів необхідно пояснити причини розбіжності.

Обсяг практичної частини – 20-25 сторінок друкованого тексту.

Висновки і пропозиції

Висновки є логічним продовженням аналізу теоретичного і практичного матеріалу попередніх розділів Висновок повинен містити якісні й кількісні оцінки результатів моделювання, особливо точності й достовірності результатів моделювання; витрати машинного часу на моделювання,і необхідний обсяг пам'яті ЕОМ.

Потрібно подати стислий висновок за результатами моделювання системи , відзначити перевагу обраного засобу моделювання. Якщо в процесі моделювання системи був обраний не оптимальний засіб, то слід зазначити причини, що обумовили таке рішення, а також невирішені питання, рекомендації щодо можливого удосконалення алгоритму і програми моделювання

Представлені в роботі висновки та пропозиції у значній мірі визначають якість курсового проекту.

Обсяг висновків та пропозицій - до 5 сторінок друкованого тексту.

Список використаних джерел

Список літератури містить перелік джерел, використаних при виконанні курсового проекту. Вказують тільки ті джерела. на які є посилання в тексті ,розміщується після висновків і пропозицій на окремих аркушах відповідно до стандартів .

Додатки

У додатки виносяться другорядні матеріали, які використовувались в процесі виконаннякурсового проекту.Додатки містять допоміжний матеріал (лістинги програми та результати моделювання, інструкції з користування програмами та інше)