Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вибір підшипників 4.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
1.93 Mб
Скачать

Україна

Національний аграрний університет

Кафедра деталей машин та опору матеріалів

ВИБІР ПІДШИПНИКІВ КОЧЕННЯ

Методичні вказівки до виконання курсового проекту з деталей машин і основ конструювання для студентів із спеціальностей:

7.091902 “ Механізація сільського господарства”,

7.090215 “ Машини та обладнання для

сільськогосподарського виробництва “,

7.091901 “Енергетика сільськогосподарського

виробництва”

Київ – 2001р.

УДК 621.001.2 (031)

Наведено методику вибору підшипників кочення за динамічною і статичною вантажопідйомністю. Наведено найбільш характерні приклади вибору підшипників для різних сільськогосподарських машин.

Рекомендовано до друку методичною комісією факультету механізації сільського господарства Національного аграрного університету для студентів інженерних спеціальностей.

Укладач В.Ф.Ярошенко

Рецензенти: проф. І.А.Цурпал, доц. А.В.Шостак

Навчальне видання

ВИБІР ПІДШИПНИКІВ КОЧЕННЯ

Методичні вказівки до виконання курсового проекту з деталей машин і основ конструювання для студентів із спеціальностей:

7.091902 “ Механізація сільського господарства”,

7.090215 “ Машини та обладнання для

сільськогосподарського виробництва”,

7.091901 “Енергетика сільськогосподарського

виробництва”

Укладач Володимир Федорович Ярошенко

Зав. видавничого центру НАУ А.П.Колесніков

Редактор Л.М.Левчій

Підписано до друку 08.08.2001р.

Формат 60х84 1/16. Папір друк. №2. Друк офсетний. Ум. др. арк.4,0.

Обл. вид. арк. 4,2. Наклад 300 пр. Замов. №116

Видавничий центр НАУ, 03041, Київ-41,

вул. Героїв Оборони, 15, тел 267-80-49

ВСТУП

Виробництво підшипників кочення в Україні здійснюється на чотирьох заводах, які в основному забезпечують потреби народного господарства держави. Аграрне господарство країни є одним з головних споживачів цієї дорогоцінної продукції машинобудування. Для правильного та повного використання підшипників кочення необхідно знати і добре володіти методикою їх вибору та конструювання місць установки в машинах. Цьому майбутні інженери агропромислового комплексу повинні навчитись іще при навчанні у вищих закладах освіти.

Виконуючи курсову роботу, курсовий або дипломний проект, у студентів інженерних спеціальностей часто виникають певні труднощі при підбиранні підшипників кочення за динамічною або статичною вантажопідйомністю. Ці труднощі викликані недостатньою кількістю довідкової та навчальної літератури з даного питання, а також відсутністю типових прикладів вибору підшипників.

У цих методичних вказівках наведено деякі відомості про класифікацію підшипників кочення, дано методику та деякі приклади їх вибору. Коефіцієнт обертання зовнішнього кільця підшипників у цій методичці прийнято рівним одиниці (практикою експлуатації встановлено незначний його вплив на довговічність роботи), а тому в розрахункових формулах він відсутній.

Техніко- економічні показники деяких підшипників кочення (шарикових радіальних однорядних (ГОСТ 3838-75), роликових радіальних однорядних з короткими циліндричними роликами (ГОСТ 8328-75), шарикових радіально-упорних однорядних (ГОСТ 831-75), роликових конічних однорядних

(ГОСТ 333-79 та ГОСТ 7260-81), шарикових радіально –сферичних

(ГОСТ 5720-75), шарикових із закріплювальними втулками (ГОСТ 8545-75), шарикових упорних однорядних (ГОСТ 6874-75), шарикових упорних подвійних (ГОСТ 7872-75) з діаметром внутрішнього кільця 10…100мм наведені в таблицях, що опубліковані окремими випусками [10], [11], [12].

Шарикові підшипники кочення та роликові підшипники кочення із сферичною посадковою поверхнею зовнішнього кільця, що дозволяє таким підшипникам самовстановлюватись при монтажі, компенсуючи при цьому неспіввісність посадкових місць (ГОСТ 24955-81) не наведені у вищезгаданих джерелах, але даними статичної і динамічної вантажопідйомності можна користуватись як для звичайних шарикових радіальних однорядних (ГОСТ 3838-75) та роликових радіальних однорядних з короткими циліндричними роликами (ГОСТ 8328-75) підшипників.

1.КЛАСИФІКАЦІЯ ТА ПОЗНАЧЕННЯ ПІДШИПНИКІВ КОЧЕННЯ

Класифікують підшипники кочення за напрямком дії навантажень на радіальні, радіально-упорні та упорні. Цей поділ умовний, так як радіальні підшипники можуть сприймати також і осьові навантаження. Крім того, розрізняють підшипники за формою та числом рядів тіл кочення, а також за основними конструктивними ознаками, наприклад, самовстановлювані і несамовстановлювані з циліндричним або конусним отвором внутрішнього кільця та ін.

Підшипники один від іншого відрізняються посадковим діаметром внутрішнього кільця, серіями, типом, конструктивними особливостями.

Усі зазначені вище параметри позначені номером підшипника, який складається з декількох цифр. Кожна цифра, яка розміщена на певному місці у номері підшипника визначає його основні параметри (Табл. 1.1.)

Таблиця 1.1.

7

6

5

4

3

2

1

Серія ширин

Конструктивні особливості

Тип

Серія діаметрів

Діаметр отвору під вал (посадковий діаметр внутрішнього кільця)

Дві перші цифри, що розміщені праворуч у номері підшипника означають діаметр отвору під вал (посадковий діаметр внутрішнього кільця). Для визначення номінального діаметра внутрішнього кільця в мм необхідно ці дві цифри помножити на 5. Якщо ж на третьому місці номера підшипника стоїть цифра 9, то зазначене вище правило діє досить наближено. Виключенням з правил визначення діаметрів отворів під вал є також підшипники, що мають останні дві цифри 00, 01, 02 та 03, у яких посадковий діаметр внутрішнього кільця відповідно 10, 12, 15 і 17 мм. Підшипники, у яких розміри отворів під вал не відповідають загальному правилу, а також при діаметрі вала більшому за 495 мм, позначаються дробовим числом, у знаменнику якого вказано дійсний номінальний діаметр внутрішнього кільця, а в чисельнику всі інші параметри.

Підшипники для приладів, у яких внутрішній діаметр 9мм, позначаються так, що перша цифра праворуч показує фактичний номінальний розмір внутрішнього кільця в міліметрах, при цьому на третьому місці стоїть цифра 0, а друга цифра ліворуч означає серію діаметрів.

Серія підшипника характеризується третьою та сьомою цифрами номера, коли відлічування цифр іде зправа наліво (див. табл. 1.2.)

Таблиця 1.2.

Номер підшипника

Третя цифра

Сьома цифра

0

Дрібно габаритна

Нормальна

1

Особливо легка

Нормальна

2

Легка

Широка

3

Середня

Особливо широка

4

Важка

Особливо широка

5

Легка широка

Особливо широка

6

Середня широка

Особливо широка

7

Невизначена, нестандартна

Вузька

8

Надлегка

9

Надлегка

Четвертою цифрою номера підшипника позначається його тип. Дані по позначенню типу підшипників, їх назви, відносна вантажопідйомність, відносна ціна, відносна гранична швидкість, а також додаткові технічні характеристики наведені в таблиці 1.3.

Промисловість виготовляє ремонтні підшипники кочення. У таких підшипниках позначення наносяться електроолівцем, причому в кінці бувають такі дві букви (М або Б). Буква М означає, що внутрішнє кільце підшипника виконано із зменшеним діаметром отвору піл вал на 2...3 мкм. Буква Б означає, що зовнішнє кільце підшипника, яке має бути посаджене в корпус виготовлене збільшеним на 2...3 мкм порівняно із стандартним підшипником. Таким чином, ці ремонтні підшипники кочення можна ставити на зношені посадочні місця на валах та у корпусах.

Підшипник, що має умовне позначення № 36208, слід розшифровувати так: радіально-упорний шариковий (четверта цифра ліворуч – 6), з умовним кутом контакту (п’ята цифра ліворуч – 3), легкої серії (третя цифра ліворуч – 2) внутрішній діаметр внутрішнього кільця d=40мм (перші дві цифри ліворуч 08; а 5х08=40мм).

Якщо на п’ятому місці стоятиме цифра 4, то умовний кут контакту , а при цифрі .